head_country

Spanien tillhör “Big Five” som är de länder som betalar mest till EBU för att ESC ska kunna genomföras. I gengäld är dessa länder alltid direktkvalificerade till finalen oavsett slutplacering. Spanien har inte haft den mest meriterande resultatlistan och det har i år gått 48 år sedan senaste segern. Är det därför i år som Conchita-effekten slår till (att vänta 48 år på nästa seger…)?

 

Fakta & statistik

TV-kanal: TVE
Första tävlingsåret: 1961
Senaste tävlingsåret: 2015 (21:a plats i finalen)
Bästa resultat: 1:a i final (1968 & 1969)
Sämsta resultat: 25:a i final (2013)
Uttagningsprocess 2016: Objetivo Eurovisión
Startnummer i finalen: Avgörs den 13 maj!

head_nf

Spanien valde artist och bidrag genom den nationella finalen Objetivo Eurovisión, som bestod av 6 stycken tävlande med varsitt tävlingsbidrag. I finalen röstade dels nationella jurygrupper samt en internationell jurypanel utöver att även tittarna fick vara med och påverka resultatet. I finalen hade svenska låtskrivarna Andreas Öhrn, Peter Boström och Chris Whale fått med ett bidrag och dessutom fanns Loreen med som röstande juryperson.

 

head_artist

esc16_artist_spain

Foto: Phelia Barouh.

Barei är född den 29 mars 1982 i Madrid, Spanien. Hennes riktiga namn är Bárbara Reyzábal González-Aller. Hon har studerat både sång och musik. Som 16-åring spelade hon in olika covers och deltog sedan i en sångtävling i duo med Gonzalo Nuche. I tävlingen slutade de på andra plats men deklarerades sedan till vinnare eftersom vinnaren diskvalificerats. Barei flyttade sedan till Miami men flyttade sedan hem till Spanien igen.

2011 antog Barei sitt artistnamn och fick ett skivkontrakt. Hennes första album fick namnet Billete para no volver. Efter detta började hon spela in låtar på engelska som på YouTube fick många tittningar. Ifjol (2015) släppte hon albumet Throw the Dice som var mycket influerad av britt-pop. Hon med-skrev även låten “La última superviviente” till fjolårets spanska ESC-representant Edurne (låten var dock ingen tävlingslåt utan ett albumspår).

I december förra året kom beskedet att Barei skulle delta i den spanska ESC-uttagningen. Låten “Say Yay!” tog hem maxpoängen från tittarna och internationella juryn och näst mest poäng av nationella juryn. Totalt sett räckte det till seger. I finalen framfördes låten på engelska och spanska, men till ESC kommer det endast vara engelska som gäller.

Låten har text och musik av Barei, Ruben Villanueva & Victor Pua.

 

Lyssna på Spaniens bidrag här nedanför:

 

head_omdome

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5.

Det osar 90-tal och Ace Wilder om denna spanska dansdänga och det är ju givetvis alltid en partyhöjare! Jag gör en kvalificerad gissning om att detta kommer att bli fansens stora favorit – iallafall på dansgolvet. Men det betyder ju inte att Spanien går mot en lysande seger på något sätt. Tvärtom så kommer Barei bli tvungen att producera ett storslaget scennummer som kan matcha energin i låten. Och ärligt talat tvivlar jag på det, efter att ha sett liveframträdandet i den spanska finalen. Detta är inte ett bidrag som klarar sig bara genom att vara “partyhöjare” och jag känner mig högst tveksam till att säga att låten är mer än “okej” i sammanhanget. Men, beroende på hur det blir live, så kanske mitt betyg ändras.

esc_betyg2-5

 

listornamnskylt_alexander

Big Five-länderna håller ovanligt hög kvalitet i år, och Spanien är inte ett undantag. I video-version funkar den suveränt, och på radio skulle jag gärna höra den, men undrar hur den kommer funka på scen… Hur som helst så är det här en otroligt bra låt, hög kvalitet, högt tempo, och üüberhög partystämning!

esc_betyg4

 

listornamnskylt_erik

Spanien är ett av mina favoritländer i ESC under 10-talet. De senaste åren har de skickat riktigt bra ballader utan att få den placering de förtjänar. 2012 när Loreen vann i Baku skickade Spanien en superlåt med en fantastisk sångerska. Om inte Sverige vunnit de året så hade jag gärna sett att Spanien fått vinna. Årets låt är ingen smäcktande ballad utan en riktigt partydänga. Jag gillar låten men  de finns bättre låtar  i årets tävling.

esc_betyg4-5

 

listornamnskylt_haris

Visst, det är upptempo och party för hela slanten men jag tycker det är riktigt tråkigt. Jag gillade inte låten i den nationella uttagningen och den har höjts i mina ögon sedan dess heller. Det kan bli lite fågel eller fisk här beroende på scennumret. Men jag har en känsla av att det kommer bli lite som Frankrikes bidrag 2010 – en partydänga som blir svår att framföra live för att verkligen nå ut till tittarna. Jag har dock märkt att det är en populär låt bland ESC-fansen runt om i Europa och jag förstår inte riktigt varför när det finns så många andra bra låtar i tävlingen.

esc_betyg1-5

 

listornamnskylt_hollac16

Spanien skickar i år en väldigt delad låt. Ena stunden tycker jag om den medan jag andra stunden avfärdar den helt. Jag tror de kan få svårt att vinna för den saknar den hook som många av semifinallåtarna har. Men när jag lyssnar på den nu tycker jag den är helt okej.

esc_betyg3

 

Say YAY! Sångerskans glittriga byxor är to die for. Äntligen kommer Spanien med ett bra bidrag, jag tycker det var längesedan.

esc_betyg4-5

 

listornamnskylt_robban

Woow! Spanien kommer med något helt annorlunda än de klassiska spanska rytmerna. En modern, medryckande partylåt helt på engleska med en cool artist. Ett tag trodde jag ärligt talat att Barei och Spanien mycket väl kunde stå som slutsegrare, men så här tätt inpå ESC-tävlan känns det inte alls lika hoppfullt från min sida. Barei är oerhört populär bland de mest inbitna ESC-fansen och ställt upp på samtliga promotion-turnéer inför ESC.  Jag hoppas verkligen på en bra slutplacering för Spanien. Man har fått alldeles för många oförtjänta slutplaceringar, trots flera högkvalitiva bidrag.

esc_betyg4-5

 


1 kommentar

  1. Lasse skriver:

    Måste definitivt vara årtusendets största förskoleparty. Kan någon över åtta år på allvar verkligen tycka om det här? Trodde knappt mina öron och ögon första gången jag såg detta dagiskollo. Mama mia


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen