head_country

Österrike debuterade 1957 och har deltagit i stort sett alla år sedan dess med ett par undantag. Resultatet har varit varierat från mitten- till bottenplaceringar. Man har dock två segrar i bagaget, den senaste kom 2014 med Conchita Wurst. Men när man stod på hemmaplan ifjol ja då gick det sämre igen och Österrike kom på delad sistaplats – med noll poäng!

 

Fakta & statistik

TV-kanal: ORF
Första tävlingsåret: 1957
Senaste tävlingsåret: 2015 (delad sist i finalen)
Bästa resultat: 1:a i final (1966 & 2014)
Sämsta resultat: 27:a i semifinal (2007)
Uttagningsprocess 2016: Wer singt für Österreich?
Startnummer i semifinal 1: #12

head_nf

Österrike valde artist och bidrag genom den nationella uttagningen Wer singt für Österreich? som bestod av en wildcardtävling och sedan en final med tio tävlande. Nio av de tävlande valdes ut internt av TV-bolaget ORF medan den tionde artisten tillsattes genom en webbomröstning. Fem bidrag valdes slutligen ut att tävla i webbomröstningen där ett bidrag tog finalplats. Röstningen skedde dock på Facebook, där det gällde att gilla artisters bilder under en viss tid, och bilden med flest “gilla” gick till final.

Den riktiga nationella finalen avgjordes genom två omgångar. I den första omgången fick en jurypanel beståendes av artisterna Conchita Wurst, Madita och Julie Frost samt en pressjury beståendes av åtta personer rösta på bidragen och ge poäng från 1-10. Så fick även tittarna rösta. De två bidragen som fick flest röster efter juryns och tittarnas dom gick vidare till en andra omgång. I den omgången avgjorde tittarna själva vem av de två tävlande som skulle vinna. För att göra det hela extra spännande togs alla tio tävlande upp på scenen, därefter redovisades topp 3 innan topp 2 slutligen presenterades.

 

head_artist

esc16_artist_austria

Foto: Milenko Badzic/ORF.

Zoë (artistnamn för Zoë Straub) är född den 1 december 1996 i Wien, Österrike. Hennes föräldrar heter Christof och Roumina Straub, vilka båda är musiker. Hennes pappa är till exempel en del av duon Papermoon. Zoë har som sina föräldrar gått den musikaliska banan, till exempel deltog hon år 2007 i den österrikiska sångtävlingen Kiddy Contest där hon gjorde en cover på låten “Engel ohne Flügel”. Samtidigt studerade hon även på Lycée français de Vienne.

Ifjol kunde vi se Zoë som en av de tävlande i Österrikes ESC-uttagning, året då Österrike för första gången på 48 år skulle få vara värdland. I finalen framförde Zoë den franskskrivna låten “Quel filou”, som hon skrivit tillsammans med sin pappa, och hamnade slutligen på en tredjeplats. Trots att hon inte vann och fick tävla då så framträdde hon under ESC-veckan på Rathausplatz. I oktober släppte Zoë sitt debutalbum.

I år, 2016, valdes Zoë ut av ORF att tävla i den nationella österrikiska finalen. Även denna gång blev det en låt på franska (“Loin d’ici”) som hon och hennes pappa skrivit tillsammans. Låten föll inte helt i juryns smak men den tog sig ändå till andra omgången där den sedan slog ut Elly V:s bidrag “I’ll Be Around (Bounce)”.

 

Lyssna på Österrikes bidrag här nedanför:

 

head_omdome

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5.

Österrike kommer alltså i år med en låt skriven helt på franska (!?!), vilket kanske inte tillhör vanligheterna. Men detta till trots så blev denna låt ganska tidigt en “guilty pleasure” för mig, eftersom låtens enkelhet, glädje och fantasi tilltalar mig ganska mycket. Jag är fullständigt införstådd med att detta blir ett av de bidrag som kommer få det svårast att nå finalen, men jag kan inte sluta tycka om det! Jag blir glad och exalterad varje gång jag lyssnar på den – vilket alltid är positivt! Och efter att ha sett liveframträdandet så kan jag bara säga att Österrike i år, oavsett resultat, kommer att ha bidragit rejält till mysfaktorn i årets Eurovision!

esc_betyg3-5

 

listornamnskylt_alexander

Mina damer och herrar, låt mig göra en sak klar för er: SCHLAGERN ÄR INTE DÖD LÄNGRE! Här har vi exakt vad alla schlager-eurovisions-bögar där ute dreglar efter. En schlager-pop-ballad låt på franska! Trots att förra årets Eurovision kanske inte var så välproducerad som den kunde ha varit, så tror jag helt realistiskt att Österrike är medvetna om att de för tillfället kan börja förbereda sig på att ordna Eurovisionen redan nästa år igen! Släng nu på ett skägg på Zoe ännu och så har de hela paketet fixat för sig. Så otroligt bra låt, så otroligt stark sångare och ett så otroligt bra budskap i texten, trots att ingen har någon aning om vad hon egentligen sjunger.

esc_betyg5

 

listornamnskylt_erik

Jag älskar Österrike i år! Den enda riktiga schlagern i år. Man blir så glad av den här låten att jag vill studsa fram och tillbaks till Wien. Att de sjunger på ett annat språk än engelska gör den ännu mer exotisk och rolig när de flesta av bidragen är på engelska.

esc_betyg5

 

listornamnskylt_haris

Ibland kan enkelheten i en låt vara till dess fördel och det tycker jag är fallet här. För det är en enkel låt som också är rätt behaglig och fin. Men jag försöker förstå mig på varför Österrike sjunger på franska. Det går inte riktigt ihop i min skalle. Hade det Schweiz hade det varit mer logiskt, men jag kan förbise det. Detta är ingen favorit hos mig, men det är inte heller dåligt. Det är sådär typiskt mellanmjölk för min smak. Varken bra eller dåligt.

esc_betyg2-5

 

listornamnskylt_hollac16

Får minnen från 2006 och Kate Ryan som faktiskt borde ha fått finalplats. Lite äkta fransk musik som känns riktig härlig. Också intressant att ett land som Österrike väljer att sjunga på franska och inte tyska. Det finns ett antal topplåtar i årets tävling och Österrike är givna där för mig. Behaglig låt som jag gärna spelar på repeat utan att det blir tjatigt i längden. Möjligt att det inte kommer dröja 48 år till innan Österrike får sin tredje seger.

esc_betyg4-5

 

Hur kommer de sig att de sjunger på franska? Låten är inte så bra heller. Nej, Österrike kommer fortsätta bevaka sista platsen, som vanligt.

esc_betyg1

 

listornamnskylt_robban

Åh, som jag älskar detta bidraget och sångerskan ZOE. Hon har en sån härlig utstrålning denna begåvade, supersöta sångerska. Föga oväntat med en låt på franska, av Österrike. Men ack så bra låt! Given finalist om ni frågar mig, men allt hänger på om liveframträdandet sitter. Om så är fallet så borde man åtminstone ta sig till final och väl där få en mittenplacering. Höjer ett varningens finger hur bra hon kommer sjunga live, för i den nationella uttagningen lät det inte helt klockrent. Hoppas på bättring på ESC-scenen inför en fanatisk storpublik. Österrike var värd för tävlingen ifjol och fick inte en enda poäng, vilket resulterade i en delad sistaplats med Tyskland. Det är förövrigt enda gången ett värdland har nollats poängmässigt genom tiderna.

esc_betyg5

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen