« Inför ESC Makedonien 2015

Inför ESC Makedonien 2017 »


head_country

Makedonien är det Ex-Jugoslaviska landet som förmodligen haft det tuffast i tävlingen. De har sett på när alla deras grannländer nått framgångar, medan framgångarna uteblivit för de själva. En 12:e plats i finalen 2006 är deras bästa resultat och i år hoppas de på att deras stora stjärna Kaliopi ska ge dem den där stora framgången.

 

Fakta & statistik

TV-kanal: MRT
Första tävlingsåret: 1998
Senaste tävlingsåret: 2015 (15:e plats i semifinal)
Bästa resultat: 12:a i final (2006)
Sämsta resultat: 16:e i semifinal (2011)
Uttagningsprocess 2016: Internval
Startnummer i semifinal 2: #8

head_nf

Makedonien valde artist och bidrag genom internval. Makedoniens nationella tv-bolag MRT meddelade den 24 november 2015 att man valt Kaliopi som landets representant i Eurovision Song Contest 2016. I februari 2016 meddelade man att låten Kaliopi skulle framföra heter “Dona” och den 9 mars presenterades bidraget i ett direktsänt tv-program. Programmet var också en hyllningsshow till Kaliopi och hennes karriär där flera makedonska gästartister deltog.

 

head_artist

esc16_artist_fyrom

Foto: Kristijan Teodorov.

Kaliopi Bukle är född den 28 december 1966 i Ohrid, Makedonien. Kaliopi började sin musikaliska karriär som barn 1976 då hon deltog i flertalet talangtävlingar i hemlandet Makedonien. Hon turnerade runt i en kör i hela forna Jugoslavien och dess olika grannländer. 1984 startade hon bandet Kaliopi och fick stora framgångar i alla regioner av forna Jugoslavien. Efter inbördeskriget påbörjade hon sin solokarriär och nådde även då framgångar i både Makedonien och de Ex-Jugoslaviska länderna.

Kaliopi har erfarenhet av Eurovision Song Contest. Redan 1996 vann hon landets nationella uttagning Skopje Fest med låten “Samo ti”. Men eftersom flertalet länder nu ville delta i Eurovision höll EBU en uttagning som inte tv-sändes för vilka länder som skulle få en plats i en stora finalen. Tyvärr lyckades inte Makedonien få en av platserna. Hon deltog i Skopje Fest även 1998 utan någon större framgång. 2006 deltog hon igen i den nationella uttagningen. Trotts att hon var den stora förhandsfavoriten slutade hon sexa och missade Eurovision ännu en gång. Det skulle dröja till 2012 och ett internval för Kaliopi för att äntligen få sin Eurovison-plats. Då representerade hon sitt hemland i Baku med låten “Crno i belo”. Låten slutade på 13:e plats i finalen.

Bakom låten “Dona” står Kaliopi själv tillsammans med Romeo Grill. Romeo har under många år jobbat med Kaliopi och stått bakom många av hennes hits. Han var även med och startade upp hennes band 1984.

Lyssna på Makedoniens bidrag här nedanför:

 

head_omdome

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5.

Det är ett mycket svårt bidrag från Makedonien i år, vilket kanske inte är så konstigt då det är Kaliopi som är artisten. Hennes “Crno i Belo” var ett av de konstigare inslagen i 2012 års tävling, även om det faktiskt stack ut i en positiv bemärkelse då. I år är jag mer tveksam till huruvida detta förtjänar en finalplats. Låten är lite rörig och hamnar i otakt i mina öron. Jag blir mest förvirrad och kan inte direkt säga att jag tilltalas av detta musikaliska nytänkande. Jag är säker på att denna låt har sin publik men jag är inte en av dem.

esc_betyg1-5

 

listornamnskylt_alexander

Jaha, dags för den här semifinalens balkan-bidrag, så det bara osar om det. Till den höga grad att den framförs på makedonska (för det heter så, eller hur? Språket alltså!) Jag fastnar nog inte alls för den repetitiva refrängen och det mycket opassande elgitarr-riffet. Förlåt kära vänner som brinner för balkan-ballader, men jag måste bara konstatera att det här är den officiella kisspausen under torsdagens semi.

esc_betyg1-5

 

listornamnskylt_erik

Makedoniens låt behöver några lyssningar innan man förstår storheten i den. Första gången jag lyssnade på låten tyckte jag bara den var konstig sedan efter 3-4 lyssningar då jäklar smällde det till. Jag sätter ett varningsfinger för Makedonien och tror att det kan bli årets stora skräll. Kanske till och med en topp fem placering.

esc_betyg3-5

listornamnskylt_haris

Hade någon annan framfört den här låten än just Kaliopi hade det varit platt fall. Men denna låten är skräddarsydd för henne och hon gör låten. Hon får chansen att visa upp vilken fantastisk sångerska hon är. Jag kan sticka ut hakan här och säga att hon är den bästa sångerskan i årets tävling, och det står jag för. Det finns få sångerskor som har hennes erfarenhet och kan ta toner som hon kan ta. Jag tycker om den här låten. Det är starkt och välgjort. Det är förmodligen för svårsmält för Eurovision dock, men som låt är det en enastående stycke musik. Kanske smittas jag också av det faktum att just Kaliopi sjunger låten. Jag hoppas det tar sig till final, men jag är lite tveksam hur vida Europa tar till sig det. Jag ville undvika att dra paralleller till hennes bidrag från 2012 då de är så olika låtar. De är väldigt bra på sina egna sätt.

esc_betyg4

 

listornamnskylt_hollac16

Hade svårt att ta till mig Kaliopis låt 2012 och det är lika svårt denna gång. Tycker dock att 2012-låten var mycket bättre än vad “Dona” är. Nu känns den mest tjatig och ointressant. Men hon sjunger bra och jag tror faktiskt Makedonien kan nå framgångar tack vare Kaliopi. Men det är ingen favorit än så länge hos mig.

esc_betyg2

 

Kaliopi ser ut lite som Loreen. Dock är låten riktigt dålig.

esc_betyg0

 

listornamnskylt_robban

Jag fullkomligt älskar denna begåvade och fräcka sångerskan Kaliopi. Hennes röst är helt magisk och hon kan verkligen leverera ett hundraprocentigt framträdande. Jag vill inte heller ge mig på en jämförelse av “Crno I Belo” (2012) och årets låt “Dona”, utan båda låtarna har sin egen lilla nisch. Klart är iallafall att det här är ett av mina favoritbidrag från årets tävling. Final måste det bara bli och väl där kan det sluta hur som helst. I min värld är detta en vinnarkandidat, men tror inte hela Europa köper detta fullt ut. Makedonien står för sin genre och sitt hemspråk, vilket jag verkligen gillar. Det är igenkännande och äkta helt enkelt. Full pott!!

esc_betyg5

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen