Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Storbritannien 2015

Inför ESC Storbritannien 2017 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Storbritanniens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2016. Storbritannien var direktkvalificerad till finalen där de hade startnummer 25 av 26.

Först ger vi en faktaöverblick om Storbritanniens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2016. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


Storbritannien har sedan debuten i Eurovision 1957, vunnit tävlingen 5 gånger och tagit inte mindre än 15 andraplatser. Tillsammans med Frankrike och Luxemburg dominerade man tävlingen under 60- och 70-talen men har sedan språkkravet avskaffades i Eurovision 1999 inte varit lika framgångsrika. Britternas senaste pallplats kom 2002 då Jessica Garlick sjöng ”Come back” till en tredjeplats i Tallinn. Sedan dess har man kommit sist hela tre gånger. Ifjol skickade man Electro Velvet som hamnade tredje sist i resultatlistan.

 

Vem tävlade för Storbritannien 2016?

Joe & Jake är en brittisk popduo som bildades 2015. Duon består av Joe Woolford (född 6 oktober 1994 i Ruthin, Wales) och Jake Shakeshaft (född 25 juli, 1995 i Stoke on Trent, England). Joe började sjunga redan som barn men slog igenom på allvar i talangjakten Open Mic UK 2013 och 2014 där han kom till finalen båda åren. Jake är dock huvudsakligen gitarrist, men började framträda som en singer-songwriter 2013. Även han fick sitt första genombrott i en talangjakt, NUA Entertainment Next Big Thing i Liverpool 2014, där han slutade 5:a i finalen. De både sökte till The Voice UK 2015, där de träffades och utvecklade ett musikaliskt samarbete. Även om ingen av dem kom långt i tävlingen, så blev de en etablerad duo efteråt.

Låten som Joe & Jake tävlar med i Stockholm heter ”You’re not alone” och är skriven av Matt Schwartz, Justin J. Benson och Siva Kaneswaran. Matt Schwartz är producenten bakom låten.

Så här såg Storbritanniens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Storbritannien och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst). Däremellan har det varit möjligt att ge 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 eller 5 poäng.Storbritannien förtjänar så mycket mer än det här, men landet har verkligen satt det i system att skicka FEL låt till Eurovision. Det fanns hela TVÅ låtar i den brittiska finalen, som hade haft superchans på en topp-10 placering i Stockholm, men istället väljer man alltså denna halvmesyr till låt. Den är en sådan typisk mellanmjölkslåt som Big-5 gjort sig kända för de senaste 10 åren – inte minnesvärd för fem öre och helt utan ambitioner. Det kryper av irritation i mig att britterna verkligen inte förmår sig skicka bättre låtar än detta till Eurovision! Gör om, gör rätt!Jaaaaaa, vad glad jag blir, en pojkduo! Som sjunger bra! och är snygga! Och en av dem spelar gitarr!! Låten i sin tur är ungefär en minut för lång, men riktigt bra och trallvänlig! Den fastnar i huvudet något så otroligt, och dessutom är det en stund sedan Storbritannien har tävlat med något sådant här. Sådär för att summera mig själv, riktigt bra.Ah!! Vilken tråkig och mainstream radiopopslåt som Storbritannien skickar i år. Det är så mycket Lugna favoriter möter Mix Megapol att jag nästan blir tokig! I år hade i alla fall Storbritannien en riktig uttagning där det brittiska folket fick rösta och det är ett steg framåt i alla fall. Nästa år kan det bli något mycket bättre hoppas och tror vi.Jag blir så besviken på Storbritannien. Ett av världens mäktigaste länder i musikexport och till Eurovision skickar man det här. Inga stora artister verkar vilja ge sig på Eurovision, men de har iaf producenter som skulle kunna skapa grymma låtar till mindre kända artister. Istället får vi det här tråkiga bidraget och jag det späder på känslan av att Storbritannien inte riktigt bryr sig om tävlingen längre.Storbritannien får plus för att man valde artist och bidrag genom nationell final. Sedan får man minus för att man valde en omaka duo med en tråkig poplåt. Jag tror inte Storbritannien kommer att komma högre än vad man gjort de senaste 15 åren men jag tror inte de kommer sist i alla fall. Låten är dock bättre när man inte ser framträdandet.Mysig låt, jag gillar Joe and Jake. De har bra röster och låten är bra.Är detta det bästa musiklandet Storbritannien har att bjuda på? En orutinerad popduo som låter sådär. Jag är glad att man återinförde en nationell uttagning med en final där folket fick möjligheten att utse vinnaren, men valet var ju lika dåligt som när BBC själva utser sitt ESC-bidrag internt. Detta är bara så tråkigt, barnsligt och intetsägande i mina öron och det kommer helt klart bli en låg placering i finalen.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen