Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 


INFÖR MELODIFESTIVALEN. Den tredje deltävlingen i Melodifestivalen 2009 avgjordes i Ejendals Arena i Leksand, lördagen den 21:a februari 2009. Åtta tävlande gjorde upp om två platser i finalstartfältet samt två platser i uppsamlingsheatet Andra chansen. Dessutom fanns en internationell jury med som också fick rösta fram ett av bidragen till en senare wildcardomgång.

För sjätte året på raken hade SVT med fyra inbjudna artistjokrar i startfältet, som hade fördelats till en per deltävling. Denna gång var det gruppen E.M.D. som var jokern i leken.

 

Röstningsinfo

Programmet avgjordes i tre röstningsomgångar. Först framfördes alla åtta bidrag, samtidigt som tittarna kunde rösta på sina favoriter. Efter en snabbrepris pausades röstningen tillfälligt där de fem bidrag med flest röster fick fortsätta tävla. Bidragen som hamnat på sjätte, sjunde och åttonde plats åkte därmed ut.

Därefter fortsatte röstningen med de fem bidrag som var kvar, och detta utan att nollställa tidigare röster. Efter den andra omgången sammanställdes resultaten för bägge omgångarna och de fyra bidrag som fått flest röster gick vidare till nästa omgång.

Den tredje omgången bestod av två dueller där två bidrag möttes per duell. Ettan mötte fyran och tvåan mötte trean (ingen visste dock vem som hade placerat sig hur). Vinnaren i varje duell gick till final, medan förloraren fick tävla vidare i Andra chansen.

Innan programmet avslutades kom också beskedet vilket bidrag som internationella juryn gett sin wildcardröst till. Detta bidrag fick vara ett bidrag som placerat sig mellan tredje och åttonde plats.

 

Röstningssätten: telefon och SMS

Varje bidrag hade två telefonnummer att ringa till; ett som bara avlade en röst och ett som avlade röst men även skänkte en stor del av samtalskostnaden till Radiohjälpen. Det här året hade SMS-röstningen utvecklats så att vem som helst kunde SMS-rösta. Dock fanns bara SMS-nummer för att avlägga röst, ej för att skänka pengar.


Mer fakta


 • Datum
 • 2009-02-21

 • Tid
 • 20:00 – 21:30 CET

 • Plats
 • Ejendals Arena, Leksand

 • Programledare
 • Petra Mede

 • TV-bolag/stream
 • SVT1

 • Panelens information
 • Inför deltävlingen »

 

Startfält


 • Här presenteras de artister med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning!

1. Velvet – ”The Queen”
Låtskrivare: Tony Nilsson, Henrik Janson


2. Rigo & The Topaz Sound feat. Red Fox – ”I Got U”
Låtskrivare: Rodrigo Pencheff, Tobias Karlsson


3. Molly Sandén – ”Så vill stjärnorna”
Låtskrivare: Ingela ”Pling” Forsman, Bobby Ljunggren, Marcos Ubeda


4. E.M.D. – ”Baby Goodbye”
Låtskrivare: Erik Segerstedt, Mattias Andréasson, Danny Saucedo, Oscar Görres


5. Mikael Rickfors – ”Du vinner över mig”
Låtskrivare: Thomas G:son


6. Maja Gullstrand – ”Här för mig själv”
Låtskrivare: Thomas G:son, Marcos Ubeda


7. Sofia – ”Alla”
Låtskrivare: Nina Karolidou, Dimitri Stassos, Henrik Wikström, Irini Michas


8. BWO – ”You’re Not Alone”
Låtskrivare: Fredrik Kempe, Alexander Bard, Anders Hansson


 

 

Resultat


Så här blev resultatet i programmet (de fetmarkerade bidragen i duellen gick till final, förloraren gick till Andra chansen):

 

Duell 1 (i startnummerordning):

1. Rigo & The Topaz Sound feat. Red Fox – ”I Got U”

2. E.M.D. – ”Baby Goodbye”

 

Duell 2 (i startnummerordning):

1. Molly Sandén – ”Så vill stjärnorna”

2. BWO – ”You’re Not Alone”

 

Internationella juryns val:

Sofia – ”Alla”

 

Utslagna:

5. Mikael Rickfors – ”Du vinner över mig”

6. Velvet – ”The Queen”

7. Sofia – ”Alla”*

8. Maja Gullstrand – ”Här för mig själv”

 

* Sofias bidrag ”Alla” röstades ut av tittarna redan i första omgången men fick, tack vare internationella juryns wildcardtävling, en ny möjlighet att ta sig till final.

 

Panelen tycker till!


Puh, det var svårt att hänga med i den här deltävlingen. Dels p.ga att jag hade fest med inbjuda vänner (sprang runt och servade mina gäster) och att det var sånt liv i bakgrunden. Men jag står fortfarande fast i att den här deltävlingen är årets sämsta. Jag tycker inte det var några särskilda låtar och är riktigt besviken.

Nåväl, jag ville att Sofia samt BWO skulle nå finalen, sen fick det gå hur som helst. Det slutade dock med att det blev den unge Molly Sandén som tog sig till final efter att ha slått ut självaste BWO i duell nummer två. E.M.D. tog sig tin final i sin duell när man besegrade Rigo & The Topaz Sound feat. Red Fox. Internationella juryns val var helt rätt. Sofia hade en riktigt bra låt och förtjänade att stanna kvar i tävlingen på något sätt.

Jobbigt att BWO nu ställs mot en av mina favoriter i Andra Chansen – nämligen Lili & Susie.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 



Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se



Musiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen