Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 


INFÖR MELODIFESTIVALEN. Den första deltävlingen i Melodifestivalen 2009 avgjordes i Scandinavium i Göteborg, lördagen den 7:e februari 2009. Åtta tävlande gjorde upp om två platser i finalstartfältet samt två platser i uppsamlingsheatet Andra chansen. Dessutom fanns en internationell jury med som också fick rösta fram ett av bidragen till en senare wildcardomgång.

För sjätte året på raken hade SVT med fyra inbjudna artistjokrar i startfältet, som hade fördelats till en per deltävling. Denna gång var det Marie Serneholt som var jokern i leken.

 

Röstningsinfo

Programmet avgjordes i tre röstningsomgångar. Först framfördes alla åtta bidrag, samtidigt som tittarna kunde rösta på sina favoriter. Efter en snabbrepris pausades röstningen tillfälligt där de fem bidrag med flest röster fick fortsätta tävla. Bidragen som hamnat på sjätte, sjunde och åttonde plats åkte därmed ut.

Därefter fortsatte röstningen med de fem bidrag som var kvar, och detta utan att nollställa tidigare röster. Efter den andra omgången sammanställdes resultaten för bägge omgångarna och de fyra bidrag som fått flest röster gick vidare till nästa omgång.

Den tredje omgången bestod av två dueller där två bidrag möttes per duell. Ettan mötte fyran och tvåan mötte trean (ingen visste dock vem som hade placerat sig hur). Vinnaren i varje duell gick till final, medan förloraren fick tävla vidare i Andra chansen.

Innan programmet avslutades kom också beskedet vilket bidrag som internationella juryn gett sin wildcardröst till. Detta bidrag fick vara ett bidrag som placerat sig mellan tredje och åttonde plats.

 

Röstningssätten: telefon och SMS

Varje bidrag hade två telefonnummer att ringa till; ett som bara avlade en röst och ett som avlade röst men även skänkte en stor del av samtalskostnaden till Radiohjälpen. Det här året hade SMS-röstningen utvecklats så att vem som helst kunde SMS-rösta. Dock fanns bara SMS-nummer för att avlägga röst, ej för att skänka pengar.


Mer fakta


 • Datum
 • 2009-02-07

 • Tid
 • 20:00 – 21:30 CET

 • Plats
 • Scandinavium, Göteborg

 • Programledare
 • Petra Mede

 • TV-bolag/stream
 • SVT1

 • Panelens information
 • Inför deltävlingen »

 

Startfält


 • Här presenteras de artister med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning!

1. Nina Söderquist – ”Tick Tock”
Låtskrivare: Johan Lyander, Matti Alfonzetti


2. Jonathan Fagerlund – ”Welcome To My Life”
Låtskrivare: Samuel Waermö , Didrik Thott


3. Shirley Clamp – ”Med hjärtat fyllt av ljus”
Låtskrivare: Ingela ”Pling” Forsman, Bobby Ljunggren, Henrik Wikström


4. Scotts – ”Jag tror på oss”
Låtskrivare: Ingela ”Pling” Forsman, Lars ”Dille” Diedricson, Martin Hedström


5. Emilia – ”You’re My World”
Låtskrivare: Emilia Rydberg, Figge Boström


6. Alcazar – ”Stay the Night”
Låtskrivare: Anders Hansson, Mårten Sandén, Andreas Lundstedt, Therese Merkel, Lina Hedlund


7. Caroline af Ugglas – ”Snälla Snälla”
Låtskrivare: Caroline af Ugglas, Heinz Liljedahl


8. Marie Serneholt – ”Disconnect Me”
Låtskrivare: Peter Boström, Tony Nilsson


 

Resultat


Så här blev resultatet i programmet (de fetmarkerade bidragen i duellen gick till final, förloraren gick till Andra chansen):

 

Duell 1 (i startnummerordning):

1. Scotts – ”Jag tror på oss”

2. Alcazar – ”Stay the Night”

 

Duell 2 (i startnummerordning):

1. Emilia – ”You’re My World”

2. Caroline af Ugglas – ”Snälla Snälla”

 

Internationella juryns val:

Caroline af Ugglas – ”Snälla Snälla”

 

Utslagna:

5. Nina Söderquist – ”Tick Tock”

6. Marie Serneholt – ”Disconnect Me”

7. Jonathan Fagerlund – ”Welcome To My Life”

8. Shirley Clamp – ”Med hjärtat fyllt av ljus”

 

Panelen tycker till!


Härligt att MF-säsongen är igång igen, himla spännande upplägg med duellerna och den internationella jurygruppen, men inte den bästa starten av tävlingen. Kul att inte de självklara favoriterna gick vidare p.ga sitt namn utan att även de som man inte tror hade någon chans alls klarar sig vidare.  Alcazar är stor favorit för mig att ta hem det redan nu.. Men fortfarande ett par delfinaler kvar att betygsätta och ändra sig.

 

Ja vad ska man säga? Jag tycker att tävlingen var tråkigare än vad man kunde utläsa på pappret, flera av storfavoriterna saknade bra låtar.. Hoppas det blir bättre i Skellefteå.

 

Jag tycker det var rätt låtar till final men jag trodde ändå att Marie Serneholt skulle ta sig till final med Alcazar. lite skräll, men kul att Caroline kom till andra chansen. hon är så omelodifestival, hon har en skön stajl, går sin egna väg.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »