Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

Melodifestivalen 1959 »MELODIFESTIVALEN 1958 eller Schlagertävling var den första upplagan av Melodifestivalen som utsåg en representant till Eurovision Song Contest. Någon publik uttagning var det däremot inte tal om, utan istället genomfördes ett internval för att utse artist och bidrag.

Den som utsågs till representant var Alice Babs med låten ”Lilla stjärna”, som i Eurovision fick en fin fjärde plats av tio tävlande. Med andra ord blev det en ganska bra start för Sveriges del.

 

Tävlingsupplägg

Den stora europeiska musiktävlingen Eurovision Song Contest hade pågått sedan 1956, men det var först två år senare som Sveriges Radio visade intresse att delta. För att hitta en lämplig kandidat bad SR föreningen SKAP att göra ett urval, och de tillfrågade sina medlemmar. Efter att ha fått in bidrag fick en mindre jury i uppdrag att välja ut rätt melodi som blev ”Samma stjärnor lysa för oss två”.

När låten hade valts ut skulle man hitta en bra artist. Alice Babs tillfrågades och hon tackade ja, men ville att låtens text skulle skrivas om vilket också skedde. Detta trots att låtskrivaren Åke Gerhard, som gjorde den ursprungliga texten, satte sig emot det beslutet. Den nya låten fick namnet ”Lilla stjärna”.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen