Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Moldavien 2015

Inför ESC Moldavien 2017 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Moldaviens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2016. Moldavien hade startnummer 3 av 18 i semifinal 1. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Moldaviens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2016. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


Moldavien debuterade i ESC 2005 med farmor/mormor med trumman och gjorde succé. Därefter har det inte gått lika bra även om de vid samtliga tillfällen utom tre gått till final. Konstnärliga bidrag brukar symbolisera landet som exempelvis The Epic Sax Guy från 2010. Landet är även känt för att ge och utbyta höga poäng med grannlandet Rumänien.

 

Vem tävlade för Moldavien 2016?

Lidia Isac är född den 27 mars 1993 i S:t Petersburg i Ryssland. Hon har sedan barnsben hållit på med musik som t.ex. lärde hon sig att spela piano när hon var 7 år gammal. Hon har även vunnit en hel del tävlingar och fick internationell uppmärksamhet som trettonåring då hon deltog i Serebryanaia Yantra contest i Bulgarien. Därefter har det blivit tävlan i andra liknande tävlingar runt om i världen.

Hon har även försökt få representera sitt hemland Moldavien vid tre försök: 2013, 2014 och 2015. Vid dessa tillfällen tävlade hon i duon Glam Girls och hamnade då på 12:e och 14:e plats i final samt 9:e i semi. Detta år ställde hon upp som soloartist med den låten ”Falling Stars”, skriven och komponerad av Gabriel Alares, Sebastian Lestapier, Ellen Berg och Leonid Gutkin, och först nu tog hon hem segern. Tittarna hade henne som vinnare, medan hon endast var juryns tredjehandsval. Det räckte i alla fall till segern.

Så här såg Moldaviens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Moldavien och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst). Däremellan har det varit möjligt att ge 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 eller 5 poäng.Moldavien skickar i år en svenskproducerad låt, vilket kanske till ytan ser ut som ett smart drag men som nog inte egentligen är det. För mig blir detta ett dussinbidrag som dessutom känns gammalt i sammanhanget. Det är ett klassiskt exempel på bidrag som blivit ratat av Melodifestivaljuryn och istället skickat till en öststat för att den har bättre chans där. Kan inte annat än att önska Moldavien bättre lycka nästa år!Va, inte kan ni väl mena att det här skulle vara svenskproducerat?! Det skriker ju Sverige och typ Gson på flera kilometers avstånd. Inte är det här ju dåligt inte, men inte faller det mig i smaken direkt. Det känns rätt så platt. Det här känns som den låten Gson, eller någon annan stor låtskrivare, skickade in till Mellon, men utan att komma med. Och sedan skickade den till Moldavien. Inte någon fantastisk låt, men inte nu så dåligt.Moldavien är ett land som brukar sticka ut och skicka udda och mer eller mindre populära bidrag. I år rättar de in sig till radiopopsspåret och skickar en typsik reklamradiolåt som inte gör större intryck.Jag måste erkänna att jag tycker detta är rätt tråkigt. Jag går inte alls igång på det här. Det känns som att det kanske hade funkar för tio år sedan, men i dagens musikklimat är det alldeles för tråkigt och omodernt. Jag tror Moldavien får det tufft att ta sig till final. Det som gör att den får poäng att att den faktiskt har en behaglig refräng. Annars är detta ingen låt jag skulle lyssna på utanför tävlingen.Personligen tycker jag inte det är några fel på den här låten utan bara att det är en typisk ”helt okej”-låt som hamnar någonstans mittemellan alla bra och dåliga låtar. Videon ger inget direkt intryck om vad vi kommer att få se på scenen i Globen den 10:e maj. Det som krävs för att det ska funka är att det måste kännas på riktigt. Gör det det så kommer det fungera. Annars riskerar detta att bli en lex Kati Wolf 2011.Jag gillar låten. Den kommer nog klara sig bra, jag gillar upptempo låtar.Dags att bege sig söderut till ett av Europas fattigaste länder i Moldavien. Den här låten ligger bland de sista placeringarna på många bettinglistor och varför kan jag inte riktigt förstå. Låten är både medryckande och tilltalande. Den har det där typiska Eurovision-soundet som är ett prövat koncept och numera ett tillika utdöende sådant. Kanske därför den här låten inte kommer ta sig vidare från semifinalen om man ska gå efter förhandstipsen. Det har gått trögt för Moldavien de två senaste åren när man inte har lyckats kvalificera sig till finalen. Förvisso var man nära ifjol när man kom på den där snubblande & jobbiga 11:e platsen i semin. Har haft ögonen på årets artist länge då hon varit med i flera tidigare nationella uttagningar i Moldavien. Kul att hon äntligen fick vinna.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »