« Inför ESC Vitryssland 2015

Inför ESC Vitryssland 2017 »


head_country

Vitryssland debuterade år 2004, samma år som ESC införde en semifinal. Det har gått sådär för landet som i år deltar för trettonde gången gillt. På de tidigare tolv försöken har det bara blivit finalbiljett fyra gånger, och som högst en sjätteplats i final (år 2007). Alla år Vitryssland deltagit har man sjungit på engelska i tävlingen, så även i år.

 

Fakta & statistik

TV-kanal: BTRC
Första tävlingsåret: 2004
Senaste tävlingsåret: 2015 (12:e plats i semifinal)
Bästa resultat: 6:a i final (2007)
Sämsta resultat: 22:a i semifinal (2006)
Uttagningsprocess 2016: Eurofest 2016
Startnummer i semifinal 2: #5

head_nf

Vitryssland valde artist och bidrag genom finalen Eurofest 2016, som hade tio tävlande. Dessa hade valts ut av en jury efter en nationell antagning och liveaudition. För första gången sedan 2009 fick tittarna själva axla resultatmanteln istället för att dela denna med jurygrupper. Artisten TEO som tävlade för landet i ESC 2014 med låten “Cheesecake” var programledare tillsammans med Olga Ryzhikova.

Det ska nämnas att bidraget “My Universe”, framfört av NAPOLI, skickades in till Polens final i mars. I den vitryska finalen hamnade bidraget på andra plats, men den kunde tävla i Polen eftersom det inte fanns något hinder för låtar som redan var släppta/framförda innan den polska nationella finalen.

 

head_artist

esc16_artist_belarus

Foto: LLC.

Ivan (artistnamn för Alexander Ivanov) är född den 29 oktober 1994 i Gomel, Vitryssland. Han gjorde sig känd år 2009 när han deltog vid rockfestivalen Mass Medium Fest. Samma år startade han sitt band Ivanov och flyttade till S:t Petersburg i Ryssland. År 2014 vann han artistfestivalen 5 Stars och blev även finalist i Main Stage 2015.

I år ställde han upp i den vitryska finalen med bidraget “How To Fly” som sedan tog hem segern i och med att låten fick flest tittarröster. Efter finalen döptes låten om till “Help You Fly” och Ivan antog nu sitt artistnamn Ivan istället för sitt riktiga namn. Den musikaliska delen av bidraget är gjort av Victor Drobysh medan Ivan har skrivit texten tillsammans med Timofei Leontiev och Mary Susane Applegate.

Det har gått rykten om att Ivan vill uppträda naken tillsammans med vargar på Globenscenen i Stockholm, något som enligt EBU:s regelbok är förbjudet. Det är oklart om dessa rykten har någon grund.

Lyssna på Vitrysslands bidrag här nedanför:

 

head_omdome

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5.

Att vara ett isolerad diktatur i Östeuropas träskmarker kan inte alltid vara så lätt, men Vitryssland gör verkligen goda försök att passa in. Årets vitryska bidrag är visserligen ganska snyggt, men har ett bäst före datum som gick ut 2008. Jag kan verkligen inte se hur detta skulle kunna falla någon större del av Europa i smaken, och i synnerhet inte när låten har så konstiga röstkrav. Ivan flyger mellan falsett och andrabas och låter stundtals som en smått förvirrad 15-åring i målbrottet. Jag försöker verkligen hitta något mer positivt att nämna här, för den här låten hade jag säkert fastnat för, för 8 år sedan. Men jag kan bara inte hitta något mer att säga. Detta är inte bra nog, tyvärr.

esc_betyg1

 

listornamnskylt_alexander

Nåja, låten är ju inte direkt dålig, men inte är den ju särskilt bra heller… Och för att vinna behöver de nog verkligen de där vargarna och nakna männen på scenen, för i övrigt så  är det här lite skrattretande. Men jag kan fortfarande inte komma ifrån det faktumet att något i det här gör att jag tycker det är en rätt så bra låt. Vilket nog är ett skrämmande tecken… Så galen som jag verkar, så måste jag klämma till med ett ganska så högt vitsord för den här låten

esc_betyg3-5

 

listornamnskylt_erik

Det är det här som är så kul med ESC att vissa länder skickar något som de tycker låter bra medan resten av Europa tycker det är mindre bra. Vi behöver ha sådana här bidrag som livar upp och att man får skratta åt. Man måste ändå berömma Vitryssland för att de lyckas få in alla genres och tonarter som finns.

esc_betyg2

 

listornamnskylt_haris

Jag tror faktiskt detta hade kunnat bli en bra låt ifall den hade en bra sångare och en bättre produktion. Hade man haft en bra sångare och om låten hade bestämt sig för en genre, säg något i pop-rock kategorin, så tror jag det hade kunnat gå. Istället får vi en sångare som är rätt osäker och en produktion som går från den ena genren till den andra på dessa tre minuter. På så sätt blir det ingenting, utan bara en salig röra. Fast det känns som ett typiskt bidrag från Vitryssland. De kör på sin grej och fortsätter oavsett utgång. Det är lite smårörigt varje gång, och är det inte bidraget så är uttagningsprocessen det. Senast jag gillade ett vitryskt bidrag, och den enda gången förövrigt, var 2007. En poäng för att man håller fast vid sin grej och för att refrängen har något catchigt i sig.

esc_betyg1

 

listornamnskylt_hollac16

Vitryssland bjuder alltid på sig själva och man undrar ibland var all kreativitet kommer ifrån. Årets låt om vargar (och tydligen kanske även nakna män) är dock nog den sämsta låt som Vitryssland tävlat med sedan de skickade sin nya nationalsång “I Love Belarus” 2011. Ivan kan få ett poäng för en intressant melodi, men allt annat är bara otroligt dåligt i år. Nej, tillbaka med cheesecake säger jag!

esc_betyg1

 

Jag är imponerad av Vitryssland. De är inte ett land jag brukar gilla men Help you fly är en bra låt.

esc_betyg3-5

 

listornamnskylt_robban

Skön medryckande rocklåt, men minus för den usla engelskan. Det har ryktats om nakenchock från den vitryska sångaren. Förväntar mig en spektakulär scenshow från Vitryssland. Detta är ett bidrag som jag tror kommer försvinna i mängden och glömmas bort.

esc_betyg3

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen