Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Melodifestivalen 1976

Melodifestivalen 1978 »MELODIFESTIVALEN 1977 var den 17:e upplagan av Melodifestivalen, som ägde rum den 26:e februari 1977 på Cirkus i Stockholm. Sveriges Radio-TV valde att återvända till Eurovisionen efter ett års frånvaro och höll därför en uttagning för att utse en representant. Senast hade uttagningen hållits i Göteborg, men nu var finalen tillbaka igen i huvudstaden.

Vinnare blev gruppen Forbes med låten ”Beatles”, som i Eurovision kom på sistaplats (Sveriges dittills senaste sistaplats).

 

Tävlingsupplägg

För att välja ut artister och bidrag höll SR en allmän antagning där vem som helst som var svensk medborgare fick skicka in bidrag. Drygt 1100 bidrag inkom, och därefter fick en jury lyssna igenom merparten av låtarna innan de slutligen valde ut tio bidrag som fick tävla. De låtar juryn inte lyssnade på hade ratats p.g.a. regelbrott. Alla utvalda bidrags artister fick själva välja huskör och dirigent.

Bland låtskrivarna uppmärksammas en person lite extra, nämligen Tomas Ledin som lyckades få med inte mindre än tre bidrag, varav ett av dem framförde han själv. Ingen av dem nådde dock särskilt högt på resultatlistan. En annan artist som kom med var Eric Öst som vid sin medverkan var 71 år, vilket då var den dittills äldsta artisten någonsin i Melodifestivalen.

Nytt för det här året var även att SR gjorde om poängsystemet som jurydistrikten delades ut. Totalt var det elva distrikt med elva personer i varje jury (där minst hälften skulle vara under 25 år). Juryns gemensamma favorit fick 12 poäng, tvåan 10 poäng, trean 8 poäng osv. nedåt 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Det var alltså samma system som Eurovision infört två år tidigare. Eftersom att det var tio bidrag som tävlade och tio bidrag som fick poäng kunde inget bidrag sluta på noll poäng.

 

Lite kuriosa om vinnaren

Gruppen Forbes, som slutligen vann finalen, vann med rätt överlägsen marginal mot både tvåan och trean. Men i Eurovisionen gick det betydligt sämre då de bara fick 2 poäng totalt, vilket inte räckte till mer än en sistaplats.


Fakta


 • Tävlingsplats & finaldatum
 • Cirkus, Stockholm
 • 26 februari 1977

 • Röstningssystem
 • Juryröstning genom elva distrikt

 • Programledare
 • Ulf Elfving

 • Dirigenter
 • Anders Berglund, Anders Henriksson, Bruno Glenmark, Kenneth Staag, Lars Beijbom, Lars Samuelsson och Leif Carlquist

 • Vinnare
 • Forbes
 • ”Beatles”

 • Resultat i Eurovision
 • 18:e av 18 länder (dvs. sist) med 2 poäng

 

Resultat


Nedan presenteras de tävlande enligt startordning. Det fetmarkerade bidraget vann finalen och fick därmed representera Sverige i Eurovisionen det året.

 

01. Lena Andersson – ”Det bästa som finns”

Resultat: 8:a med 55 poäng


 

02. Greta & Malou – ”Åh, vilken sång”

Resultat: 4:a med 72 poäng


 

03. Mats Rådberg – ”Du och jag och sommaren”

Resultat: 10:a med 19 poäng


 

04. Landslaget – ”Sommaren -65”

Resultat: 3:a med 73 poäng


 

05. Kenneth Greuz & Eric Öst – ”Ola mä fiola”

Resultat: 9:a med 47 poäng


 

06. Tomas Ledin – ”Minns du Hollywood”

Resultat: 5:a med 63 poäng


 

07. Svante Thuresson – ”Johan B. Lund”

Resultat: 2:a med 75 poäng


 

08. Janne Landegren – ”Trädets rot”

Resultat: 6:a med 60 poäng


 

09. Eva Rydberg – ”Charlie Chaplin”

Resultat: 7:a med 75 poäng


 

10. Forbes – ”Beatles”

Resultat: 1:a med 117 poäng


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen