Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Ukraina 2014

Inför ESC Ukraina 2017 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Ukrainas artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2016. Ukraina hade startnummer 14 av 18 i semifinal 2 och sedan startnummer 21 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Ukrainas tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2016. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


  • TV-kanal:
  • NTU/STB

  • Första tävlingsåret:
  • 2004

  • Senaste tävlingsåret:
  • 2014 (6:e plats i finalen)

  • Bästa resultat:
  • 1:a i final (2004)

  • Sämsta resultat:
  • 19:e i final (2005)

  • Uttagningsprocess 2016:
  • Vidbir 2016


Ukraina tog Europa med storm när de skickade Ruslana med låten ”Wild Dances”. Låten vann och ESC ägde rum i Kiev 2005. Därefter har vi fått se spektakulära nummer, avancerade scenshower och intensiv sång som alltid har gått hem i stugorna. Förra året valde landet att avstå tävlan p.g.a. den landskris som uppstått, men nu är de tillbaka igen för att rocka loss Europa.

 

Vem tävlade för Ukraina 2016?

Jamala (egentligen Susana Jamaladynova) är född den 27 augusti 1983 i staden Osj i Kirgizistan, är ukrainsk jazzartist. Som nioåring spelade hon in sitt första album som enligt egen utsago tog endast en timme att spela in utan omtagningar. Något äldre har Jamala sedan gått i en musikskola där hon bl.a. sjungit klassisk musik och opera. Men allt ställdes på sin spets när Jamala år 2009 deltog i den internationella juniorsångtävlingen The New Wave i Lettland där hon tog hem segern.

Två år senare deltog Jamala i den ukrainska ESC-uttagningen med låten ”Smile”. Hon vann inte då men det kunde ha blivit omspel på grund av olika kontroverser i finalen. Istället har Jamala släppt olika singlar och fyra album.

Nu i år deltog hon ånyo i den ukrainska uttagningen med egenskrivna låten ”1944”, som var favorit i semifinalen och i tittarnas favorit i finalen, vilket räckte till seger. Låten är historisk som handlar om hennes mormorsmor och situationen för krimtatarer i Ukraina under Andra världskriget. Låten handlar alltså inte om den politiska situation som uppstod mellan Ukraina och Ryssland för två år sedan. Jamala framför låten både på engelska och krimtatariska.

Så här såg Ukrainas musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Ukraina och betygsätter det. Vår betygsskala har tio steg från noll (lägst) till fem (högst). Däremellan har det varit möjligt att ge 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 eller 5 poäng.



Detta är ett mycket svårt bidrag att kommentera, för just i Ukrainas fall så finns flera dimensioner i bidraget. Den rent musikaliska dimensionen är svårlyssnad. Detta är verkligen en musikalisk komplicerad låt som påminner om ”Suus” som Albanien tävlade med 2012 – en klagovisa med tydliga emotionella och psykologiska undertoner. Räkna med att Jamala kommer försöka efterlikna albanska Rona Nishliu så mycket som går på scenen i Globen! Men även om låten är svårlyssnad och komplicerad finns en politisk dimension i låten: Den om Krimfrågan. Med tanke på landets förhållande till Ryssland idag så är det inte så konstigt att Ukraina försöker ge en känga åt Ryssland – vilket egentligen inte är tillåtet enligt EBU:s regler. Men man har lyckats kringgå de reglerna genom att skriva en historisk text om 1944 års sovjetiska ockupation av Krim, och inte den nuvarande. Detta kommer garanterat att fungera på många och tilltala anti-ryska tittare. Personligen är jag delad då jag inte förstår mig på den här låten, vare sig musikaliskt eller politiskt. Men den kommer garanterat bli ett mycket speciellt inslag i årets Eurovision.



Det här är alldeles för underligt och udda för det här forumet. Dessutom gör det inte saken bättre att man redan på förhand vet att det inte kommer vara något annat än propaganda och ett politiskt ställningstagande. Inte okej! Kul att Ukraina är tillbaka, men om ni använder det här endast som en plattform för er politik så kan ni lika väl stanna hemma ett par år till och sedan återvända när ni har mognat till lite. Och skrivit bättre låtar.



Först och främst vill jag hälsa Ukraina välkommen tillbaks till tävlingen . Kul att denna stormakt är tillbaks i tävlingen. Med det sagt går vi över till låten, det finns mycket politiska vibbar i detta bidrag som kommer ge bidraget en extra skjuts. Tror definitivt att bidrag kan komma topp fem i året final. Personligen tycker jag att låten är tråkig och konstig.



Det är inte första gången Ukraina dansar kring linjen för vad som klassas som ett politiskt bidrag. Förra gången var det på hemmaplan 2005 med ukrainsk hiphop. Det var bedrövligt då och i år är det kanske lite mer musikaliskt men jag går inte igång på det för det. Ukraina har lyckats kringgå reglerna genom att antyda till att låten handlar om historiska händelser, men alla vet någonstans inom sig själva att detta är en protest mot Ryssland och Ukrainas konflikt med sitt grannland. Låten i sig då? Detta är nog en låt som kommer lämna många tittare kluvna hemma i sofforna. Några kommer tycka det är ett ett mästerverk, medan andra kommer tycka det är bedrövligt. Låten för också vibbarna till albanska ”Suus” från 2012. Men jag älskade ”Suus” och så varför älskar jag inte det här? Medan ”Suus” var en låt om kärlek och smärta som Rona Nishliu lyckades förmedla genom rutan, så är de politiska undertonerna i Jamalas låt för starka och tar bort hela mystiken kring låten. Det blir liksom mer fokus på det politiska än på det musikaliska och det är svårsmält för mig. Men det är inga tvivel om att Jamala sjunger i finalen i Globen dock.



Varför måste det alltid finnas med ett protestbidrag varje år? Och att det är just typiskt att det ska komma från Ukraina som är i konflikt med Ryssland. Även om låten är historisk så påminner hela situationen om det som har hänt de senaste åren. För mig är det här en låt som har hamnat i fel forum, men jag förstår samtidigt att den kommer få otroligt mycket röster. Tyvärr kommer den här ta någon annans finalplats och är definitivt topp 10 i finalen den 14:e maj. Men jag tycker personligen att den kan få hamna i botten 5 av alla 43 länder.



1944, har jag helt fel om jag säger att det handlar om andra världskriget? Jag gissar på att Ukraina vill framföra ett statement, men är Eurovision verkligen rätt forum?



Ukraina är tillbaka i tävlingen efter att ha stått över förra året. Man är tillbaka med politiska motiv som jag tycker är smaklöst att sjunga om på en ESC-scen. Det ska vara glädje och försoning, inte återberättande av politiska händelser. Låten i sig är är även den smaklös och riktigt tråkig (läs dålig). Jamala som artist gillar jag verkligen. Sedan man fick nys om henne år 2010 när hon ställde upp i den ukrainska ESC-uttagningen med lyckopillret ”Smile” har man hoppats på att få återse henne igen. Dock inte på det här viset med en sån här ointressant låt. Jag gissar på att Ukraina tar sig till final oavsett vad jag tycker. Man har aldrig missat finalplats tidigare, så varför skulle man göra det nu?

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 



Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se



Musiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen