Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Italien 2015

Inför ESC Italien 2017 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Italiens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2016. Italien var direktkvalificerad till finalen där de hade startnummer 6 av 26.

Först ger vi en faktaöverblick om Italiens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2016. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • RAI

 • Första tävlingsåret:
 • 1956 (Två bidrag; Låt 1 och 2)

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2015 (3:e plats i finalen)

 • Bästa resultat:
 • 1:a i final (1964 & 1990)

 • Sämsta resultat:
 • 21:a i final (2014)

 • Uttagningsprocess 2016:
 • Internval


Italien är ett av de stora länderna i dessa sammanhang. Man deltog redan i den första tävlingen 1956. Man har lyckats vinna tävlingen två gånger bara, men har genom åren levererat många klassiska bidrag. Man tog ett uppehåll från tävlingen mellan 1998 och 2010. Sedan återkomsten 2011 har man bara missat topp 10 en enda gång och har dessutom två topp tre-placeringar.

 

Vem tävlade för Italien 2016?

Francesca Michielin är född den 25 februari 1995 i Bassano del Grappa, Italien. Hon började syssla med musik genom att studera piano och bas. Som fjortonåring gick hon med i sin hemstads gospelkör. Tack vare inflytande från sina bröder utvecklade hon en passion för rockmusik och senare började hon även skriva egen musik.

Hennes genombrott kom då hon 2011 deltog i Italiens variant av X-Factor, där hon vann hela tävlingen. Hennes debutsingel ”Distratto” gick direkt upp som nummer ett på den italienska topplistan och snart hade den sålt dubbel-platina i landet. Sedan dess har Francesca blivit ett stort namn på den italienska musikscenen, med flera listettor både på italienska och engelska.

Hennes bidrag ”Nessun grado di separazione” slutade tvåa på San Remo Festivalen. Där var låten sjungen helt på italienska, men till Eurovision har man gjort om låten lite så att den även innehåller en bit på engelska. Man bytte även namn till ”No Degree of Separation”. Texten till låten är skriven av Francesca själv tillsammans med Norma Jean Martine och Federica Abbate, som också står för kompositionen tillsammans med Cheope och Fabio Gargiulo.

Så här såg Italiens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Italien och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst). Däremellan har det varit möjligt att ge 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 eller 5 poäng.Jag är ju fullständigt galen i Italiens bidrag, även om förra årets italienska bidrag gick mig över huvudet. Årets italienska bidrag är väldigt italienskt, så otroligt typiskt för landets musikkultur! Detta är riktigt snyggt för mig, men saknar den där spetsen som skulle få den att fungera utanför Italiens gränser. Visst försöker man introducera lite engelska här och där i låten, men det biter liksom inte. Tyvärr blir det ingen repris på förra årets succé alltså.Medan Frankrike varit kloka och valt en låt på engelska till årets tävling, så står Italien och stampar på ställe med sin låt på italienska. Den har säkert en hur vacker text som helst, men då bara en bråkdel av tittarna kommer förstå den så tappar det lite poängen. Låten är ju vacker och så, men framför allt så är den förskräckligt tråkig…Italien lider av samma problem som Frankrike. En helt okej låt med en riktigt bra sångerska men det är enformigt och tar aldrig riktigt fart . Vem ska rösta på det här? Det har gått riktigt bra för Italien de senaste åren för att det har gjort comeback och det är roligt att höra italienska i tävlingen igen men någon gång ska väl den nykärleken ta slut och det är i år.Italien var min personliga favorit förra året. Det var även panelens gemensamma vinnare när alla våra listor sammanställdes. I år lär Italien inte nå en lika hög placering varken på våra listor eller i själva tävlingen. Men jag måste erkänna att jag är väldigt svag för sång på italienska och italiensk musik överhuvudtaget. Detta är en väldigt fin låt. Den är oerhört behaglig och framförs med passion. Jag tror inte inslagen av engelskan behövs, för det kommer inte påverka denna låtens utgång ändå. Francesca är oerhört charmig och jag unnar henne en så bra placering som möjligt.Förra året hade jag Italien som favorit till segern, men i år faller oddsen för mig något. Det är inget fel på vare sig låten eller artisten i det här fallet. Det handlar enbart om vilket humör jag är på. Låten är fin och jag är glad att hon sjunger på italienska. Det höjer något. Funkar det live så kan det nog gå sådär ändå.Jag är inget fan av låtar på andra språk än svenska men här fungerar det, jag gillar att Fransesca sjunger på italienska. Det låter vackert.Jag hade också Italien bland mina främsta favoriter i fjolårets Eurovision. I år berörs jag inte alls lika starkt. Alldeles för avskalat och enkelt och som Alexander beskriver ovan; förskräckligt tråkig låt. Som jag tidigare har nämnt i inför-sammanhang, så är italienska ett av de vackraste språk man kan sjunga på. Förstår inte riktig varför de inte sjunger helt och hållet på italienska? De brukar ju annars framföra sina bidrag med stolthet för såväl sitt språk som sin kultur. Synd!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »