head_country

Italien är ett av de stora länderna i dessa sammanhang. Man deltog redan i den första tävlingen 1956. Man har lyckats vinna tävlingen två gånger bara, men har genom åren levererat många klassiska bidrag. Man tog ett uppehåll från tävlingen mellan 1998 och 2010. Sedan återkomsten 2011 har man missat topp 10 en enda gång och har dessutom två topp 3 placeringar.

 

Fakta & statistik

TV-kanal: RAI
Första tävlingsåret: 1956 (Två bidrag; Låt 1 och 2)
Senaste tävlingsåret: 2015 (3:e plats i finalen)
Bästa resultat: 1:a i final (1964 & 1990)
Sämsta resultat: 21:a i final (2014)
Uttagningsprocess 2016: Internval
Startnummer i finalen: Avgörs den 13 maj!

head_nf

Italien valde artist och bidrag genom en kombination av nationell final och internval. Precis som tidigare år sedan Italiens återkomst till tävlingen så meddelade RAI att deras representant skulle utses via San Remo Festivalen. Reglerna sa att vinnaren i kategorin “Stora Artister” skulle få erbjudandet att representera landet i Eurovision. Tävlingen vanns av gruppen Stadio, men det stod klart ganska omgående att de inte ville delta i Eurovision och RAI gick dagen efter officiellt ut med meddelandet om att Stadio tackat nej till möjligheten att representera landet. Bandet själva sa i ett pressmeddelande: “Vi hade jättegärna deltagit, men vi har en turné inplanerad då. Hade vi varit yngre män så hade vi gärna tackat ja.”

Nu föll det på arrangören själva att välja vilken artist man ville skicka till Eurovision, utifrån deras egna kriterier. Deras val föll på tvåan Francesca Michielin. Det stod länge oklart vilken låt hon skulle tävla med, men ungefär en månad efter San Remo Festivalen bekräftade man att Francesca skulle tävla med samma låt i Eurovision som hon tävlade med i festivalen. Dock skulle den framföras på både italienska och engelska och man bytte namn från “Nessun grado di separazione” till  “No Degree of Separation”.

 

head_artist

esc16_artist_italy

Foto: Stylaz.

Francesca Michielin är född den 25 februari 1995 i Bassano del Grappa, Italien. Hon började syssla med musik genom att studera piano och bas. Som fjortonåring gick hon med i sin hemstads gospelkör. Tack vare inflytande från sina bröder utvecklade hon en passion för rockmusik och senare började hon även skriva egen musik.

Hennes genombrott kom då hon 2011 deltog i Italiens variant av X-Factor, där hon vann hela tävlingen. Hennes debutsingel “Distratto” gick direkt upp som nummer ett på den italienska topplistan och snart hade den sålt dubbel-platina i landet. Sedan dess har Francesca blivit ett stort namn på den italienska musikscenen, med flera listettor både på italienska och engelska.

Hennes bidrag “Nessun grado di separazione” slutade tvåa på San Remo Festivalen. Där var låten sjungen helt på italienska, men till Eurovision har man gjort om låten lite så att den även innehåller en bit på engelska. Man bytte även namn till “No Degree of Separation”. Texten till låten är skriven av Francesca själv tillsammans med Norma Jean Martine och Federica Abbate, som också står för kompositionen tillsammans med Cheope och Fabio Gargiulo.

Lyssna på Italiens bidrag här nedanför:

 

head_omdome

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5.

Jag är ju fullständigt galen i Italiens bidrag, även om förra årets italienska bidrag gick mig över huvudet. Årets italienska bidrag är väldigt italienskt, så otroligt typiskt för landets musikkultur! Detta är riktigt snyggt för mig, men saknar den där spetsen som skulle få den att fungera utanför Italiens gränser. Visst försöker man introducera lite engelska här och där i låten, men det biter liksom inte. Tyvärr blir det ingen repris på förra årets succé alltså.

esc_betyg2

 

listornamnskylt_alexander

Medan Frankrike varit kloka och valt en låt på engelska till årets tävling, så står Italien och stampar på ställe med sin låt på italienska. Den har säkert en hur vacker text som helst, men då bara en bråkdel av tittarna kommer förstå den så tappar det lite poängen. Låten är ju vacker och så, men framför allt så är den förskräckligt tråkig…

esc_betyg2-5

 

listornamnskylt_erik

Italien lider av samma problem som Frankrike. En helt okej låt med en riktigt bra sångerska men det är enformigt och tar aldrig riktigt fart . Vem ska rösta på det här? Det har gått riktigt bra för Italien de senaste åren för att det har gjort comeback och det är roligt att höra italienska i tävlingen igen men någon gång ska väl den nykärleken ta slut och det är i år.

esc_betyg3

 

listornamnskylt_haris

Italien var min personliga favorit förra året. Det var även panelens gemensamma vinnare när alla våra listor sammanställdes. I år lär Italien inte nå en lika hög placering varken på våra listor eller i själva tävlingen. Men jag måste erkänna att jag är väldigt svag för sång på italienska och italiensk musik överhuvudtaget. Detta är en väldigt fin låt. Den är oerhört behaglig och framförs med passion. Jag tror inte inslagen av engelskan behövs, för det kommer inte påverka denna låtens utgång ändå. Francesca är oerhört charmig och jag unnar henne en så bra placering som möjligt.

esc_betyg3-5

 

listornamnskylt_hollac16

Förra året hade jag Italien som favorit till segern, men i år faller oddsen för mig något. Det är inget fel på vare sig låten eller artisten i det här fallet. Det handlar enbart om vilket humör jag är på. Låten är fin och jag är glad att hon sjunger på italienska. Det höjer något. Funkar det live så kan det nog gå sådär ändå.

esc_betyg3

 

Jag är inget fan av låtar på andra språk än svenska men här fungerar det, jag gillar att Fransesca sjunger på italienska. Det låter vackert.

esc_betyg3-5

 

listornamnskylt_robban

Jag hade också Italien bland mina främsta favoriter i fjolårets Eurovision. I år berörs jag inte alls lika starkt. Alldeles för avskalat och enkelt och som Alexander beskriver ovan; förskräckligt tråkig låt. Som jag tidigare har nämnt i inför-sammanhang, så är italienska ett av de vackraste språk man kan sjunga på. Förstår inte riktig varför de inte sjunger helt och hållet på italienska? De brukar ju annars framföra sina bidrag med stolthet för såväl sitt språk som sin kultur. Synd!

esc_betyg2-5

 


1 kommentar

  1. Lasse skriver:

    Alexander har du funderat på psykvård? 🙂 Finns det någon normalt funtad som tycker att Italien ska sjunga på engelska? Vilken värld lever du i? Detta var mitt favoritbidrag av alla men det var innan de slängde in en refräng med engelska. Snacka om grundstötning. Bidraget dör totalt när engelskan kommer in. Numera är det inte min favorit utan jag rankar den nu som sexa/sjua


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen