« Inför ESC Schweiz 2015

Inför ESC Schweiz 2017 »


head_country

Schweiz är alplandet som tog hem segern allra första ESC-året och som hade en guldera i tävlingens begynnelse. Numer ser det däremot ganska dystert ut då landet sedan 2004 endast kvalificerat sig till final på två försök av elva möjliga (var direktkvalificerad en gång denna period). När landet tog hem segern 1988 gjorde man det med en kanadensisk sångerska – och i år prövar man detta koncept igen!

 

Fakta & statistik

TV-kanal: SRG SSR
Första tävlingsåret: 1956 (Bidrag 1 & 2)
Senaste tävlingsåret: 2015 (17:e plats i finalen)
Bästa resultat: 1:a i final (1956, 1988)
Sämsta resultat: 20:e i semifinal (2007)
Uttagningsprocess 2016: Die Entscheidungsshow
Startnummer i semifinal 2: #3

head_nf

Schweiz valde sin artist och sitt bidrag genom den nationella finalen Die grosse Entscheidungs Show. Inför finalen hade startfältet som bestod av 6 tävlande valts ut av en jury som vid en liveaudition fått lyssna igenom ett antal tävlandes bidrag innan ett slutval gjorts. Till liveaudition (kallad Expert Check) hade var och en av de tre nationella TV-bolagen SRF/RTR, RTS och RSI fått välja ut sina egna tävlande. Expert Check-juryn skulle sedan ta hänsyn till att varje TV-bolag skulle få med ett visst antal tävlande: tyskspråkiga SRF/RTR fick med 3 tävlande, franskspråkiga RTS fick med 2 tävlande och italienskspråkiga RSI fick med 1 tävlande.

Juryn som röstade fram vinnarna bestod av Tanja Dankner (sångare och sångpedagog), Rafael Antonio (koreograf från Tyskland), Daniel Meister (representant från SRF), Catherine Colombara (representant från RTS) och Andrea Bignasca (representant från RSI).

I finalen framträdde varje artist dels med ett tävlingsbidrag samt en coverlåt för att röstande tittarna och juryn skulle få chansen att även bedöma röstkvalité förutom själva showen.

 

head_artist

esc16_artist_switzerland

Foto: Lukas Mäder/SRF.

Rykka (artistnamn för Christina Maria Rieder) är född den 13 mars 1986 i Vancouver i Kanada. Hon bor idag i både Zürich i Schweiz och i Vancouver i Kanada. Musikkarriären inledde hon som akustisk folkartist men gick sedan över till popmusik och artistnamnet Rykka. I samband med detta släppte hon musikalbumet Kodiak år 2012 på Little Jig Records i Schweiz och har därefter uppträtt i både Europa och i Kanada på diverse tillställningar. Hon har även släppt ett antal singlar.

2016 ställde hon upp i tyskspråkiga SRF/RTR:s webbuttagning med låten “The Last Of Our Kind” till den nationella schweiziska finalen. Bidraget röstades vidare som en av tio bidrag till Expert Check, där den tog sig hela vägen till finalen och segrade. Denna låt har hon skrivit tillsammans med Mike James, Jeff Dawson och Warne Livesey.

Lyssna på Schweiz’ bidrag här nedanför:

 

head_omdome

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5.

En intressant iakttagelse är att det alltid är en eller ett par artister varje år som blir så framgångsrika att andra länder kopierar deras koncept året därpå. Ifjol skulle alla länder skicka duettpar med suggestiva stillsamma ballader – precis som holländska “The Common Linnets” som kom 2:a året innan. I år har många länder valt att kopiera Lettlands bidrag ifrån ifjol, Aminata, som ju blev mycket framgångsrik. Schweiz har hittat en Marilyn Monroe-kopia ifrån Kanada att sjunga denna högst Aminata-inspirerade ballad – och gör det till synes rätt bra. Men det är en svår låt, och när man lyssnar på hennes liveframträdande (ljudet i klippet är studioinspelat och alltså inte liveljudet) så märker man att hon inte håller för låten. Hon kommer att få kämpa med att bära upp den, från de allra lägsta till de allra högsta tonerna. Tyvärr kommer detta bidrag att falla på Rykkas sångprestation, och jag är därför rädd för att Schweiz i år missar finalen. Men låten är rätt skön i studioversionen, det kommer iallafall att ge några poäng från mig.

esc_betyg2

 

listornamnskylt_alexander

Versen bygger upp till något så otroligt bra, för att urarta i ett riktigt plattfall då den gnälliga och tråkiga refrängen drar igång. Jag känner att Schweiz i år har satt sig ner och verkligen undersökt vad som brukar funka i Eurovisionen. Och sedan har de skrivit en låt som, enligt alla regler i regelboken borde vinna årets Eurovision. Dessvärre så blev det ett rejält anti-klimax, som kommer stå utanför finalen i år, tyvärr.

esc_betyg2

 

listornamnskylt_erik

Håller med tidigare talare att Rykkas röst inte håller någon vidare klass och det är tyvärr det bestående men man får från Schweiz. Det kommer bli riktigt kämpigt i maj för henne. Låten håller inte heller någon vidare hög klass. Schweiz som bara lyckats komma till final två gånger sedan 2007 missar med största sannolikhet även årets final. Schweiz får glömma 2016 snabbt och sikta in sig på ESC 2017 istället.

esc_betyg1

 

listornamnskylt_haris

Två ballader på raken här. Skillnaden är att denna är så oerhört tråkig, ointressant och det händer ingenting. Det är känslolöst och sångerskan levererar helt enkelt inte. Hon når inte ut genom skärmen, hon förmedlar inga känslor, har noll karisma och hon sjunger inte speciellt bra heller. Det är en salig blandning av massa tidigare bidrag och man får inte alls till det, trotts att man försöker. Schweiz är en besvikelse i år. Inte bara här, utan hela deras nationella uttagning var bedrövliga. Så det fanns inte så många andra bättre alternativ man hade kunnat skicka.

esc_betyg1

 

listornamnskylt_hollac16

Jag var mycket besviken över Schweiz startfält i den nationella finalen, i princip alla låtar lät förjävliga rent ut sagt. Rykkas låt är dålig utifrån perspektivet att den dels är fullständigt ointressant att lyssna på och att hon personligen bara härmar andra bättre artister i scenframträdandet. Det är både lite Aminata, Polina Gagarina, Loreen med flera. Listan kan göras lång. Nej, det här är bara jättetråkigt. Schweiz behöver Timebelle – nu!

esc_betyg1

 

Rykka åkte ur min topplista just för att den är ganska tråkig och hon sjunger väldigt nasalt och nästan lite falskt.

esc_betyg2

 

listornamnskylt_robban

En typisk Eurovision-powerballad som tilltalar mig. Lite synd att sångerskan Rykka gör ett sånt osäkert intryck och att hon röstmässigt inte lyckas leverara låten live. Det blir nog ingen final för Schweiz i år heller befarar jag.

esc_betyg4

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen