« Inför ESC Lettland 2015

Inför ESC Lettland 2017 »


head_country

Lettland debuterade i Eurovision i just Stockholm och Globen år 2000. Då hette det lettiska bidraget “My Star” och framfördes av gruppen Brainstorm som kom 3:a. Två år senare, 2002, så stod letterna redan som segrare med Marie Naumova och “I Wanna”. Lettland såg ut att gå mot en lysande framtid och många klagade över Baltikums dominans i Eurovision. Men sen 2002 har landets resultat dalat och mellan åren 2009-2014 misslyckades man med att kvalificera sig till finalen. Ifjol bröts dock trenden då Aminata förde landet till final – och slutade där på en imponerande 6:e plats.

 

Fakta & statistik

TV-kanal: LTV
Första tävlingsåret: 2000
Senaste tävlingsåret: 2015 (6:e plats i finalen)
Bästa resultat: 1:a i final (2002)
Sämsta resultat: 19:e i semifinal (2009)
Uttagningsprocess 2016: Supernova 2016
Startnummer i semifinal 2: #1 (först ut)

head_nf

Lettland valde artist och bidrag genom TV-programmet Supernova. Upplägget bestod av två kvalheat, med tio stycken låtar per heat, samt en semifinal och en final. Kvalheaten sändes den 7 och 14 februari. I varje heat gick fyra stycken bidrag vidare till semifinalen – 2 stycken valdes genom telefonomröstning och 2 stycken valdes genom en juryomröstning.
I semifinalen, som sändes den 21 februari, var det ursprungligen åtta bidrag som skulle tas ner till fyra. Men ett av bidragen, “The love is forever” med Samanta Tina drogs sig ur tävlingen efter sitt framförande i semifinalen. Därmed återstod bara 7 bidrag som tävlade om de 4 finalplatserna. Återigen valdes två bidrag av tittarna och två bidrag av juryn.

I finalen var juryn slopad, vilket innebar att vinnaren skulle koras genom en kombinerad omröstning över internet och över telefon. Catalepsia med bidraget “Damnation” fick flest röster i telefonomröstningen medan Justs med bidraget “Heartbeat” fick flest röster på internet. När det totala röstetalet vägts samman stod Justs som vinnare med 20,725 röster – bara 1811 röster mer än Catalepsia som slutade tvåa.

 

head_artist

esc16_artist_latvia

Foto: Andzejs Gavriss.

Justs Sirmais föddes den 6 februari 1995 i Kekava (en förort till Riga) i Lettland. Justs växte upp i Kekava men gick i skola i Riga. Han bor dock fortfarande kvar i Kekava, där han numera är verksam. Justs första offentliga framträdande skedde i semifinalen i årets Supernova, då han tidigare inte varit verksam som sångare i offentliga sammanhang.

Justs tävlar med bidraget “Heartbeats” i Stockholm, ett bidrag som är skrivet av förra årets lettiska eurovisiondeltagare – Aminata Savadogo. Hon tävlade för Lettland 2015 med låten “Love Injected” – som blev jurygruppernas nästfavorit bakom Måns Zelmerlöw i finalen. Hon slutade dock till slut på en 6:e plats i finalen. Hon fick därmed den bästa placeringen som landet fått sedan 2005.

Lyssna på Lettlands bidrag här nedanför:

 

head_omdome

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5.

Lettland gör precis som sitt grannland Estland – man väljer ut en låt skriven av fjolårsvinnaren i respektive land. Ingen blev nog lika förvånad som jag när Aminata kom på 6:e plats ifjol med en av de märkligaste låtarna i tävlingens historia. Det suggestiva “Loreen 2.0”-numret gick tydligen hem förträffligt väl hos jurygrupperna som satte henne som tvåa bakom Måns. Att hon nu därför återigen står bakom Lettlands bidrag är kanske inte så oförståeligt, men man saknar verkligen henne på scenen. För även om låten är kanonbra – så är Justs inte det. Jag kämpar verkligen med att gilla Justs, för han saknar allt det som Aminata hade: karisma, självförtroende och rörelsemönster. Han blir totalt ointressant i sin läderjacka och sin skäggstubb, i ett sammanhang där Aminata såg ut som en ren utomjording i jämförelse. Justs behöver mer scenvana, mer självförtroende och mer intressant framtoning för att kunna bära den här låten – för som det är nu så kommer folk undra om Lettland har skickat en PRAO-elev till Stockholm.

esc_betyg2

 

listornamnskylt_alexander

Samtidigt som resten av Europa verkligen dyrkade och älskade Aminata förra året, så kunde jag inte alls förstå varför folk tyckte om vare sig låten eller Aminata i sig. Och samma sak står jag framför i år. Förutom att det minst sagt skriker en i ansiktet det att förra årets Aminata varit med och skrivit bidraget för i år, så lider det här även av en enorm Måns-effekt. Det finns något som liknar Heroes så otroligt mycket, men jag kans själv inte sätta fingret på det. Varför just den här ska öppna hela kvällen på torsdag har jag svårt att se, men kanske det är en diskret sätt för Christer Björkman och gänget att säga att de helst inte ser den här i finalen.

esc_betyg1-5

 

listornamnskylt_erik

Lettland skickar något som känns nytt och modernt och det gör det onekligen. Frågan är om det blir en juryfavorit precis som Lettland lyckades med i fjol. Jag tror alla tv-tittar blev chockad att Lettland med ett av de konstigaste bidragen i ESCs historia lyckades ta sig så högt upp på resultatlistorna. Jag tror att Lettland i år utmanar om vinsten. Själv tycker jag inte att detta tilltalar mig.

esc_betyg2-5

 

listornamnskylt_haris

Man märker i denna låten att den är skriven av förra årets lettiska deltagare Aminata. I mitt tycke är detta ett snäpp bättre. Förra årets bidrag skrikit och bara allmänt jobbigt och jag förstår inte hur den kunde sluta så högt upp. Trotts att detta i mitt tycke är bättre så tror jag inte de upprepar förra årets bedrift. Bara för det är bättre än “Love Injected” betyder det inte att jag hoppar av glädje eller att det är speciellt bra för den delen. Jag gav trotts allt “Love Injected” en nolla förra året. Detta är rätt tråkigt och rätt slätstruket rakt igenom. Inte bara är låten tråkig, men även artisten. Ibland kan en bra artist höja en tråkig låt. Så är dock inte fallet här. Men jag slipper skrikandet iaf.

esc_betyg1

 

listornamnskylt_hollac16

Då var det dags att inleda andra semifinalen och precis som år 2013 är det Lettland först ut. Ifjol hade jag mycket svårt för Aminatas låt. På förhand tyckte jag låten var skrikig och tråkig och jag blev mycket förvånad över att det gick så bra för Lettland trots allt. I år har ju Aminata skrivit bidraget som Justs framför och nu låter det lite bättre. Problemet är att det tar ett tag för låten att komma igång, och från mitt håll är det ingen favoritlåt alls. Dessutom är Justs väldigt lik Måns Zelmerlöw till utseendet, men det är ingen bättre “Heroes” han sjunger. Det är ett ganska tufft startfält i den andra semifinalen och inledningen är väldigt svag, så jag ser svårt för Lettland att få avancemang härifrån.

esc_betyg1-5

 

Lettlands bidrag är helt okej. Inte något jag hoppar ur soffan när jag hör och inte heller något som är superdåligt. Det är verkligen helt okej.

esc_betyg2-5

 

listornamnskylt_robban

För första gången sedan år 2008 kvalade Lettland äntligen in till ESC-finalen ifjol tack vare den karismatiske sångerskan Aminata. Hon är alltså tillbaka som låtskrivare till årets bidrag och kanske blir det ytterligare en framgång. Årets låt går i samma fotspår som fjolårets, där temat är modernt, elektroniskt och mystiskt. Ett rätt så ospännande bidrag där det inte händer så mycket mer än att sångaren Justs står och sjunger rakt upp och ner. Lettland debuterade förövrigt just i Stockholm och Globen för 16 år sen.

esc_betyg2-5

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen