« Inför ESC Montenegro 2015

Inför ESC Montenegro 2017 »


head_country

Montenegro debuterade 2007 men lyckades inte nå final för första gången fören 2014. 2015 toppade man det med sin bästa placering någonsin i tävlingen. Montenegro är landet som vågat experimentera med sina bidrag. Vi har fått alltifrån poprock på modersmål, till engelsk popschlager, till Europa-kritisk rap, till rappande astronauter och slutligen den klassiska Balkan-balladen. Och det var just den som gav dem deras bästa placering. I år experimenterar man vidare, med ett rockigt nummer som sticker ut rätt mycket från de övriga bidragen.

 

Fakta & statistik

TV-kanal: RTCG
Första tävlingsåret: 2007 (2004 under Serbien-Montenegro)
Senaste tävlingsåret: 2015 (13:e plats i finalen)
Bästa resultat: 13:e i final (2015)
Sämsta resultat: 15:e i semifinal (2012)
Uttagningsprocess 2016: Internval
Startnummer i semifinal 1: #15

head_nf

Montenegro valde artist och bidrag genom internval. Efter att Montenegros jurygrupp blev diskad förra året var man tveksam till ett deltagande i årets tävling, men den 1 oktober 2015 bekräftade man att man skulle delta i årets tävling också. Sedan 2009 har det statliga tv-bolaget RTCG genom internval både valt artist och bidrag och det fortsatte man med även denna gången. Den 2 oktober 2015 bekräftade man att gruppen Highway skulle representera landet och deras låt “The Real Thing” offentliggjordes den 4 mars 2016 under ett direktsänt tv-program som innehöll flera gästartister som exempelvis förra årets deltagare Knez och den bosniska kvartetten som tävlar för Bosnien i år.

 

head_artist

esc16_artist_montenegro

Foto: Djordje Zivaljevic.

Highway bildades 2015 då man deltog i X-Factor Adria. Man var då en trio och slutade på fjärde plats i tävlingen. Bandet består av sångaren Petar Tošić, samt gitarristerna och bakgrundssångarna Marko Pešić och Luka Vojvodić. I december 2015 meddelade bandet att man nu hade en fjärde medlem, keyboardisten Bojan Jovović. Bojan har tidigare deltagit i Eurovision med gruppen No Name då man tävlade för Serbien & Montenegro med låten “Zauvijek Moja” år 2005.

Upphovsmännen till låten “The Real Thing” är Srđan Sekulović Skansi, Maro Market bandmedlemmen Luka Vojvodić. Den kroatiska producenten D’Knock deltog också i produktionen av låten.

Lyssna på Montenegros bidrag här nedanför:

 

head_omdome

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5.

Montenegro har de två senaste åren, i Bosnien-Hercegovinas frånvaro, tagit över balkanballaden som hemmagenre. Och detta gav dem landet deras bästa resultat någonsin och jag kan inte annat än att applådera fjolårets montenegrinska bidrag. Tack för att vi fick njuta av riktig musik innan den här skiten kom i år! Detta är helt klart landets sämsta bidrag någonsin – och då ska vi inte glömma att landet tidigare har tävlat med bidrag skrivet av Ralph Siegel (2009)! Och vem kan glömma Rambo Amadeus från 2012?? Alla dessa ligger i lä när bandet Highway nu visar att man varken behöver kunna sjunga eller skriva musik för att kunna vara med i Eurovision. Detta är 3 minuter omusikalisk tortyr som blir en förolämpning mot all godhet i världen. Stäng av tv:n och tänk på era nära och kära istället när detta bidrag går ut live.

esc_betyg0

 

listornamnskylt_alexander

Jag känner mig alltid lite dålig varje år då det blir dags för Montenegros bidrag, eftersom jag inte egentligen gillar balkanballader så hemskt mycket. Därför så tycker jag verkligen att det här är rätt så bra! Alltså inte är det ju något som vinner någon eurovision över huvud taget, och inte går det ju vidare till final heller, men det är ju rätt så bra eller hur. En frisk fläkt, för att vara helt exakt!

esc_betyg3

 

listornamnskylt_erik

Montenegro sticker ut med sitt bidrag i år och det tycker jag alltid är kul med olika genres och stilar. De ska de ha ett poäng för. Låten är tyvärr inget jag går i gång på utan jag tycker förmodligen att de tillhör bottenskrapet i år. Så det blir en poäng för att de har en egen stil sedan en  halv poäng för själva låten.

esc_betyg1-5

 

listornamnskylt_haris

Håll i er nu, för det ni kommer läsa nu kommer ni inte läsa hos någon annan Eurovision-kommentator eller kritiker. Jag vill förbereda er på vad jag ska säga nu, för jag kommer förmodligen vara den enda i Europa i år som inte verkar såga det här bidraget. Efter att ha skickat “Adio” förra året som blev en av mina absoluta favoriter i Eurovision alla kategorier kommer man nu med ett hårdrocksband. Montenegro har experimenterat genom åren med allt ifrån poprock på modersmålet, till Eurokritisk satir, till rappande astronauter. Så jag är inte direkt förvånad att just detta bidrag kommer från Montenegro. Men jag vill berömma Montenegro för dess mod att skicka ett sånt här bidrag. För inget land hade vågat göra det. Det töjer på gränserna och det sticker ut från det vi vanligtvis är vana vid. Och det finns något i att man tycker det är obekvämt med saker man inte är van vid och just det gör att detta bidrag blir speciellt för mig. Det är givetvis inte i närheten av de två senaste årens bidrag, men fy vad jag diggar den här låten. Det är inte ens en bra rocklåt, men det är kanske just det som gör att jag faktiskt tycker det är bra. Den har fastnat i mitt huvud och jag kan inte få ut den. Jag kan inte riktigt förklara varför jag gillar det här, men ibland är det så med vissa bidrag, man gillar dem helt utan anledning eller logik. Man bara rycks med och headbangar!

esc_betyg4

 

listornamnskylt_hollac16

Jag trodde att Montenegro hade lärt sig något av sin ESC-historik! Att skicka pajasbidrag till ESC leder ingenstans, utan det är när man först tar tävlingen seriöst som det leder någonstans. Det gjorde också landet 2014 och 2015 och det är jag precis som Adrian mycket tacksam för. Nu är Montenegro tillbaka i pajasspåret igen och skickar någon slags skrikig garagerock som är lika obekväm som en skitig gammal morgonrock. Hade faktiskt förväntat mig mer balkanskt av den här Highway-gruppen, särskilt sedan de tagit in en av medlemmarna från No Name (vars låt jag också hade svårt för 2005 men som idag är helt ok). Nej, detta är och förblir denna semifinals absolut sämsta bidrag!

esc_betyg0

 

Nej, nej, NEJ!

esc_betyg0

 

listornamnskylt_robban

Jag trodde man var på rätt spår när man ställde upp med två fantastiska balkanballader år 2014 och 2015. I fjol var Montenegro bland mina två främsta personliga favoriter. I år vill jag typ bara dra en kudde över huvudet och hålla den kvar tills den tar slut. Jag känner inte att jag vill ödsla så mycket mer tid på att kommentera årets bidrag från Montenegro mer än att säga att jag är oerhört besviken och att detta bara är SKRÄP! Det här förtjänar inget annat än sistaplatsen i semifinal 1. Final kommer det absolut INTE att bli, var så säkra. Rockgenren vinner Cypern överlägset. Detta är bara rörigt och intetsägande dåligt.

esc_betyg0

 


1 kommentar

  1. Carl-Henrik skriver:

    Lustigt vad jag inte håller med er i panelen – Ukraina visste jag ju, men jag är tydligen inte överens med er om Montenegro heller (förutom Haris). 🙂
    Jag tycker det här är en av de klart bästa i år! Det kan förstås hända att den känns extra bra för mig bara för att den skiljer sig så mycket från mängden av slätstrukna, radiovänliga (ofta svenskskrivna) bidrag. Men jag har lyssnat ett antal gånger på låten nu, och det känns verkligen som en härlig industrirocklåt – stökig, annorlunda, lite rå, men ändå ett snyggt sound på något sätt. Jag håller tummarna för Montenegro, även om jag håller med er om att de nog inte går till final!
    (“Pajasbidrag” förresten? Hur kan man kalla det så? Vad är i så fall definitionen på pajasbidrag och skämtbidrag? Om man tror att Montenegros bidrag är ett skämt så har man allvarligt missat något.)


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen