« Inför ESC Ungern 2015

Inför ESC Ungern 2017 »


head_country

Ungern debuterade i ESC 1994 och fick en kanonstart med en fjärdeplats. Därefter har det inte gått lika bra utan på 14 försök har landet endast hamnat topp 10 fyra gånger. Landet har även stått över tävlan ett antal gånger (1999-2004, 2006 och 2010) av olika skäl. Sedan 2012 används den nationella uttagningen A Dal som uttagningsmetod och det har gett resultat – för varje år har Ungern kvalificerat sig till final och 2014 var man nära att tangera fjärdeplatsen!

 

Fakta & statistik

TV-kanal: MTVA
Första tävlingsåret: 1994
Senaste tävlingsåret: 2015 (20:e plats i finalen)
Bästa resultat: 4:a i final (1994)
Sämsta resultat: 19:e i semifinal (2008)
Uttagningsprocess 2016: A Dal 2016
Startnummer i semifinal 1: #4

head_nf

Ungern valde artist och bidrag genom uttagningen A Dal 2016. Likt fjolårets upplaga bestod även årets tävling av tre inledande heats med totalt 30 bidrag, där 18 tog sig vidare till två semifinaler och av dessa blev 8 bidrag uttagna till en final. Från början valdes som sagt 30 bidrag ut till tävlingen, vilket gjordes genom en nationell antagning under hösten 2015. De uttagna bidragen delades sedan upp i de tre heaten om 10 bidrag per heat.

Röstningen i programmen var delad mellan en fyramannajury och tittarna. I varje programs första omgång (undantaget finalen) framfördes bidragen samtidigt som tittarna kunde rösta med hjälp av en applikation. Efter framträdandet gav sedan jurymedlemmarna poäng mellan 1-10 och sedan gav tittarna poäng vilka var en snittsumma utifrån andelen röster som inkommit under liveframträdandet. Den totalpoäng som varje bidrag fick med sig avgjorde om bidraget skulle gå vidare till nästa fas av uttagningen eller inte. De bidrag som inte gick vidare direkt fick sedan ta hjälp av tittarna som fick rösta fram ett av dessa bidrag till nästa omgång. Övriga bidrag som inte fick tillräckligt med röster åkte ut.

I respektive heat gick 5 av 10 bidrag vidare direkt och tittarna valde sedan ut en sjätte vinnare som wildcard. I respektive semifinal höjdes nivån något då juryn och tittarna först röstade vidare tre bidrag och därefter fick en fjärde vinnare röstas fram av tittarna.

Finalen hade även den två omgångar, men nu var första omgången dedikerad juryn och andra omgången tittarna. Först bestämde nämligen juryn själva vilka fyra bidrag som de ville skulle stå om slutsegern och sedan fick tittarna rösta fram en vinnare bland dessa fyra bidrag.

 

head_artist

esc16_artist_hungary

Foto: Gergő Grób.

Freddie (artistnamn för Gábor Alfréd Fehérvári) är född den 8 april 1990 i Győr, Ungern. Innan han började med sin musikkarriär studerade han och var även aktiv basketspelare, men det var en karriär som han fick ge upp på grund av skadebesvär. Han började därför spela gitarr.

År 2014 ställde Freddie upp i den ungerska versionen av talangprogrammet Rising Star, där han hamnade fyra. Han blev trots att det inte blev någon seger relativt populär vilket inte minst märktes när hans första singel “Mary Joe” släpptes ifjol som blev en populär sommarhit. Först i höstas antog han sitt artistnamn Freddie och i december stod det klart att han skulle tävla i A Dal 2016 med låten “Pioneer”, där han också tog hem segern. Då hade han varit i musikbranschen i knappt ett års tid.

ESC-bidraget “Pioneer” har musik av Szabó Zé och text av Borbála Csarnai.

 

Lyssna på Ungerns bidrag här nedanför:

 

head_omdome

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5.

Ungern fortsätter skicka ganska tunga låtar till Eurovision – melankoliska, dystra och närmast depressiva. Var kommer detta ifrån? Kanske bär ungrarna på någon typ av kollektiv ångest? Värt att undersöka! Men vad beträffar årets bidrag kan jag bara konstatera att vi har hört liknande tongångar ifrån landet förut – och då har det varit mycket bättre. “Pioneer” är visserligen snyggt gjord, bra framförd och har gott om potential för en snygg scenshow, men oj vad tråkig den är! Detta kommer inte kunna sticka ut alls och jag inser att det finns alldeles för många mer intressanta låtar i årets startfält. Men poäng till den fina rösten och det fina gunget!

esc_betyg2-5

 

listornamnskylt_alexander

Skönt att igen ha ett bra bidrag, de två tidigare har ju varit lite sådär… Freddie sjunger bra, och hans låt är stark och backar fint upp honom. Det här är, precis som Adrian skriver här just ovanför mig, ännu en i raden bland Ungerns rätt så tunga och tuffa låtar, men inte stör det mig, inte. Så länge den är så bra som den här är så får de skicka hur tunga låtar som helst.

esc_betyg3-5

 

listornamnskylt_erik

Jag funderar och tänker vad jag egentligen tycker om det här bidraget. En del av mig säger att det här är helt okej och att man kanske till och med ska ge en 3,5 i betyg. En annan del av mig tycker att detta har vi hört förut i olika skepnader och att det känns tråkigt att Ungern skickar något sådant förutsägbart. Jag beslutar tillslut att det blir någon tråkig medelväg och Ungern får 2,5 poäng och att detta trots allt kommer gå till final men sluta på en sketen 18:e plats.

esc_betyg2-5

 

listornamnskylt_haris

Av någon anledning har påminner mig detta bidrag lite om deras bidrag från 2014. Bortsett från förra året har Ungern faktiskt skickat riktigt bra bidrag de senaste åren. Det har gjort att Ungern blivit en av mina personliga favoriter och deras bidrag är några av mina personliga favoriter år efter år. Denna hamnar där runt topp fem strecket på min personliga lista. Hur det går i tävlingen är dock svårare att säga. Den får det nog svårare än bidraget från 2014, men jag hoppas på en rätt hög placering för Freddie. Jag gillar verkligen det här och Ungern fångar mig igen. Det är vad jag skulle klassa som bra musik helt enkelt, behöver inte vara mer komplicerat än så.

esc_betyg4

 

listornamnskylt_hollac16

Jag tycker Freddie sjunger bra och det är en fin melodi. Dessvärre har han fått ett tidigt utgångsläge och det kommer nog inte gynna honom så mycket. Men jag tror låten går vidare för att man tar till sig budskapet och sedan Ungern skärpte till sig för några år sedan och började skicka bra bidrag (undantaget ifjol då) så känns det här givet i final. Dock är det inte en personlig topplåt för mig, utan han hamnar strax där utanför.

esc_betyg3

 

Jag gillar Ungerns bidrag, den har legat högt på min topplista ett tag nu. Dock tycker jag att jag känner igen den. Jag känner igen sångaren och låten men kan inte sätta fingret på vart jag hört den innan.

esc_betyg4

 

listornamnskylt_robban

Ungern är allt som oftast bland mina favoriter i Eurovision. Så även i år. Freddie är en bra kandidat för Ungern. Det är en riktig arenalåt och hans härliga hesa stämma kontrat med att han både ser bra ut och gör ett förbannat bra framträdande live kan leda långt, åtminstone till final till att börja med. Jag skulle önska att han var inblandad i toppstriden, men jag tvivlar faktiskt på det. Kritikerna tycker låten är gnällig och mossig, det tycker inte jag. Heja Ungern!

esc_betyg4

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen