NATIONELLA UTTAGNINGAR. Vi är inne i slutspurten av årets uttagningssäsong vilket är en tidpunkt då många länder kommer med besked om artist- och bidragsval. Detta gäller särskilt de länder som har valt via internval istället för att låta publik och/eller jury vara med och göra valet genom någon slags final eller större nationell uttagning.

Under den första hälften av mars – fram till EBU:s deadline infaller – uppdaterar vi dig på denna sida om de senaste valen som gjorts. Här kan också förekomma uppdateringar om nya bidragsversioner som släpps.

 

Senaste val som har presenterats

21:a mars. Det 40:e och sista bidraget till Eurovision 2022 i Turin har nu valts ut. Det handlar om Azerbajdzjans Nadir Rustamlis ”Fade To Black” som hade premiär under måndagseftermiddagen. I och med detta avslutar vi nu slutspurtsbloggen för den här säsongen och fortsätter bevakningen på övriga sidor här på hemsidan!

Se musikvideon »

 


19:e mars. Under lördagen släpptes det 39:e bidraget till Eurovision 2022-startfältet. Det handlar om Armeniens representant Rosa Linn och hennes tävlingsbidrag ”Snap” som nu finns att se i den officiella musikvideon.

 


18:e mars. Nu har vi fått besked om datumen för den sista akten som släpps inför Eurovision 2022. Det handlar om Azerbajdzjan som enligt en uppdatering från Eurovision.tv säger att landets tävlingsbidrag till Turin släpps den 21:a mars. Två dagar tidigare, den 19:e mars, släpps Armeniens tävlingsbidrag.

 


14:e mars. I slutet av uttagningssäsongen fick vi besked om att Malta kommer att byta låt till Turin.

I år var det första gången sedan 2018 som Malta anordnade sin uttagning MESC (Malta Eurovision Song Contest) som åren däremellan stått på paus till förmån för X Factor och internval. Årets uttagning innehöll 22 tävlande där det slutligen var sångerskan Emma Muscat och bidraget Out of Sight som tog hem segern. Men nu precis i tider av bidragsdeadline kommer ett nytt besked, nämligen att Emma har valt att byta låt! Den nya låten som har valts ut heter ”I Am What Am” och är gjord av Emma själv tillsammans med Dino Medanhodzic, Julie Aagaard och Stine Kinck. Se den officiella musikvideon här.

Vi har även fått den officiella musikvideon (och uppdaterad version) av Israels bidrag. Se det klippet här.

 


11:e mars. Sedan ett par veckor tillbaka har det varit känt att Österrike ska representeras av LUM!X feat. Pia Maria och låten ”Halo”. Först nu är låten officiellt släppt och finns att lyssna på via denna länk.

Under fredag blev det också känt att Armenien kommer att representeras av sångerskan Rosa Linn. Bidraget, vars titel ännu är okänd, släpps den 19:e mars.

 


10:e mars. Under torsdagen kom tre länder i startfältet med intervalsbesked om artist- och/eller bidragsval. Det handlade om:

Belgien: Jérémie Makiese – Miss You

Grekland: Amanda Tenfjord – Die Together

Storbritannien: Sam Ryder – Space Man

Dessutom kom det idag den nya versionen av Nordmakedoniens Circles.

 


9:e mars. TV-bolaget CyBC på Cypern har offentliggjort att deras artistval till Eurovision 2022 kommer att bli sångerskan Andromache. Hon kommer att få med sig tävlingsbidraget ”Ela” som har gjorts av ett stort låtskrivarteam under ledning av Alex Papaconstantinou (som tidigare gjort Eurovision-låtar för Grekland, Azerbajdzjan och Cypern).

Enligt uppgifter släpps låten först under torsdagen (10:e mars) och den officiella musikvideon på fredag (11:e mars).

Läs mer »

 


9:e mars. Under onsdagen släpptes den officiella studioversionen till Georgiens representant Circus Mircus. Låten heter ”Lock Me In”, men det är okänt vem eller vilka som står bakom text och musik.

Läs mer »

Lyssna på studioversionen »

 


8:e mars. Under tisdagseftermiddagen exakt klockan 13.00 släpptes den officiella musikvideon för Schweiz. Det var inför släppet hemligt vilken artist och tävlingsbidrag som har valts ut till Eurovision 2022, men nu vet vi att det handlar om 28-åriga Marius Bear och låten ”Boys Do Cry”.

Läs mer »

Till musikvideon »

 


7:e mars. Flera officiella musikvideoklipp har släppts, däribland till Irlands låt That’s Rich. Det finns nu även officiella klipp från liveuppträdanden (nationella finaler) i Australien, Danmark, Rumänien, Serbien och Tyskland.

 


4:e mars. Under fredagen släpps några officiella musikvideos däribland Albaniens Sekret, Norges Give That Woolf A Banana och Montenegros Breathe. Dessutom är det denna kväll som Tyskland avgör sitt artist- och bidragsval till Turin.

 


3:e mars. Under torsdagsförmiddagen offentliggjorde nederländska AVROTROS vilket tävlingsbidrag som som sångerskan S10 kommer att framföra i Turin. Bidraget heter “De Diepte” och i klippet här kan du se den officiella musikvideon.

 


 

Länder som väljer/presenterar i mars

Nedan är de länder som har kvar att välja eller presentera sin artist och/eller tävlingsbidrag till Eurovision 2022.

Datum för nationella finaler och/eller kvarvarande uttagningsprogram inför finaler

(Icke-fullständiga) internval eller andra uttagningsmetoder

 

 

Färdiga artist- och bidragsval

Nedan är de länder som till och med den sista februari hade valt eller presenterat BÅDE artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2022. Däremot kan de officiella slutversionerna av tävlingsbidragen dyka upp nu under slutspurten, liksom de låtar som ännu inte hade släppts.

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »