Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Melodifestivalen 1999

Melodifestivalen 2000 »MELODIFESTIVALEN 1999 var den 39:e upplagan av Melodifestivalen, som ägde rum på Victoriahallen i Stockholm den 27:e februari 1999. Det här året ändrades konceptet tillbaka så att finalkvällen bara avgjordes i en omgång. En annan nyhet blev att tittarna och de elva jurydistrikten fick delad makt att avgöra resultatet och att finalen även direktsändes via SVT:s hemsida.

Vinnare blev Charlotte Nilsson med låten ”Tusen och en natt”. Till Eurovisionen översattes låten till engelska med nya titeln ”Take Me To Your Heaven”.

 

Tävlingsupplägg

Det var SVT i Stockholm som fick ta hand om den sista Melodifestivalen på 1900-talet, och flera nyheter introducerades. Förutom att finalen bara skulle avgöras i en enda omgång skulle man heller inte bjuda in några externa låtskrivare, utan alla bidrag som tävlade kom från den nationella antagningen. Via den inkom dryg 1300 bidrag som en jury fick lyssna igenom och välja ut tio lämpliga melodier.

 

Tittarna fick makt på riktigt

En stor nyhet var att makten att avgöra finalen delades lika mellan de elva jurydistrikten runt om i Sverige och tv-tittarna. Det hade förvisso hänt att tittarna tidigare år haft makt men då vid bara enstaka tillfällen. Från det här året och alla år sedan dess har det varit delad makt i finaler.

För att göra det så rättvist som möjligt delade såväl jury som tittare ut lika mycket poäng. Varje jury delade ut poängen 12, 10, 8, 6, 4, 2 och 1, vilket gav sju av tio bidrag poäng. Tittarnas resultat gjordes multiplar av 11 med varje jury, dvs. från högst till lägst blev poängen 132, 110, 88, 66, 44, 22 och 11 poäng. Det inkom 630 339 röster (det fanns ingen begränsning för hur många samtal man fick ringa).

 

Engelsk översättning efter finalen

Europeiska Radio- och TV-unionen (EBU) som arrangerar Eurovisionen hade år 1999 ändrat sin språkregel så att länder fick nu sjunga på vilket språk de ville. Denna regel fanns dock fortfarande kvar i Melodifestivalen, vilket gjorde att alla låtar framfördes på svenska. Men till Eurovision samma vår valde man att översätta låten till engelska. Sverige tog för övrigt hem segern det året, vilket var den fjärde segern någonsin.


Fakta


 • Tävlingsplats & finaldatum
 • Victoriahallen, Stockholm
 • 27 februari 1999

 • Röstningssystem
 • 50% juryröstning och 50% tittarröstning

 • Programledare
 • Anders Lundin och Vendela Kirsebom Thomessen

 • Dirigent
 • Anders Berglund

 • Vinnare
 • Charlotte Nilsson
 • ”Tusen och en natt”

 • Resultat i Eurovision
 • 1:a av 23 länder med 163 poäng

 

Resultat


Nedan presenteras de tävlande enligt startordning. Det fetmarkerade bidraget vann finalen och fick därmed representera Sverige i Eurovisionen det året.

 

01. Charlotte Nilsson – ”Tusen och en natt”

Resultat: 1:a med 217 poäng


 

02. Crosstalk – ”Det gäller dig och mig”

Resultat: 6:a med 87 poäng


 

03. Janica – ”Jag kan se dig”

Resultat: 7:a med 66 poäng


 

04. Drömhus – ”Stjärna på himmelen”

Resultat: 2:a med 148 poäng


 

05. Roger Pontare – ”Som av is”

Resultat: 5:a med 98 poäng


 

06. Martin – ”(Du är så) Yeah Yeah Wow Wow”

Resultat: 4:a med 109 poäng


 

07. Christer Björkman – ”Välkommen hem”

Resultat: 10:a med 6 poäng


 

08. Ai – ”Bilder av dig”

Resultat: 9:a med 42 poäng


 

09. Arvingarna – ”Det svär jag på”

Resultat: 3:a med 114 poäng


 

10. Cleo – ”Natten är min vän”

Resultat: 8:a med 59 poäng


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen