« Inför ESC Sverige 2015

Inför ESC Sverige 2017 »


head_country

Sverige är en av ESC:s mest framgångsrika länder som tack vare Måns Zelmerlöws seger ifjol är endast en seger från regerande mästaren Irland. Vi har också varit mycket förskonade från dåliga slutplaceringar, t.ex. endast två sistaplatser i finaler, och har tagit oss vidare till final från semis varje år sedan 2004 utom år 2010. I år är vi ånyo värdland och tävlingen går av stapeln i samma arena som den gjorde år 2000.

 

Fakta & statistik

TV-kanal: SVT
Första tävlingsåret: 1958
Senaste tävlingsåret: 2015 (1:a plats i finalen)
Bästa resultat: 1:a i final

(1974, 1984, 1991, 1999, 2012 & 2015)
Sämsta resultat: 11:a i semifinal (2010)
Uttagningsprocess 2016: Melodifestivalen 2016
Startnummer i finalen: #9

head_nf

Sverige valde artist och bidrag genom Melodifestivalen 2016. I år firade denna tävling att det nu gått 15 år sedan SVT tog ut tävlingen på en sex veckor lång turné istället för att bara hålla i en finalkväll någon gång under vintermånaderna. Även i år innehöll tävlingen fyra deltävlingar, ett uppsamlingsheat kallat Andra chansen och en final. 28 bidrag togs ut till tävlan, vilket skedde genom tre kvoter. En första kvot om 14 bidrag valdes ut av en urvalsjury efter en nationell antagning och därefter en andra kvot om 13 bidrag som SVT valde ut själva. Den sista platsen gick till en av finalisterna i Svensktoppen nästa-finalen 2015. Artisterna och bidragen presenterades vid en gemensam presskonferens i slutet av november 2015.

Anna Book skulle initialt deltagit, men hennes bidrag “Himmel för två” diskvalificerades två dagar före den första deltävlingen och detta för att den ursprungligen varit publicerad före 1 september 2015. Trots detta blev låten en hit.

I varje deltävling tävlade 7 bidrag och av dessa röstade tittarna vidare två till final och två till Andra chansen. I Andra chansen möttes de åtta kvarvarande bidragen i fyra dueller där vinnarna tog finalplats. I finalen tävlade därför 12 bidrag om segern, där resultatet avgjordes av 11 ESC-länder och procentuell tittarröstning.

I år slog Melodifestivalen alla möjliga rekord, inte minst att det i finalen blev nytt röstningsrekord i form av 12 miljoner inkomna röster. Vinnaren, Frans, var också den första artist som fått över en miljon totalröster i en deltävling.

 

head_artist

esc16_artist_sweden

Foto: EBU.

Frans (fullständigt namn är Frans Jeppsson Wall) är född den 19 december 1998 i Ystad, Sverige. Han slog igenom offentligt som 7-åring då han sjöng “Who’s da Man” i gruppen Elias. Låten var en hyllningslåt till fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic i fotbolls-VM 2006. Låten blev snabbt en hit och Frans fick många fans. När lugnet lagt sig något gick Frans tillbaka till lugnet igen, och studerade bl.a. ett år i England. Nu läser han naturprogrammet på gymnasiet samtidigt som han blivit nybliven Melodifestivalvinnare.

Frans var en av de 28 uttagna artisterna till Melodifestivalen 2016. Han deltog i den fjärde deltävlingen där han fick överlägset flest röster och tog därför finalplats. Även i finalen var han favorit även om internationella juryn föredrog Oscar Zia (det skilde dock endast en poäng mellan dessa killar). Tittarna älskade Frans och gav honom 14 procent av sina röster, vilket räckte till att slå Oscar Zia och ta hem segern. Nu ska han under knappt en och en halv månad ladda om inför att stå på scenen i Globen lördagen den 14:e maj och tävla för Sverige.

Den låt Frans tävlar med heter “If I Were Sorry” som Frans varit med och skrivit/producerat ihop med Fredrik Andersson, Michael Saxell och Oscar Fogelström.

Av rättvisans skull har Sveriges startnummer i finalen lottats. Frans kommer därför gå ut som nummer 9 av 26 i finalen.

 

Lyssna på Sveriges bidrag här nedanför:

 

head_omdome

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5.

Frans vann en mycket knapp seger i Melodifestivalen i år – mindre än 5 % skiljde honom från 2:an i telefonrösterna och han fick se sig slagen av Oscar Zia i juryomröstningen. Ändå verkar det som att folk är galna i honom. Jag vill egentligen inte lägga mig som en kall blöt filt över detta uppbåd kring vår svenske representant på hemmaplan, för låten är skön och har ett trevligt gung och en karismatisk sångare. Men detta kommer bli fiasko i Globen är jag rädd för. Det finns två anledningar till detta: Vi är hemmanation – sist en hemmanation vann var 1994 då Irland vann. Igen. Då var Frans inte ens påtänkt. Den bästa placeringen en hemmanation fått sedan semifinalerna infördes var den 4:e plats som Azerbajdzjan tog 2012. Vi borde alltså inte ha en chans som hemmanation. Vidare: Detta är inte en vinnarlåt egentligen. Visst sticker låten ut med sin enkelhet och sköna gung, men man vinner inte längre Eurovision på att vara “enkel och skön”. Det ska till så mycket mer, vilket vi har sett på Lordi, Loreen, Conchita, Måns m.fl…  Jag kan verkligen inte se detta i topp-10. Tyvärr. Men det är helt klart en av de skönaste låtarna i år.

esc_betyg3

 

listornamnskylt_alexander

Okej, kan vi börja med att någon berättar vad hela grejen med Frans är? Jag förstår, jag är från Finland, och har inte vuxit upp med hans gnälliga Zlatan-låt, men ändå, inte är det väl på grund av den han vann Melodifestivalen? Nåja, låten är ju helt okej, han ser bra ut, sjunger riktigt fint och är sådär passligt söt. Under hela hans framträdande i Melodifestivalen såg han lite ut som om han sprungit in på scenen under en rast mellan kemilektionen och lektionen i svenska, så tar han några nonchalanta steg åt vänster, sen åt höger och sen lite fram, och sedan går han av scenen. Låten är helt okej, men man behöver fler än en lyssning innan man verkligen gillar den, något som inte lär hända, då Sverige tävlar direkt i final i år. Kära Ålänningar, ni kan ta det lugnt, ingen Eurovision kommer ordnas hos er nästa år… 😉

esc_betyg3

 

listornamnskylt_erik

Jag ska ärligt säga att jag inte har förstått hypen med Frans och hans låt och det förstår jag fortfarande inte. Jag tycker Sverige skulle skickat någon annan låt för exempel Ace Wilder som skulle bjuda på en riktig show med hennes pyramid. Vi behöver inte satsa på att vinna i år och då kan vi skicka något riktigt annorlunda vilket Ace Wilder är. När jag läser kommentarerna på Youtube om Frans låt, läser jag mellan raderna att det finns många där ute som inte vill att Sverige vinner ESC i år och att det finns ett agg mot Sverige, över 6000 tummen ner tyder på det.

 

listornamnskylt_haris

Jag förstår inte hypen kring Frans här på hemmaplan. Och jag förstår inte hur den är en sådan lågoddsare hos bettingbolagen runt om i Europa. Jag vill inte förstöra det, men Frans kommer inte vinna i Globen. Det vågar jag gå ut och säga direkt. Jag har personligen inget emot varken Frans eller hans låt. En ung och charmig kille med en rätt behaglig låt är inte fel. Och jag erkänner att jag diggar med i låten även om den inte var min favorit i årets Melodifestival. Men jag tror den kommer falla bort och bli bortglömd, eller det finns en risk för det iaf.

esc_betyg3

 

listornamnskylt_hollac16

Så är det då dags att börja recensera årets bidrag och Sverige är först ut. Det är en mycket svårtippad låt att recensera för det känns lite som att det antingen kommer gå riktigt bra för honom eller riktigt dåligt. Det är verkligen så, antingen eller, här. Självklart är det en riktigt bra låt och Frans charmar publiken med sin enkla visa. Men så hade Österrike en sådan låt ifjol också och då gick det inte lika bra (sistaplats). Jag är väldigt kluven. Antingen kommer Frans topp 5 för att Europa vill ha ett andningshål mellan all pop och explosioner eller botten 5 för att man glömde bort att det var en 17-åring som sjöng en visa i början av finalstartfältet. Det är mitt tips idag.

esc_betyg4

 

Ja vad ska jag skriva. Jag kan inte vara opartisk. Även om Frans inte är det bästa vi skickat så gillar jag låten. Och det var något som hände första gången jag hörde den.

esc_betyg5

 

listornamnskylt_robban

Folkets favorit segrade och får äran att representera Sverige på hemmaplan. Kan det bli en andra raka ESC-seger för Sverige? Njae, jag är inte säker på att det går hela vägen, men visst har vi goda chanser att utmana om segern och hamna på en topp 5-placering. Låten känns somrig och har ett skönt gung och Frans är charmig som bara den. Vilken lyckad debut av Frans att först vinna Melodifestivalen som 17-åring och nu få möjligheten att tävla i Eurovision och dessutom på hemmaplan inför miljoner tittare runt om i Europa och övriga delar av världen. Senast ett värdnationsbidrag vann på hemmaplan var år 1994 när Irland genom Paul Harrington & Charlie McGettigan vann Eurovsionen i Dublin med låten “Rock ‘n’ roll kids”.

esc_betyg4

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen