« Inför ESC Slovenien 2015

Inför ESC Slovenien 2017 »


head_country

Slovenien gick med i ESC 1993 och har på sina totalt 21 försök lyckats hyfsat i tävlingen. Som högst har landet nått till sjunde plats två gånger men sedan semifinalerna infördes har man enbart lyckats gå till final fyra gånger. Samtidigt har Slovenien alltid bjudit på något extra, både musikaliskt och poängpresentatörmässigt.

 

Fakta & statistik

TV-kanal: RTVSLO
Första tävlingsåret: 1993
Senaste tävlingsåret: 2015 (14:e plats i finalen)
Bästa resultat: 7:a i final (1995)
Sämsta resultat: 21:a i semifinal (2004)
Uttagningsprocess 2016: EMA 2016
Startnummer i semifinal 2: #11

head_nf

Slovenien valde artist och bidrag genom den nationella uttagningen EMA 2016, som i år bestod av en final i två omgångar med totalt 10 tävlande bidrag. Efter att bidragen framförts fick en tremannajury bestämma två av bidragen som de ville se i slutstriden, och sedan var det upp till tittarna att bestämma vinnaren. Bidragen togs ut genom en nationell antagning under hösten 2015.

 

head_artist

esc16_artist_slovenia

Foto: Žiga Mihelčič.

ManuElla (artistnamn för Manuela Brečko) är född den 31 januari 1989 i Celje, Slovenien. Musiken har legat henne varmt om hjärtat hela livet; som barn lärde hon sig spela dragspel och i tidiga tonåren var hon med i en grupp där hon spelade basgitarr. Några år senare deltog hon i den tyska talangtävlingen Das Supertalent.

År 2012 försökte Manuela att tävla för Slovenien i Eurovision Song Contest. I den uttagningen tog hon sig nästan hela vägen till final, men åkte ut i den näst sista semifinalen. Samma år släppte hon singeln “Raztrgaj me nežno” som sedan har följts upp med ytterligare singlar åren 2013 och 2014.

Först nu år 2016 återkom hon igen till Sloveniens uttagning (nu under artistnamnet ManuElla) med låten “Blue and Red”. Låten blev en av de två framröstade av juryn och vann sedan tittarduellen.

ManuElla har varit med och gjort musiken tillsammans med Marjan Hvala, medan Leon Oblak skrivit texten.

 

Lyssna på Sloveniens bidrag här nedanför:

 

head_omdome

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5.

Detta har på sistone seglat upp som den nya jumbon hos oddsbolagen – som nu ger ungefär 300 gånger pengarna om Slovenien vinner. Den första tanken som slår mig är – hur kan något bidrag vara sämre än San Marino i år? En förklaring till Sloveniens dystra utsikter är troligen att låten är tråkig – d.v.s. den är inte bara dålig utan även tråkigt dålig. San Marinos bidrag är ju iallafall så dålig att den blir intressant – lite som Finlands bidrag ifjol. Men Slovenien står tyvärr i år för den absolut största gäspningen – och det finns verkligen inget minnesvärt över detta. Tråkig låt, tråkigt framträdande och tråkig artist. Ännu en toapaus alltså.

esc_betyg1

 

listornamnskylt_alexander

Jag verkligen störtgillar allt från den första tonen till det sista ackordet i den här låten, och kan inte annat än konstatera att semi 2 är betydligt starkare än semi 1, något som kanske är tur för oss från Finland, i och med att chansen är större att vi går vidare till final då. Nåja, för att återgå till den här låten så gillar ju hur banal och intetsägande låtens texten egentligen är, samtidigt som jag inte kan annat än älska hur den utvecklas hela tiden den här låten. Verkligen, den är så otroligt bra den här, kan inte säga så mycket annat än det. Troligen kommer den, precis som Adrian ovanför mig säger, hamna på en total jumboplats, eftersom det verkar vara så att jag är den enda som gillar den, men det stör inte mig!

esc_betyg4-5

 

listornamnskylt_erik

Det här gillar jag, Svenskt dansband möter country som blandas ihop i Slovenien. Ifjol hade Slovenien mitt favorit bidrag i ESC i år skickar de ännu en hit som jag kommer dansa till dock. Jag hoppas också att resterande delar av Europa också gör det men jag är tveksam  till det.

esc_betyg3-5

 

listornamnskylt_haris

Som en person som uppskattar musik från alla världens håll och kanter, och som dessutom gillar country så borde jag väl gå igång på det här? Men det gör jag inte. Trotts de uppenbara amerikanska influenserna så faller det platt i dessa sammanhang för mig. Ibland har country-influerade bidrag lyckats i tävlingen (ex. Nederländerna 2014), men detta kommer inte vara ett av dem. Det är för repetitivt och i ärlighetens namn rätt tråkigt. Det nynnas alldeles för mycket och det lyfter inte någonstans. Kanske om låten hade framförts av Carrie Underwood eller Faith Hill så hade det varit bra, men Manuella besitter inte deras musikalitet.

esc_betyg1

 

listornamnskylt_hollac16

Det märks att låtskrivarna inspirerats av USA för låten låter lite lik några amerikanska låtar (i låtstil). För mig är det här en helt OK låt som jag tror skulle kunna ta finalplats om Europa är på danshumör. Jag är det i alla fall, även om det inte är någon personlig favorit. Minus för att större delen av låten är utfylld med nynnande ljud samt att man fortsätter på “Heroes”-temat att alla är hjältar. Kom med något eget nästa år!

esc_betyg3

 

Låten är helt okej. Likt Litauens bidrag så hoppar jag inte upp av glädje, men jag blir inte heller uttråkad.

esc_betyg2-5

 

listornamnskylt_robban

Detta måste årets mest bortglömda bidrag? Det är absolut inget fel på låten, men den känns alldeles för simpel och man blir inte fångad av förtjusning av det man hör. Trots allt är detta en trevlig låt som har country-influenser. Jag har svårt att se att Slovenien ska ta sig till final med detta bidraget, tyvärr.

esc_betyg2-5

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen