« Inför ESC Polen 2015

Inför ESC Polen 2017 »


head_country

Polen debuterade i ESC 1994 och gjorde succé med en andraplacering. Efter detta år har det inte gått lika bra för landet, som fick avstå deltagande under 00-talet och som hoppade av två år av bl.a. ekonomiska skäl 2012-2013. Men 2014 var man tillbaka igen och har gått till final på bägge dessa försök. Polen är kända för att ofta skicka konstnärliga bidrag till ESC.

 

Fakta & statistik

TV-kanal: TVP
Första tävlingsåret: 1994
Senaste tävlingsåret: 2015 (23:e plats i finalen)
Bästa resultat: 2:a i final (1994)
Sämsta resultat: 19:e i semifinal (2011)
Uttagningsprocess 2016: Krajowe Eliminacje 2016
Startnummer i semifinal 2: #2

head_nf

Polen skulle ursprungligen ha valt artist och bidrag internt, vilket meddelades under hösten 2015. Men i januari 2016 kom sedan nya direktiv och det polska TV-bolaget TVP utsåg hastigt och lustigt en nationell final med nio tävlande, vilka valdes ut genom en snabb antagning. Bland de uttagna artisterna fanns Edyta Górniak med, som ju var den som tog Polen till silverplatsen 1994. Sedan återfanns även en annan tvåa, nämligen NAPOLI, som kom tvåa i den vitryska uttagningen i januari. Ett antal svenskskrivna bidrag fanns också med i startfältet, däribland låten “Cool Me Down” som Margaret framförde. Den låten var inför finalen populär till segern men allt föll pladask när hon väl sjöng live. Finalen avgjordes enbart genom tittarröstning.

I januari 2016 införde Polen nya medielagar som ifrågasattes av bland andra EBU. Rykten började gå att EBU skulle sparka ut Polen från samarbetet vilket i så fall skulle omöjliggöra ett polskt deltagande i Eurovision Song Contest. Kort efter att ryktet uppstod förnekade ESC-chefen Jon Ola Sand att EBU hade sådana planer.

 

head_artist

esc16_artist_poland

Foto: EBU.

Michał Szpak är född den 26 november 1990 i Jasło, Polen, är sångare som blev känd då han slog igenom i första säsongen av X Factor Polen, där han hamnade på en andraplats. Han föddes i en musikerfamilj där bl.a. hans äldsta syster är sopranoperasångerska. Michał själv började sjunga vid nio års ålder och blev influerad av artister som Queen och David Bowie. Under senare år var han medlem i rockgruppen Whiplash.

Våren 2011 slog han som tidigare skrivet i X Factor och samma höst deltog han i polska upplagan av Dancing with the Stars, där han slutade femma. 2011 släppte han även sin första EP under namnet XI, som följdes upp med albumet Byle być sobą år 2015.

Nu år 2016 ställde Michał upp i den polska ESC-uttagningen som för första gången sedan 2011 utsågs genom en nationell final. Han vann finalen med 35,5 procent av rösterna.

 

Lyssna på Polens bidrag här nedanför:

 

head_omdome

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5.

Jag tillhör den delen av schlagervärlden som höll på att slänga datorn genom fönstret när Polen valde Michal före Margaret i den polska finalen i vintras. Margarets låt var eoner bättre än denna, trots att Margarets scennummer var lite tafatt. Men scennummer kan man ju alltid förbättra inför Eurovision – det är svårare med sånger och artister. Så istället för att ha chans på vinsten i år, så ligger Polen just nu bra till för att hamna sist i sin semifinal. Detta är en av de minst relevanta låtarna i årets tävling och luktar både 80-tal, förvirrade hårdrockare och polsk-engelsk parlör. Låten är repetitiv och tjatig, och helt ointressant i mina öron. Tyvärr kan detta aldrig bli bra i Globen, hur mycket känslor denna polske hårdrockare än försöker påmåla sig på scenen.

esc_betyg1

 

listornamnskylt_alexander

Schlagern är här igen! Skulle den här låten ha tävlat i den svenska Melodifestivalen skulle helt klart Shirley Clamp ha tävlat med den. Den har en klar struktur, det enda som kan sänka den är att scenshowen lätt kan bli lite tråkig. Och nu kan inte Polen ens dra till med storbystade, lättklädda damer, nu är det bara sången som gäller. Så fantastiskt bra som den är så hoppas jag verkligen att den går till final!

esc_betyg4

 

listornamnskylt_erik

Jag tyckte det snackades mycket om Polen i början på mars men efter det har Polens favoritskap svalnat av. Jag har aldrig förstått de personer som gillat Polen för jag tycker att det inte är något speciellt med detta bidrag utan bara ett bidrag som svischar förbi utan att göra större väsen av sig.

esc_betyg1-5

 

listornamnskylt_haris

Jag älskar den här låten! Jag vet att den är rätt enkel i princip, men jag får gåshud varje gång jag lyssnar på den. Ibland behöver det inte vara komplicerat för att det ska vara magiskt. Jag älskar ballader med rockiga röster överhuvudtaget, så det kanske inte är så konstigt att jag är oerhört förtjust i detta. Det är så mycket känsla och smärta i den här låten. Texten tilltalar mig djupt och sättet Michal förmedlar den på lämnar sår i själen. Dock är jag lite rädd för att den kan bli bortglömd av tittarna och det finns en risk att den faller ur i semifinalen. För man behöver fler lyssningar för att verkligen ta till sig den. En av de låtarna som jag lyssnat på mest inför årets tävling och givetvis en av mina absoluta favoritbidrag i år. Varför blir det ingen femma? För jag önskar att hans engelska uttal var snäppet vassare.

esc_betyg4-5

 

listornamnskylt_hollac16

Den här låten gillar jag. Det är något med enkelheten och melodin som gör den extremt farlig. Nu har tyvärr sångaren fått sämst tänkbara utgångsläge av SVT (#2) och jag tror tyvärr många kommer se låten som ett gigantiskt sömnpiller. Men det här är lite samma som Frans: enkelt och vackert. För mig är det här kanske inte en vinnare av ESC 2016 men absolut topp 10 i finalen! Kanske kommer han inte så långt men jag hoppas det. För låten är bra och han sjunger bra.

esc_betyg4

 

Men så tråkigt.

esc_betyg1-5

 

listornamnskylt_robban

En fin “sjunga-med-låt” med en meningsfull text som tilltalar mig och som lätt tillhör mina främsta personliga favoriter i årets tävling.  Visst, den är aningen klyschig och så, men jag tycker melodin och sångarens röst känns behaglig att lyssna på och där finns en tonartshöjning som lyfter bidraget ytterligare ett snäpp. Ska det bli tredje gången gilt för Polen i final? Jag hoppas det iallafall.

esc_betyg4-5

 


1 kommentar

  1. evro5 skriver:

    En Kanon låt som ger mig rysningar. Enkel precis som det ska vara i ESC.


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen