Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Melodifestivalen 1975

Melodifestivalen 1977 »


Melodifestivalen 1976


MELODIFESTIVALEN 1976 skulle ha varit Sveriges uttagning till Eurovision 1976, men ställdes in eftersom att Sveriges Radio-TV valde att inte delta i Eurovisionen det här året. Det är dock den senaste gången som Sverige valt att avstå deltagande i Eurovision.

 

Vad hände?

Anledningen till att SR valde att inte delta i Eurovision 1970 berodde på att man året innan hade agerat värdland för tävlingen, vilket tog hårt på SR:s ekonomi. EBU, som arrangerar Eurovisionen, tog till sig av detta och införde året därpå en deltagaravgift för alla länder för att lätta på TV-bolagens ekonomier något. I och med det kunde SR återvända redan ett år senare.

Trots att Sverige inte deltog så sände Sveriges Radio-TV finalen från Eurovision, som hölls i Haag i Nederländerna. Sändningen gjordes dock endast i radio med Ursula Richter som kommentator.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen