« Inför ESC Malta 2015

Inför ESC Malta 2017 »


head_country

Malta är den lilla Medelhavsön som deltagit varje år sedan 1991 (även om debuten gjordes redan 1971). Landet har varit nära segern vid två tillfällen men ännu inte nått hela vägen. Det har ryktats om att dagen då Malta vinner ESC kommer det att instiftas en särskild helgdag. Dock har resultatet de senaste åren dessvärre vittrat om annat än bra placeringar. Kanske blir det ändring i år?

 

Fakta & statistik

TV-kanal: PBS
Första tävlingsåret: 1971
Senaste tävlingsåret: 2015 (11:e plats i semifinal)
Bästa resultat: 2:a i final (2002 & 2005)
Sämsta resultat: 22:a i semifinal (2007)
Uttagningsprocess 2016: Malta ESC 2016
Startnummer i semifinal 1: #18 (avslutande)

head_nf

Malta valde sin artist genom en nationell uttagning och sitt bidrag genom en intern juryomröstning. Den nationella uttagningen bestod av 20 tävlande vilka valdes ut genom en antagning under hösten 2015. Bland 135 bidrag valdes först 49 ut som gick vidare till en andra omgång, och sedan meddelades de 20 artisterna med tillhörande bidrag i TV-programmet Xarabank. Från semifinalen som hölls dagen innan finalen tog sig 14 tävlande vidare, och i finalen avgjorde sedan tittarna och sju jurypersoner vinnaren. Till skillnad från många andra uttagningar hade de maltesiska tittarna endast en sjundedel att säga till om i finalen och delade ut en skala som en juryperson gjorde. Juryns makt var således 86 procent mot tittarnas 14 procent.

Efter finalen hade hållits valde vinnaren Ira Losco att byta ut sitt vinnarbidrag mot en annan låt. Totalt spelades nio låtar in (samt en nyversion av vinnarbidraget) och sedan fick en internationell jurypanel rösta fram det bidrag som de tror har störst potential att gå långt i årets Eurovision Song Contest. Valet föll på en svenskskriven låt, mer om det här nedan.

 

head_artist

esc16_artist_malta

Foto: Kris Micallef.

Ira Losco är född den 31 juli 1981 i Sliema på Malta, är en känd popsångerska som inledde sin musikkarriär år 1997 i gruppen Tiara. År 2000 försökte hon vinna den nationella uttagningen på Malta till Eurovision Song Contest, men kammade ej hem segern. Dock blev hon uppskattad och fick ett namn genom det i olika sammanhang. Året därpå tävlade hon med hela fyra bidrag men ingen av dessa vann. Trots allt fick hon köra bakom vinnaren Fabrizio. Det skulle dröja ytterligare ett år innan hon fick chansen att tävla för sitt hemland i ESC. I Tallinn framförde hon låten “7th Wonder” som hamnade tvåa bakom vinnaren Lettland. Endast 12 poäng skilde mellan ettan och tvåan det året.

Efter sin medverkan i Eurovision tog hon ett uppehåll från den tävlingen men har fortsatt med musiken och släppt fyra egna album och dessutom deltagit i ett antal andra artister album. Hon är även engagerad i olika projekt.

Det dröjde till i år, 2016, då Ira återvände till Maltas uttagning. Denna gång med två bidrag där hon fick med sig den ena låten “Chameleon” till final, som fick tre av sex 12-poängare och två 10-poängare, vilket gav henne segern. Efter finalen valde Ira att byta ut sin vinnarlåt mot en annan låt. Detta val genomfördes genom att nio låtar plus en nyversion av “Chameleon” spelades in och därefter fick en internationell jurypanel rösta fram en vinnare. Valet föll på “Walk on Water” skriven och komponerad av Ira Losco själv med de svenska låtskrivarna Lisa Desmond, Tim Larsson, Tobias Lundgren och Molly Pettersson Hammar.

Lyssna på Maltas bidrag här nedanför:

 

head_omdome

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5.

Malta tillhör i år faktiskt en av de förhandstippade bidragen i oddsen. Jag ställer mig frågande till detta, men jag kan väl inte annat än att inse att Ira Losco, som är en av Maltas mest kända artister efter Chiara och Kevin Borg, bara i sig borde vara en rejäl dragningskraft. Jag tillhör dock de få som tyckte att vinnarbidraget i den maltesiska uttagningen “Chameleon” var bättre än den utvalda låten här. “Walk on water” känns gammal – mest eftersom den har en drum’n’base i bakgrunden som var populär under slutet av 90-talet. Det hela luktar därför lite “Matrix” för mig, men det kan ju vara en högst personlig reflex. Jag förundras annars över hur bra Ira är och jag unnar verkligen henne en ny framgång i ESC, men låten är inte den bästa hon hade kunnat tävlat med.

esc_betyg3

 

listornamnskylt_alexander

Så, kvällen inleds med uptempo-kalas-Sandhja från Finland, och avslutas med en minst lika stark kvinna, som tävlar med en så förbaskat välproducerad poplåt! Det här är faktiskt riktigt bra. Och dessutom så tror jag inte någon eurovisionsreporter skulle ha något emot att åka till Malta i medlet av maj 2017. Dessvärre tror jag inte det kommer hända, men man kan ju alltid önsketänka. Nämen, låten är riktigt välproducerad och kommer avsluta kvällen väl!

esc_betyg3-5

 

listornamnskylt_erik

Jag sågade Maltas uttagning vid fotknölarna tidigare i vinter eftersom jag ansåg att uttagningen var omodern och andas 2006 mer än 2016. Den tidigare låten “Chameleon” var intetsägande och omodern. Sedan bytte de låt och det gjorde det fullständigt rätt i! “Walk on Water” är en riktigt bra låt och jag skulle bli superglad om schlagertokiga Malta äntligen fick vinna denna tävling som de så länge har drömt om.

esc_betyg4

 

 

listornamnskylt_haris

Jag har genom åren använt uttrycket “Malta-stuk”. Den originella låten “Chameleon” kunde verkligen placeras i den kategorin. När man sedan gjorde om låten så klev man lite utanför de ramarna. Malta vågade släppa lite på tyglarna och gå utanför det man vanligtvis skickar. Men personligen gillar jag varken den riktiga vinnarlåten eller den nyinspelade. Ira är dragningskraften här, och jag vågar säga att hade någon annan mindre populär artist framfört hennes bidrag så hade den inte vunnit. Det är något inte-sägande med detta bidrag. Det känns stökigt på något sätt om jag kan beskriva det så. Jag kan inte riktigt ta till mig det. Jag tror varken “Chameleon” eller “Walk On Water” är någon vinnare dessvärre och Eurovision-tokiga Malta lär nog få vänta ett tag till på sin första seger.

esc_betyg1-5

 

listornamnskylt_hollac16

Malta gjorde rätt i att skicka “Walk on Water” istället för “Chameleon”, då jag tyckte den först utvalda låten var rätt tråkig och kändes otroligt gammeldags. Typ att den hade funkat om det var 2005 men inte 2016. Däremot hade jag till en början svårt att gilla den nya låten. Den påminner starkt om Molly Pettersson Hammars “Hunger”, och jovisst har Molly varit med och skrivit Ira Loscos bidrag i år. Men nu när det har gått ett tag så har jag börjat gilla “Walk on Water” mycket mer och jag tror absolut Malta har finalchans. Men vinner, nej de gör de inte. De har förutom ett otroligt bra utgångsläge i och med att de går ut sist i semifinalen.

esc_betyg3

 

Jag älskar Iras röst, den känns så stor och mäktig. Jag hoppas hon låter lika bra live. Låten i sig är också väldigt bra!

esc_betyg4-5

 

listornamnskylt_robban

Malta. Denna fantastiska medelhavsö med sin härligt gästvänliga befolkning som verkligen andas Eurovision och som älskar tävlingen. Jag hade den stora äran att besöka Malta i oktober förra året och det var verkligen en paradisö som jag helt klart kommer besöka igen. Två gånger har man varit ytterst nära att ta hem segern och förr eller senare lär man lyckas. Ytterligare ett storslaget namn som gör comeback i tävlingen. Ira Losco representerade Malta år 2002 och tog landet till en andraplats. Nu är hon tillbaka för att ro hem tävlingen. Jag var nöjd med den uttagna låten från deras uttagning och är inte alls tillfreds med den nya låten. Gillar den inte alls tyvärr, så därför blir det ganska låga poäng från mig. Hur jag tror att det kommer gå är en helt annan femma. Jag tror absolut Malta kan hamna inom topp tio i finalen, men någon vinnarkandidat är det inte. Hur som helst så kommer jag ändå hålla på mitt favo-ESC-land Malta och hoppas givetvis att de får en bra slutplacering.

esc_betyg2

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen