« Inför ESC Nederländerna 2015

Inför ESC Nederländerna 2017 »


head_country

Nederländerna är ett av de länder som deltagit i Eurovision sedan starten 1956. Redan året därpå, 1957, vann man sin första vinst när Corry Brokken sjöng “Net Als Toen” i Frankfurt. Mellan 1957 och 1975 vann faktiskt Nederländerna hela 4 vinster men fick också 4 nesliga sistaplatser. Efter att Teach-in vunnit i Stockholm med klassikern “Ding-A-Dong”, så fick landet vänta i hela 39 år på nästa pallplats. 2014 lyckades nämligen The Common Linnets till slut ta hem en andraplats i Köpenhamn, och holländarnas långa ökenvandring var över. Landet har ännu dock bara lyckats ta sig ifrån semifinalen 3 av 12 gånger sedan 2004.

 

Fakta & statistik

TV-kanal: AVROTROS
Första tävlingsåret: 1956 (Låt 1 & 2)
Senaste tävlingsåret: 2015 (14:e plats i semifinal)
Bästa resultat: 1:a i final (1957, 1959, 1969 & 1975)
Sämsta resultat: 19:e i semifinal (2011)
Uttagningsprocess 2016: Internval
Startnummer i semifinal 1: #6

head_nf

Nederländerna valde artist och bidrag genom ett internval hos tv-bolaget AVROTROS. Redan den 20 september 2015 offentliggjordes att artisten Douwe Bob skulle representera landet i ESC 2016 – och han blev därmed den första artisten att bli klar för årets Eurovision. Bidraget “Slow Down” presenterades officiellt den 4 mars i år under en presskonferens i Amsterdam.

 

head_artist

esc16_artist_netherlands

Foto: Marc de Groot.

Douwe Bob Posthuma är född den 12 december 1992 i Amsterdam, Nederländerna. När han var 6 år började han spela piano och riktade in sig på klassisk musik och jazz. När han blivit 14 år gammal utvidgade han sin repertoar till att inkludera även gitarr – som kom att bli hans huvudsakliga instrument. Han riktade snart in sig på retro-country/rock och folkmusik och försökte etablera sig som singer-songwriter. Det var emellertid först i den tv-sända talangjakten “De beste singer-songwriter van Nederland” som han fick sitt stora genombrott efter att ha vunnit finalen. Låten han tävlade med i finalen, “Multicolored Angels” kom att bli en hit i Nederländerna under 2012. Hans första album släpptes i maj 2013, varpå han under 2o14 inledde ett artistiskt samarbete med förre Eurovisiondeltagaren Anouk. I Eurovision tävlar han dock ensam.

Bidraget som Douwe Bob framför i Stockholm heter “Slow Down”, som är en country-folk låt skriven av Douwe Bob, tillsammans med Jan Peter Hoekstra, Jeroen Overman och Matthijs van Duijvenbode.

Lyssna på Nederländernas bidrag här nedanför:

 

head_omdome

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5.

Jag älskar det här! Wow! Nederländerna har sedan 2013 genomgått en otrolig förändring i Eurovision som verkligen är beundransvärd. Från att ha skickat amatörlåtar som “Ik ben verliefved (sha-la-lie)” till Anouks “Birds” är som att gå från att äta sand ifrån en sandlåda till att delta på nobelmiddagen. De senaste åren har holländarna hittat en nisch i country-inspirerad musik och årets bidrag luktar 60-tals countryrock. Den amerikanske artisten Harry Nilssons hit “Everybody’s talkin” från 1968 kommer upp i mitt huvud när jag hör årets bidrag. Jag kommer rent av på mig att sjunga med i refrängen – och det är mycket ovanligt för mig så här långt innan Eurovision! Men samtidigt så vet jag att detta kanske inte går lika bra hem i Europa just nu och jag har därför inga förväntningar på att detta ska ta sig till final. Men oj vad detta tillhör mina absoluta favoriter i år!

esc_betyg4-5

 

listornamnskylt_alexander

Det finns något med det här bidraget som påminner mig så otroligt mycket om The Common Linnets, vilket endast är ett bra tecken! Ett skönt country-stuk, som nog kommer sticka ut riktigt mycket. Skönt sväng, och framför allt en otroligt fastnande refräng! Något med den här låten gör att jag bara vill sätta mig i en bil och köra riktigt, riktigt långt på en landsväg, samtidigt som jag lyssnar på den här.

esc_betyg4

 

listornamnskylt_erik

Första gången jag lyssnade på Nederländerns tyckte jag de var en tråkig låt som passerade förbi utan att göra större intryck. När jag lyssnade på låten igen hände något med låten och jag tycker nu att det här är en riktigt skön låt.

esc_betyg3-5

 

listornamnskylt_haris

Från första gången jag hörde den här låten blev det en av mina favoriter i årets tävling. Det är så oerhört behagligt och medryckande att jag inte kan låta bli att svepas med i de härliga rytmerna. En country-inspirerad låt som förmodligen också hade gått hem i den amerikanska södern. Jag tror tyvärr att denna låt är för bra för tävlingen om man kan säga så. Folk kommer ha svårt att ta till sig den och den riskerar att bli utslagen tidigt eller få en relativt låg placering i finalen. Men jag trodde samma sak om deras bidrag 2014 och se hur det gick. Jag gillar när Nederländerna tar tävlingen på allvar, för då får de alltid fram riktigt bra låtar.

esc_betyg4

 

listornamnskylt_hollac16

Jo nog påminner detta om The Common Linnets-stilen och jag är övertygad om att Europa är redo för denna countrydänga. Problemet för mig är att jag hela tiden pendlar mellan om det är bra eller dåligt. Men å andra sidan är det en bra melodi och sångröst, vilket ger pluspoäng. Okej, jag ger med mig. Den behövs i final!

esc_betyg3-5

 

Nederländernas bidrag i år är verkligen en feel good låt. Men jag vet inte om det är eurovision material. Jag tror tyvärr att den lätt kan glömmas bort.

esc_betyg3-5

 

listornamnskylt_robban

Vilken behaglig låt att chilla ner med. Bra budskap och trevlig att lyssna på. Perfekt låt att sätta på och lyssna på efter en hård arbetsvecka när man söker efter avkoppling i bilen eller en mysig hemmakväll. Mycket country & 90-talsinfluenser känner jag spontant. Nederländerna verkar gilla att skicka avskalade, mysiga ballader med gittarack. Jag känner att det kan bli ett respass hem redan efter semin, tyvärr. Men jag hoppas verkligen jag har fel.

esc_betyg3-5

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen