head_country

Storbritannien har sedan debuten i Eurovision 1957, vunnit tävlingen 5 gånger och tagit inte mindre än 15 andraplatser. Tillsammans med Frankrike och Luxemburg dominerade man tävlingen under 60- och 70-talen men har sedan språkkravet avskaffades i Eurovision 1999 inte varit lika framgångsrika. Britternas senaste pallplats kom 2002 då Jessica Garlick sjöng “Come back” till en tredjeplats i Tallinn. Sedan dess har man kommit sist hela tre gånger. Ifjol skickade man Electro Velvet som hamnade tredje sist i resultatlistan.

 

Fakta & statistik

TV-kanal: BBC
Första tävlingsåret: 1957
Senaste tävlingsåret: 2015 (24:e plats i finalen)
Bästa resultat: 1:a i final (1967, 1969, 1976, 1981 & 1997)
Sämsta resultat: 26:a i final (2003)
Uttagningsprocess 2016: Eurovision: You Decide
Startnummer i finalen: Avgörs den 13 maj!

head_nf

Storbritannien valde sitt bidrag och artist genom programmet “Eurovision: You Decide”, som sändes den 26 februari på BBC. Detta var första gången sedan 2010 som BBC inte gjorde ett internval av bidraget utan istället höll i en direktsänd final. Ansökningsperioden varade mellan 30 september – 20 november 2015, varpå en grupp bestående av medlemmar från den brittiska lokalavdelningen för OGAE (melodifestivalklubben) sållade fram en preliminär lista på finalbidrag utifrån de inskickade bidragen. Denna lista reviderades sedan ner till 6 stycken av en professionell jury. De 6 kvalificerade bidragen presenterades i radioprogrammet The Ken Bruce Show den 22 februari. Den TV-sända finalen ägde rum 26 februari, där de 6 bidragen framfördes live. Tävlingen avgjordes genom en kombinerad telefon- och internetomröstning. Endast vinnaren presenterades – i detta fall föll valet på Joe & Jake med “You’re not alone”.

 

head_artist

esc16_artist_uk

Foto: David Hooper.

Joe & Jake är en brittisk popduo som bildades 2015. Duon består av Joe Woolford (född 6 oktober 1994 i Ruthin, Wales) och Jake Shakeshaft (född 25 juli, 1995 i Stoke on Trent, England). Joe började sjunga redan som barn men slog igenom på allvar i talangjakten Open Mic UK 2013 och 2014 där han kom till finalen båda åren. Jake är dock huvudsakligen gitarrist, men började framträda som en singer-songwriter 2013. Även han fick sitt första genombrott i en talangjakt, NUA Entertainment Next Big Thing i Liverpool 2014, där han slutade 5:a i finalen. De både sökte till The Voice UK 2015, där de träffades och utvecklade ett musikaliskt samarbete. Även om ingen av dem kom långt i tävlingen, så blev de en etablerad duo efteråt.

Låten som Joe & Jake tävlar med i Stockholm heter “You’re not alone” och är skriven av Matt Schwartz, Justin J. Benson och Siva Kaneswaran. Matt Schwartz är producenten bakom låten.

Lyssna på Storbritanniens bidrag här nedanför:

 

head_omdome

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5.

Storbritannien förtjänar så mycket mer än det här, men landet har verkligen satt det i system att skicka FEL låt till Eurovision. Det fanns hela TVÅ låtar i den brittiska finalen, som hade haft superchans på en topp-10 placering i Stockholm, men istället väljer man alltså denna halvmesyr till låt. Den är en sådan typisk mellanmjölkslåt som Big-5 gjort sig kända för de senaste 10 åren – inte minnesvärd för fem öre och helt utan ambitioner. Det kryper av irritation i mig att britterna verkligen inte förmår sig skicka bättre låtar än detta till Eurovision! Gör om, gör rätt!

esc_betyg1-5

 

listornamnskylt_alexander

Jaaaaaa, vad glad jag blir, en pojkduo! Som sjunger bra! och är snygga! Och en av dem spelar gitarr!! Låten i sin tur är ungefär en minut för lång, men riktigt bra och trallvänlig! Den fastnar i huvudet något så otroligt, och dessutom är det en stund sedan Storbritannien har tävlat med något sådant här. Sådär för att summera mig själv, riktigt bra.

esc_betyg3

 

listornamnskylt_erik

Ah!! Vilken tråkig och mainstream radiopopslåt som Storbritannien skickar i år. Det är så mycket Lugna favoriter möter Mix Megapol att jag nästan blir tokig! I år hade i alla fall Storbritannien en riktig uttagning där det brittiska folket fick rösta och det är ett steg framåt i alla fall. Nästa år kan det bli något mycket bättre hoppas och tror vi.

esc_betyg1

 

listornamnskylt_haris

Jag blir så besviken på Storbritannien. Ett av världens mäktigaste länder i musikexport och till Eurovision skickar man det här. Inga stora artister verkar vilja ge sig på Eurovision, men de har iaf producenter som skulle kunna skapa grymma låtar till mindre kända artister. Istället får vi det här tråkiga bidraget och jag det späder på känslan av att Storbritannien inte riktigt bryr sig om tävlingen längre.

esc_betyg0

 

listornamnskylt_hollac16

Storbritannien får plus för att man valde artist och bidrag genom nationell final. Sedan får man minus för att man valde en omaka duo med en tråkig poplåt. Jag tror inte Storbritannien kommer att komma högre än vad man gjort de senaste 15 åren men jag tror inte de kommer sist i alla fall. Låten är dock bättre när man inte ser framträdandet.

esc_betyg2

 

Mysig låt, jag gillar Joe and Jake. De har bra röster och låten är bra.

esc_betyg3-5

 

listornamnskylt_robban

Är detta det bästa musiklandet Storbritannien har att bjuda på? En orutinerad popduo som låter sådär. Jag är glad att man återinförde en nationell uttagning med en final där folket fick möjligheten att utse vinnaren, men valet var ju lika dåligt som när BBC själva utser sitt ESC-bidrag internt. Detta är bara så tråkigt, barnsligt och intetsägande i mina öron och det kommer helt klart bli en låg placering i finalen.

esc_betyg2

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen