« Inför ESC Kroatien 2015

Inför ESC Kroatien 2017 »


head_country

Kroatien debuterade i Eurovision 1993. Efter några framgångsrika år på 90-talet, med två fjärde platser och flera topp 10 placeringar, har framgångarna uteblivit. Senaste gången landet placerade sig i topp 10 var år 2000. Man har inte lyckats kvala in till finalen sedan 2009. Kroatien längtar efter en framgång och hoppas på att i år är året då det händer.

 

Fakta & statistik

TV-kanal: HRT
Första tävlingsåret: 1993
Senaste tävlingsåret: 2013 (13:e plats i semifinal)
Bästa resultat: 4:a i final (1996 & 1999)
Sämsta resultat: 16:e i semifinal (2013)
Uttagningsprocess 2016: Internval
Startnummer i semifinal 1: #5

head_nf

Kroatien valde artist och bidrag genom internval. Efter två års frånvaro på grund av ekonomiska skäl bekräftade Kroatien sin återkomst till Eurovision Song Contest 2016 i november 2015. I februari 2016 meddelade det statliga tv-bolaget att man internt valt Nina Kraljić som representant i tävlingen. Kroatisk media hade under 2015 spekulerat i att om landet återvände till Eurovision så skulle deras representant bli vinnaren av landets motsvarighet av The Voice, och så blev också fallet.

 

head_artist

esc16_artist_croatia

Foto: Dario Njavro.

Nina Kraljić är född den 4 april 1992 i Lipovljani, Kroatien. Nina deltog redan 2009 i Kroatiens version av Got Talent konceptet och slutade där på en tionde plats. Hon släppte en singel efter det men lyckades inte nå några större framgångar. Det var först 2015, då hon deltog i kroatiska versionen av The Voice som hennes genombrott kom. Hon lyckades vinna hela tävlingen och hennes debutsingel “Zaljuljali smo svijet” blev en stor hit. Hon kammade också hem flertalet priser, däribland det prestigefyllda priset Porin som bästa genombrott.

Bidraget “Lighthouse” presenterades den 9 mars 2016 under ett speciellt radioprogram. Någon vecka senare kom också den officiella videon till låten. Upphovsmännen till låten är den österrikiska duon Andreas Grass och Nikola Paryla, som även stod bakom Österrikes bidrag “Shine” 2013.

Lyssna på Kroatiens bidrag här nedanför:

 

head_omdome

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5.

Äntligen har det lossnat ordentligt för Kroatien – ett av de minst framgångsrika länderna på Balkan under 2000-talet! För detta är ett riktigt bra bidrag, som har potential att faktiskt vinna hela tävlingen i år. Jag måste då bortse ifrån det faktum att hon knappt kan sjunga på engelska, och den turistiga (men ändå otroligt snygga) musikvideon. Detta MÅSTE till final och jag är nästan tvärsäker på en topp-10 placering – MINST. I min bok hade detta varit i topp-3, om man bara lyckas bra med scenframträdandet. Kan man utnyttja de häftiga bakgrundsbilderna ifrån musikvideon där, så har de min röst!

esc_betyg4

 

listornamnskylt_alexander

Snacka om starka powerballader! Håll hårt i vindmaskinen, här kommer Kroatien, och vindmaskin kommer behövas, ingen fara! Kroatien är tillbaka med pompa och ståt, och ser nog till att inte någon ska kunna missa att de är här. Inte går de och vinner årets tävling inte, men final kan de nog absolut räkna med, och det är jag glad för!

esc_betyg4

 

listornamnskylt_erik

Kul att Kroatien är tillbaks i tävlingen igen efter några års uppehåll. Hoppas landet får vind i seglen och kommer till final så de tycker det är roligt att vara med i ESC. Låten är hot okej med ett bra scenframträdande tror jag att det kan gå bra för Kroatien.

esc_betyg3-5

 

listornamnskylt_haris

Efter ett flertalet höga placeringar på 90-talet har Kroatien haft det svårt efter millennieskiftet. Men efter ett uppehåll kommer man tillbaka med en väldigt vacker låt. Man skickar en ballad som bryter det här typiska “Balkan-balad” mönstret och kör på något eget och unikt. Med en vacker röst i kombination med vackra rytmer så är detta en av de bättre balladerna i år. Jag tror och unnar Kroatien en hög placering. Jag vågar nog till och med säga att de kommer bli det högst placerade landet av alla Ex-Jugoslaviska länder i år.

esc_betyg4

 

listornamnskylt_hollac16

Det här är utan tvekan det bästa Kroatien skickat någonsin (i alla fall så länge jag har kollat på tävlingen). Magiskt och vackert är det. Hoppas verkligen de går vidare och kommer högt i finalen.

esc_betyg4

 

Jag gillar Ninas röst och trummorna. Det känns som om jag är ute i skogen. Jag gillar det!

esc_betyg4

 

listornamnskylt_robban

Kroatien kommer tillbaka till tävlingen med något helt oväntat och fräscht och det glädjer mig. Låten handlar om fyrar, och hur sångerskan leds av ljuset. Snygg video och supermodern låt. Inte en typisk Eurovision-ballad utan något helt annorlunda. Hoppas på en häftig scenshow med mycket effekter och koreografi. Unnar verkligen Kroatien en bra slutplacering.

esc_betyg3-5

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen