Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 


INFÖR MELODIFESTIVALEN. Den fjärde och sista deltävlingen i Melodifestivalen 2009 avgjordes i Malmö Arena i Malmö, lördagen den 28:e februari 2009. Åtta tävlande gjorde upp om två platser i finalstartfältet samt två platser i uppsamlingsheatet Andra chansen. Dessutom fanns en internationell jury med som också fick rösta fram ett av bidragen till en senare wildcardomgång.

För sjätte året på raken hade SVT med fyra inbjudna artistjokrar i startfältet, som hade fördelats till en per deltävling. Denna gång var det Malena Ernman som var jokern i leken.

 

Röstningsinfo

Programmet avgjordes i tre röstningsomgångar. Först framfördes alla åtta bidrag, samtidigt som tittarna kunde rösta på sina favoriter. Efter en snabbrepris pausades röstningen tillfälligt där de fem bidrag med flest röster fick fortsätta tävla. Bidragen som hamnat på sjätte, sjunde och åttonde plats åkte därmed ut.

Därefter fortsatte röstningen med de fem bidrag som var kvar, och detta utan att nollställa tidigare röster. Efter den andra omgången sammanställdes resultaten för bägge omgångarna och de fyra bidrag som fått flest röster gick vidare till nästa omgång.

Den tredje omgången bestod av två dueller där två bidrag möttes per duell. Ettan mötte fyran och tvåan mötte trean (ingen visste dock vem som hade placerat sig hur). Vinnaren i varje duell gick till final, medan förloraren fick tävla vidare i Andra chansen.

Innan programmet avslutades kom också beskedet vilket bidrag som internationella juryn gett sin wildcardröst till. Detta bidrag fick vara ett bidrag som placerat sig mellan tredje och åttonde plats.

 

Röstningssätten: telefon och SMS

Varje bidrag hade två telefonnummer att ringa till; ett som bara avlade en röst och ett som avlade röst men även skänkte en stor del av samtalskostnaden till Radiohjälpen. Det här året hade SMS-röstningen utvecklats så att vem som helst kunde SMS-rösta. Dock fanns bara SMS-nummer för att avlägga röst, ej för att skänka pengar.


Mer fakta


 • Datum
 • 2009-02-28

 • Tid
 • 20:00 – 21:30 CET

 • Plats
 • Malmö Arena, Malmö

 • Programledare
 • Petra Mede

 • TV-bolag/stream
 • SVT1

 • Panelens information
 • Inför deltävlingen »

 

Startfält


 • Här presenteras de artister med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning!

1. Agnes – ”Love Love Love”
Låtskrivare: Anders Hansson


2. Star Pilots – ”Higher”
Låtskrivare: Johan Becker, Johan Fjellström, Joakim Udd


3. Susanne Alfvengren – ”Du är älskad där du går”
Låtskrivare: Ingela ”Pling” Forsman, Bobby Ljunggren, Henrik Wikström


4. Anna Sahlene & Maria Haukaas Storeng – ”Killing Me Tenderly”
Låtskrivare: Amir Aly, Henrik Wikström, Tobbe Petterssen


5. Thorleifs – ”Sweet Kissin’ In The Moonlight”
Låtskrivare: Lina Eriksson, Mårten Eriksson


6. Sarah Dawn Finer – ”Moving On”
Låtskrivare: Sarah Dawn Finer, Fredrik Kempe


7. Next3 – ”Esta Noche”
Låtskrivare: Jimmy Almgren, Adam Soliman, Gonzalo Flores, Michael Xavier Barraza


8. Malena Ernman – ”La Voix”
Låtskrivare: Malena Ernman, Fredrik Kempe


 

 

Resultat


Så här blev resultatet i programmet (de fetmarkerade bidragen i duellen gick till final, förloraren gick till Andra chansen):

 

Duell 1 (i startnummerordning):

1. Agnes – ”Love Love Love”

2. Star Pilots – ”Higher”

 

Duell 2 (i startnummerordning):

1. Sarah Dawn Finer – ”Moving On”

2. Malena Ernman – ”La Voix”

 

Internationella juryns val:

Sarah Dawn Finer – ”Moving On”

 

Utslagna:

5. Thorleifs – ”Sweet Kissin’ In The Moonlight”

6. Next3 – ”Esta Noche”

7. Anna Sahlene & Maria Haukaas Storeng – ”Killing Me Tenderly”

8. Susanne Alfvengren – ”Du är älskad där du går”

 

Panelen tycker till!


Då var sista deltävlingen avgjord och vi fick se en stor vinnare i Malena Ernman, och en snöplig skräll att Sarah Dawn Finer bara gick till Andra Chansen med sin mäktiga ballad ”Moving on”. Jag fick rysningar av båda bidragen och är givetvis glad att Malena fick chansen att gå direkt till finalen. Blev helt chockad över att inte Sarah gick direkt till finalen. Men vi såg ju BWO, de var också solklara finalister, men tittarna svek. Det ska även tilläggas att Sarah har en av de starkaste balladerna detta år och förtjänar att gå till final i slutändan.

I den andra duellen gick Agnes direkt till final med sin discodänga ”Love Love Love” medan Star Pilots något överraskande knep Andra Chansen-biljetten, vilket de bör vara nöjda med.

Då fick alltså jag med alla mina favoriter på något sätt, så jag är grymt nöjd med det.

Är väldigt förvånad över att inte Sahlene/Haukaas ens gick vidare. De kom nästan sist. Visserligen var den lite väl tråkig men hade ändå en skön refräng och ja, stora bröst och vackra ben.

Thorleifs var som väntat, ganska fånigt sköna, men det var ju inte fy skam att komma före ovan nämda artister.

Next 3 hade sköna spanska rytmer, men inget mer. Den var usel i övrigt.

Susanne Alfvengren stod för den sötaste och skönaste balladen. Framträdandet var däremot tråkigt och det tyckte även folket som såg till att låten placerade sig allra sist.

Nu har vi hört och sett alla de 32 bidragen och det är dags att på allvar börja analysera och spekulera om en kommande vinnare. Bland de som är finalklara är Alcazar, Malena Ernman, Måns Z och H.E.A.T mina favoriter att åka till Moskva än så länge. Sarah Dawn Finer tillhör topp 3 om hon går till final, vilket hon bara MÅSTE göra!

 

Jag är i stort sett nöjd med dagens deltävling där jag för första gången lyckades få med samtliga fyra önskebidrag till ”slutspel” men ordningen var dock något fel. Inte i den mildaste grad för övrigt. Att Agnes hamnade i final gjorde mig inget, och inte heller att Star Pilots hamnade i Andra chansen men ordningen i duell 2 är för min del helt obegriplig. Jag kan bara inte förstå hur man tänkte i de svenska ”folkhemmen” när det gäller denna duell. Runt omkring i schlager-Europa utmålades nämligen SDF som den hetaste kandidaten ur den svenska uttagningen för att ens ha en chans i ESC i maj och så väljer man bort henne och denna fantastiska ballad, den bästa på mycket länge i MF-sammanhang. Nä, jag kan inget annat göra än att skaka på huvudet helt uppgivet.

Nu kan jag också börja summera schlageråret 2009 och jag är nog faktiskt beredd att kalla det här året ett av de sämre på senare tid. De riktiga klimaxen har lyst med sin frånvaro bortsett från kvällens ”Moving On” och möjligen första deltävlingens ”Stay The Night”, men annars är finalen i Globen just nu full med låtar som knappt höjer på någon europés ögonbryn. Jag tror att vi förmodligen kan förvänta oss en ganska sval schlagervår i Moskva senare i maj, för svensk del i alla fall, om inte en varmfront från Norrköping keeps moving on över Stockholm till Moskva förstås.. Vi får se!

 

Bonus: Panelens topplistor efter deltävlingarna!


Nu har vi hört samtliga bidrag i Melodifestivalen 2009 och här kommer Panelens individuella topplistor. Varierar mellan topp 5 och topp 10, och är i dagsläget justeringsbara till framtida sändningar denna vår.

 1. Malena Ernman ”La voix”
 2. Alcazar ”Stay the night”
 3. Emilia ”You’re my world”
 4. EMD ”Baby Goodbye”
 5. Agnes ”Love love love”

 1. Alcazar – ”Stay The Night”
 2. Sarah Dawn Finer – ”Moving On”
 3. Malena Ernman – ”La Voix”
 4. Måns Zelmerlöw – ”Hope & Glory”
 5. Lili & Susie – ”Show Me Heaven”
 6. H.E.A.T. – ”1000 Miles”
 7. BWO – ”You’re Not Alone”
 8. Amy Diamond – ”It’s My Life”
 9. Agnes – ”Love Love Love”
 10. Sofia – ”Alla”

 1. Sarah Dawn Finer – ”Moving On”
 2. BWO – ”You’re Not Alone”
 3. Alcazar – ”Stay The Night”
 4. Lili & Susie – ”Show Me Heaven”
 5. Star Pilots – ”Higher”
 6. Amy Diamond – ”It’s My Life”
 7. Caroline af Ugglas – ”Snälla, snälla”
 8. Agnes – ”Love Love Love”
 9. Malena Ernman – ”La Voix”
 10. Velvet – ”The Queen”

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »