Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Melodifestivalen 1970

Melodifestivalen 1972 »MELODIFESTIVALEN 1971 var den 12:e upplagan av Melodifestivalen*, som ägde rum mellan den 23:e januari och 27:e februari 1971. Inför finalen anordnades fem heats som avgjorde vilka bidrag som skulle tävla i finalen.

Vinnare blev gruppen Family Four med låten ”Vita vidder”.

* I bevarade TV-tablåer från det här året ingick Melodifestivalen som en del av programmet Hylands hörna. Därför hette programmet Hylands Hörna med svensk schlagerfinal istället för det tidigare epitetet Melodifestival. Även 1972 års uttagning hade annat namn än Melodifestival.

 

Tävlingsupplägg

Efter att Sverige med flera länder avstått tävlan i Eurovision 1970 valde Sveriges Radio-TV att börja delta igen. Kanske främst för att EBU nu infört en skiljeomröstningsregel som sade att endast ett land per år kan vinna Eurovision (1969 hade nämligen fyra länder vunnit).

För första gången sedan 1959 använde sig Sveriges Radio-TV av en längre uttagning istället för enbart en finalkväll och för första gången hölls inte finalen på Cirkus utan i TV-huset i Stockholm.

Uttagningen gick till som så att på lördagarna mellan den 23:e januari och 20:e februari 1971 hölls fem heats, ett per vecka, i TV-programmet Hylands hörna. I varje heat framförde tre artister (Sylvia Vrethammar, Tommy Körberg och gruppen Family Four) varsitt bidrag och sedan var det upp till tittarna att poströsta fram en vinnare per vecka som kvalade vidare till den avgörande finalen.

Samtliga bidrag som framfördes av Family Four röstades vidare till finalen, så när avgörandet skulle ske var det redan klart med vilken artist som skulle få representera Sverige. Tävlingsbidraget röstades fram i en direktsänd final den 27:e februari 1971, där en femmannajury bestående av var de som fick bestämma vilket bidrag som skulle vinna.

Juryns poäng var utformad så att varje person gav 5 poäng till sin favoritlåt och därefter i nedåtgående skala 4, 3, 2 och 1 poäng. I några fall förekom dock dubbla trepoängare eller dubbla tvåpoängare.

 

Bidragen i heaten

Family Four tävlade med bidragen ”Heja mamma”, ”Tjänare kärlek”, ”Min sång”, ”En sång om världen” och”Vita vidder”.

Sylvia Vrethammar tävlade med bidragen ”Visst lever kärleken”, ”Tänk dig en sån dag”, ”Leka kurragömma”, ”Jag blir lycklig var gång jag ser dig” och ”Här är jag”.

Tommy Körberg tävlade med bidragen ”Resan hem”, ”En kärlek som ej fanns”, ”Låt oss fly till en ny morgondag”, ”Blommor och grönt” och ”Var är du nu”.

 


Fakta


 • Tävlingsplats & finaldatum
 • TV-huset i Stockholm
 • 23 januari – 27 februari 1971

 • Röstningssystem
 • I heaten var det poströster som avgjorde vilka bidrag som skulle gå till final.
 • I finalen var det en femmannajury som fick avgöra vinnarbidraget.

 • Programledare
 • Lennart Hyland

 • Dirigent
 • Claes Rosendahl

 • Vinnare
 • Family Four
 • ”Vita vidder”

 • Resultat i Eurovision
 • 6:a av 18 länder med 85 poäng.

 

Resultat i finalen


Nedan presenteras de tävlande bidragen i finalen enligt startordning. Det fetmarkerade bidraget vann finalen och var därmed det bidraget som gruppen Family Four fick ta med sig till Eurovisionen det året.

 

01. ”Min sång”

Resultat: 4:a med 10 poäng


 

02. ”Tjänare kärlek”

Resultat: 2:a med 17 poäng


 

03. ”En sång om världen”

Resultat: 5:a med 9 poäng


 

04. ”Heja mamma”

Resultat: 3:a med 11 poäng


 

05. ”Vita vidder”

Resultat: 1:a med 22 poäng


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen