« Inför ESC Israel 2015

Inför ESC Israel 2017 »


head_country

Israel deltar i ESC för 38:e gången i år och har tre segrar i bagaget. De senaste åren har de haft stora svårigheter att ta sig till finalen, men ifjol blev det ett trendbrott när Nadav Guedj hamnade på nionde plats med sin partylåt “Golden boy”. Väntar samma lycka i år?

 

Fakta & statistik

TV-kanal: IBA
Första tävlingsåret: 1973
Senaste tävlingsåret: 2015 (9:e plats i finalen)
Bästa resultat: 1:a i final (1978, 1979 & 1998)
Sämsta resultat: 24:a i semifinal (2007)
Uttagningsprocess 2016: HaKokhav HaBa L’Eirovizion
Startnummer i semifinal 2: #4

head_nf

Israel valde sin artist och sitt bidrag för andra året i rad genom talangtävlingen HaKokhav HaBa L’Eirovizion. Denna tävling hade ett Idol-liknande koncept där artister valdes ut genom uttagningar och sedan fick framträda med olika låtar. Sedan hade en jury och tittarna makten att avgöra genom olika kvalificeringsomgångar vilka deltagare som skulle få stanna kvar respektive åka ut.

I finalen återstod fyra artister vilka fick varsitt tävlingsbidrag (två artister delade dock på samma bidrag men i egna versioner) och då var det upp till tittarna att rösta fram en vinnare som man sedan skulle skicka till ESC 2016 i Stockholm. Först slogs deltagarna ut i dueller och sedan hölls en avgörande finalomgång.

 

head_artist

esc16_artist_israel

Foto: Ronen Akerman.

Hovi Star (artistnamn för Hovav Sekulets) är född den 19 november 1986 i Kiryat Ata i Israel. År 2009 deltog han i den sjunde säsongen av israeliska Idol, där han slutade på sjunde plats och släppte samtidigt sin första singel “Playing With Fire” som följdes upp året därpå med låten “Boyfriend”. Han har även agerat röstskådespelare i olika filmdubbningar. I år deltog han i talangprogrammet HaKokhav HaBa L’Eirovizion som han vann och är därmed berättigad att tävla för Israel i ESC 2016.

Den låt som Hovi Star tävlar med heter Made of Stars, skriven och komponerad av Doron Medalie. Denna låt skrevs ursprungligen i två versioner; en för Hovi Star och en för Nofar Salman, men det var den förstnämnda versionen som tog hem den nationella finalen. Det ska dock noteras att låten bearbetades något efter finalen och den version som går att lyssna på i klippet nedanför är en annan version än den som vann i nationella finalen.

 

Lyssna på Israels bidrag här nedanför:

 

head_omdome

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5.

Jag är lite delad om den här låten, för även om jag gillar klassiska ballader av detta stuk så är jag inte speciellt tilltalad av den här låten. Medan de flesta ballader i år är oerhört moderna, suggestiva och avancerade, så är detta ganska avskalat och enkelt – men framförallt klassiskt. Finns det verkligen utrymme för denna genre i år? Tveksamt. Jag kan inte förneka att Hovi Star har en röst som passar låten mycket bra, men i slutet av låten blir det helt fel. Där skär sig rösten istället och jag börjar direkt tvivla på låtens chanser. Jag är mycket osäker på Israels framgång i år, vilket gör att jag sätter ett lågt betyg.

esc_betyg1-5

 

listornamnskylt_alexander

Då jag lyssnar på årets israelitiska bidrag kan jag inget annat än sitta och drömma mig tillbaka till förra årets Golden boy, som nog verkligen var en låt som ännu under Eurovisionsveckan växte något så otroligt mycket. Och jag tror att de kan ha kommit fram med en sådan låt i år igen. Något i den här mycket simpla och klara balladen är så otroligt vackert, och det är ett adjektiv du sällan hör i Eurovisionssammanhang. Jag gillar det här så otroligt mycket!

esc_betyg4-5

 

listornamnskylt_erik

Jag gillar verkligen den här stillsamma och vackra balladen. Jag inser själv att jag är en av få som gillar denna låt men det är något som får mig att vilja lägga mig i gräset och titta upp mot stjärnorna. Låten skulle vara ännu bättre om Israel valda att sjunga den på hebreiska. Det är sånt vackert språk. Jag smäcker till med fyra poäng och hoppas att fler i Europa förstår storheten i balladen så kanske den går till final.

esc_betyg4

 

listornamnskylt_haris

Jag är lite kluven här. Jag har genom åren varit väldigt förtjust i ballader från Israel. Dock har alla de varit på hebreiska. Denna låt är inte dålig, den är rätt fin och behaglig. Men jag gillade originalversionen bättre. Den var unikare på något sätt, medan denna bara faller bort för mig. Jag ska säga att jag tycker att Hovi faktiskt sjunger rätt bra, men hur han klarar det i Stockholm återstår att se.

esc_betyg2-5

 

listornamnskylt_hollac16

Låten var bättre i originalversionen, dvs. den som Hovi framförde i nationella finalen. Nu när de har gjort om den till balladversion känns den bara som en låt i mängden, och sådana låtar försvinner tyvärr. Dock får Hovi pluspoäng för att sjunger bra och att det är en vacker melodi. Det kan fungera om han gör ett bra framträdande på scenen.

esc_betyg2-5

 

Mysig låt, jag gillar den.

esc_betyg3

 

listornamnskylt_robban

Ifjol bjöd Israel på en medryckande partylåt som tog landet till en finalplats och en topplacering. I år blir det pampöst och finstämt i form av en ballad. Tyvärr misshandlade man denna låt när man gjorde en förnyad version av den. Hovi Star är en grymt talangfull sångare, men låten är alldeles för trist i sin nya tappning och jag går inte alls i gång på det här, tyvärr.

esc_betyg2-5

 


1 kommentar

  1. Karin skriver:

    En riktigt bra låt som kommer att få min röst i år!


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen