Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Nederländerna 2015

Inför ESC Nederländerna 2017 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Nederländernas artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2016. Nederländerna hade startnummer 6 av 18 i semifinal 1 och sedan startnummer 3 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Nederländernas tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2016. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


  • TV-kanal:
  • AVROTROS

  • Första tävlingsåret:
  • 1956 (Låt 1 & 2)

  • Senaste tävlingsåret:
  • 2015 (14:e plats i semifinal)

  • Bästa resultat:
  • 1:a i final (1957, 1959, 1969 & 1975)

  • Sämsta resultat:
  • 19:e i semifinal (2011)

  • Uttagningsprocess 2016:
  • Internval


Nederländerna är ett av de länder som deltagit i Eurovision sedan starten 1956. Redan året därpå, 1957, vann man sin första vinst när Corry Brokken sjöng ”Net Als Toen” i Frankfurt. Mellan 1957 och 1975 vann faktiskt Nederländerna hela 4 vinster men fick också 4 nesliga sistaplatser. Efter att Teach-in vunnit i Stockholm med klassikern ”Ding-A-Dong”, så fick landet vänta i hela 39 år på nästa pallplats. 2014 lyckades nämligen The Common Linnets till slut ta hem en andraplats i Köpenhamn, och holländarnas långa ökenvandring var över. Landet har ännu dock bara lyckats ta sig ifrån semifinalen 3 av 12 gånger sedan 2004.

 

Vem tävlade för Nederländerna 2016?

Douwe Bob Posthuma är född den 12 december 1992 i Amsterdam, Nederländerna. När han var 6 år började han spela piano och riktade in sig på klassisk musik och jazz. När han blivit 14 år gammal utvidgade han sin repertoar till att inkludera även gitarr – som kom att bli hans huvudsakliga instrument. Han riktade snart in sig på retro-country/rock och folkmusik och försökte etablera sig som singer-songwriter. Det var emellertid först i den tv-sända talangjakten ”De beste singer-songwriter van Nederland” som han fick sitt stora genombrott efter att ha vunnit finalen. Låten han tävlade med i finalen, ”Multicolored Angels” kom att bli en hit i Nederländerna under 2012. Hans första album släpptes i maj 2013, varpå han under 2o14 inledde ett artistiskt samarbete med förre Eurovisiondeltagaren Anouk. I Eurovision tävlar han dock ensam.

Bidraget som Douwe Bob framför i Stockholm heter ”Slow Down”, som är en country-folk låt skriven av Douwe Bob, tillsammans med Jan Peter Hoekstra, Jeroen Overman och Matthijs van Duijvenbode.

Så här såg Nederländernas musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Nederländerna och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst). Däremellan har det varit möjligt att ge 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 eller 5 poäng.



Jag älskar det här! Wow! Nederländerna har sedan 2013 genomgått en otrolig förändring i Eurovision som verkligen är beundransvärd. Från att ha skickat amatörlåtar som ”Ik ben verliefved (sha-la-lie)” till Anouks ”Birds” är som att gå från att äta sand ifrån en sandlåda till att delta på nobelmiddagen. De senaste åren har holländarna hittat en nisch i country-inspirerad musik och årets bidrag luktar 60-tals countryrock. Den amerikanske artisten Harry Nilssons hit ”Everybody’s talkin” från 1968 kommer upp i mitt huvud när jag hör årets bidrag. Jag kommer rent av på mig att sjunga med i refrängen – och det är mycket ovanligt för mig så här långt innan Eurovision! Men samtidigt så vet jag att detta kanske inte går lika bra hem i Europa just nu och jag har därför inga förväntningar på att detta ska ta sig till final. Men oj vad detta tillhör mina absoluta favoriter i år!



Det finns något med det här bidraget som påminner mig så otroligt mycket om The Common Linnets, vilket endast är ett bra tecken! Ett skönt country-stuk, som nog kommer sticka ut riktigt mycket. Skönt sväng, och framför allt en otroligt fastnande refräng! Något med den här låten gör att jag bara vill sätta mig i en bil och köra riktigt, riktigt långt på en landsväg, samtidigt som jag lyssnar på den här.



Första gången jag lyssnade på Nederländernas tyckte jag de var en tråkig låt som passerade förbi utan att göra större intryck. När jag lyssnade på låten igen hände något med låten och jag tycker nu att det här är en riktigt skön låt.



Från första gången jag hörde den här låten blev det en av mina favoriter i årets tävling. Det är så oerhört behagligt och medryckande att jag inte kan låta bli att svepas med i de härliga rytmerna. En country-inspirerad låt som förmodligen också hade gått hem i den amerikanska södern. Jag tror tyvärr att denna låt är för bra för tävlingen om man kan säga så. Folk kommer ha svårt att ta till sig den och den riskerar att bli utslagen tidigt eller få en relativt låg placering i finalen. Men jag trodde samma sak om deras bidrag 2014 och se hur det gick. Jag gillar när Nederländerna tar tävlingen på allvar, för då får de alltid fram riktigt bra låtar.



Jo nog påminner detta om The Common Linnets-stilen och jag är övertygad om att Europa är redo för denna countrydänga. Problemet för mig är att jag hela tiden pendlar mellan om det är bra eller dåligt. Men å andra sidan är det en bra melodi och sångröst, vilket ger pluspoäng. Okej, jag ger med mig. Den behövs i final!



Nederländernas bidrag i år är verkligen en feel good låt. Men jag vet inte om det är eurovision material. Jag tror tyvärr att den lätt kan glömmas bort.



Vilken behaglig låt att chilla ner med. Bra budskap och trevlig att lyssna på. Perfekt låt att sätta på och lyssna på efter en hård arbetsvecka när man söker efter avkoppling i bilen eller en mysig hemmakväll. Mycket country & 90-talsinfluenser känner jag spontant. Nederländerna verkar gilla att skicka avskalade, mysiga ballader med gittarack. Jag känner att det kan bli ett respass hem redan efter semin, tyvärr. Men jag hoppas verkligen jag har fel.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »