Melodifestivalen 1959 »MELODIFESTIVALEN 1958 eller Schlagertävling var den första upplagan av Melodifestivalen som utsåg en representant till Eurovision Song Contest. Någon uttagning var det däremot inte tal om, utan istället genomfördes ett internval för att utse artist och bidrag.

Den som utsågs till representant var Alice Babs med låten “Lilla stjärna”.

 

Tävlingsupplägg

Den stora europeiska musiktävlingen Eurovision Song Contest hade pågått sedan 1956, men det var först två år senare som Sveriges Radio visade intresse att delta. För att hitta en lämplig kandidat bad SR föreningen SKAP att göra ett urval, och de tillfrågade sina medlemmar. Efter att ha fått in bidrag fick en mindre jury i uppdrag att välja ut rätt melodi som blev “Samma stjärnor lysa för oss två”.

När låten hade valts ut skulle man hitta en bra artist. Alice Babs tillfrågades och hon tackade ja, men ville att låtens text skulle skrivas om. Detta kom i strid med en av låtens ursprungliga låtskrivare, Åke Gerhard. Men trots det gjordes låten om för Alice’ skull. Den nya låten fick namnet “Lilla stjärna”.

I Eurovision 1958 kom Sverige på fjärde plats av tio tävlande.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Inofficiell Eurovision 2020

Mello 2020

Nationella 2020

Eurovision 2021

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen