Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Kroatien 2013

Inför ESC Kroatien 2017 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Kroatiens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2016. Kroatien hade startnummer 5 av 18 i semifinal 1 och sedan startnummer 17 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Kroatiens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2016. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • HRT

 • Första tävlingsåret:
 • 1993

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2013 (13:e plats i semifinal)

 • Bästa resultat:
 • 4:a i final (1996 & 1999)

 • Sämsta resultat:
 • 16:e i semifinal (2013)

 • Uttagningsprocess 2016:
 • Internval


Kroatien debuterade i Eurovision 1993. Efter några framgångsrika år på 90-talet, med två fjärde platser och flera topp 10 placeringar, har framgångarna uteblivit. Senaste gången landet placerade sig i topp 10 var år 2000. Man har inte lyckats kvala in till finalen sedan 2009. Kroatien längtar efter en framgång och hoppas på att i år är året då det händer.

 

Vem tävlade för Kroatien 2016?

Nina Kraljić är född den 4 april 1992 i Lipovljani, Kroatien. Nina deltog redan 2009 i Kroatiens version av Got Talent konceptet och slutade där på en tionde plats. Hon släppte en singel efter det men lyckades inte nå några större framgångar. Det var först 2015, då hon deltog i kroatiska versionen av The Voice som hennes genombrott kom. Hon lyckades vinna hela tävlingen och hennes debutsingel ”Zaljuljali smo svijet” blev en stor hit. Hon kammade också hem flertalet priser, däribland det prestigefyllda priset Porin som bästa genombrott.

Bidraget ”Lighthouse” presenterades den 9 mars 2016 under ett speciellt radioprogram. Någon vecka senare kom också den officiella videon till låten. Upphovsmännen till låten är den österrikiska duon Andreas Grass och Nikola Paryla, som även stod bakom Österrikes bidrag ”Shine” 2013.

Så här såg Kroatiens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Kroatien och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst). Däremellan har det varit möjligt att ge 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 eller 5 poäng.Äntligen har det lossnat ordentligt för Kroatien – ett av de minst framgångsrika länderna på Balkan under 2000-talet! För detta är ett riktigt bra bidrag, som har potential att faktiskt vinna hela tävlingen i år. Jag måste då bortse ifrån det faktum att hon knappt kan sjunga på engelska, och den turistiga (men ändå otroligt snygga) musikvideon. Detta MÅSTE till final och jag är nästan tvärsäker på en topp-10 placering – MINST. I min bok hade detta varit i topp-3, om man bara lyckas bra med scenframträdandet. Kan man utnyttja de häftiga bakgrundsbilderna ifrån musikvideon där, så har de min röst!Snacka om starka powerballader! Håll hårt i vindmaskinen, här kommer Kroatien, och vindmaskin kommer behövas, ingen fara! Kroatien är tillbaka med pompa och ståt, och ser nog till att inte någon ska kunna missa att de är här. Inte går de och vinner årets tävling inte, men final kan de nog absolut räkna med, och det är jag glad för!Kul att Kroatien är tillbaks i tävlingen igen efter några års uppehåll. Hoppas landet får vind i seglen och kommer till final så de tycker det är roligt att vara med i ESC. Låten är hot okej med ett bra scenframträdande tror jag att det kan gå bra för Kroatien.Efter ett flertalet höga placeringar på 90-talet har Kroatien haft det svårt efter millennieskiftet. Men efter ett uppehåll kommer man tillbaka med en väldigt vacker låt. Man skickar en ballad som bryter det här typiska ”Balkan-balad” mönstret och kör på något eget och unikt. Med en vacker röst i kombination med vackra rytmer så är detta en av de bättre balladerna i år. Jag tror och unnar Kroatien en hög placering. Jag vågar nog till och med säga att de kommer bli det högst placerade landet av alla Ex-Jugoslaviska länder i år.Det här är utan tvekan det bästa Kroatien skickat någonsin (i alla fall så länge jag har kollat på tävlingen). Magiskt och vackert är det. Hoppas verkligen de går vidare och kommer högt i finalen.Jag gillar Ninas röst och trummorna. Det känns som om jag är ute i skogen. Jag gillar det!Kroatien kommer tillbaka till tävlingen med något helt oväntat och fräscht och det glädjer mig. Låten handlar om fyrar, och hur sångerskan leds av ljuset. Snygg video och supermodern låt. Inte en typisk Eurovision-ballad utan något helt annorlunda. Hoppas på en häftig scenshow med mycket effekter och koreografi. Unnar verkligen Kroatien en bra slutplacering.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen