Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Tyskland 2015

Inför ESC Tyskland 2017 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Tysklands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2016. Tyskland var direktkvalificerad till finalen där de hade startnummer 10 av 26.

Först ger vi en faktaöverblick om Tysklands tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2016. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • NDR

 • Första tävlingsåret:
 • 1956 (Låt 1 & 2)

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2015 (delad sist i finalen)

 • Bästa resultat:
 • 1:a i final (1982 & 2010)

 • Sämsta resultat:
 • 26:a i final (2015)

 • Uttagningsprocess 2016:
 • Unser Lied für Stockholm


Tyskland är det land som deltagit flest gånger i ESC – de har medverkat alla år utom ett: 1996! Då gick de inte vidare från den kvalomgång som hölls och detta föranledde till att vi idag har ett Big Five-system i tävlingen. Tyskland har genom tiderna haft hyfsat bra resultat, även om det på senare år gått fullständigt åt skogen. Som ifjol när Ann-Sophie sjöng landet till sin sjätte sistaplacering och dessutom på noll poäng!

 

Vem tävlade för Tyskland 2016?

Jamie-Lee Kriewitz är född den 18 mars 1998 i Bennigsen, Tyskland. Hon är mest känd i Tyskland för sin seger i The Voice of Germany i december ifjol och bara två månader senare stod hon även som segrare av Tysklands nationella uttagning till ESC 2016. Hon är mycket inspirerad av den japanska Decora Kei-stilen som hon också ofta går klädd i på scenen. Sedan år 2012 lever hon som vegan.

Det bidrag som Jamie-Lee ska framföra i Eurovision Song Contest 2016 i Stockholm heter ”Ghost”. Bidraget har text och musik av sångaren och låtskrivaren Anna Leyne samt även musik av Thomas Burchia och Conrad Hensel.

Så här såg Tysklands musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Tyskland och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst). Däremellan har det varit möjligt att ge 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 eller 5 poäng.Det är inte ett helt okontroversiellt bidrag som Tyskland valt ut för Stockholm – den unga Jamie för nämligen in något så ovanligt som japansk populärkultur i Eurovision. Medan vi i Sverige på senare tid vant oss vid exempelvis Yohios och Dolly Styles japanska stilar, så har Europa mest reagerat med förvirring på detta. Därav kan man förklara det högst splittrade mottagandet som bidraget fått, både på oddslistorna och bland fans. Men detta är en personlig favorit för mig och jag diggar verkligen Jamies stil, utstrålning och röst. Låten är stark och lätt att känna igen – stundtals vill man ju verkligen sjunga ”Under my umbrella” men sen kommer man ju av sig… Nåja, detta är iallafall en låt som definitivt hamnar i min personliga topplista i år. Bra val!Tydligen är Tyskland i år undantaget som bekräftar regeln. Och med regeln syftar jag på att årets Big Five-länder tävlar med bra låtar i år. Tyvärr så går jag inte alls igång på Yohios tråkiga och gnälliga tyska kusin, som framför något som, enligt mig, kunnat vara två minuter kortare. Jag tycker bara den blir gnällig och utdragen den här. Inte något bra, tyvärr…Tyskland skickar en poplåt förklädd i japansk manga. Jag går inte igång på detta utan tycker det är mest tråkigt.Jag kan inte speciellt mycket om varken manga eller japansk kultur, men jag diggar detta. Jag tror låten hade varit ännu vassare om den presenterades på ett annat sätt. För jag får inte riktigt in alla de ljusa och glada färgerna i hennes klädstil i en mörk låt. Hur som helst så är det en låt jag gillar och var en av de första låtarna jag fastnade för i år. Hur det går i tävlingen vågar jag inte uttala mig om. Precis som här i panelen som kommer den splittra tittarna och vissa kommer tycka det är bedrövligt medan andra kommer tycka det är underbart.Det här är finalens första gå-och-koka-kaffe-låt. Jättetråkig och ointressant låt som jag känner hade passat bättre i Junior Eurovision. Nej, Tyskland hade ett antal bättre bidrag att skicka som hade varit roligare att lyssna på. Det här är bara tre minuter stort gäsp. Betyget är enbart för att det finns en melodi som är ok.Tyskland levererar bra, för att vara Tyskland.Jamie-Lee Kriewitz är en artist med en udda utstrålning och en speciell röst. Låten sticker ut och kan mycket väl vara en ”dark-horse” och ta hem segern eller så blir det en mittenplacering eller en plats i botten. De sistnämnda alternativen känns mest rimligt faktiskt. Låten är helt okej, men den är alldeles för långsam och seg enligt min åsikt. Fanns bätte alternativ att skicka till Stockholm.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen