« Inför ESC Island 2015

Inför ESC Island 2017 »


head_country

Island debuterade i Eurovision för 30 år sedan i Bergen 1986 – även om den lilla önationen hade sänt tävlingen ända sedan 1970. Islands främsta framgångar kom dock med Selma 1999 och Yohanna 2009 när dessa hamnade tvåa i respektive final bakom de nordiska grannarna Sverige (1999) och Norge (2009). Sedan 2009 har landet dock misslyckats med att slå in sig i topp-10 i finalen och ifjol lyckades man inte ens kvalificera sig till finalen.

 

Fakta & statistik

TV-kanal: RÚV
Första tävlingsåret: 1986
Senaste tävlingsåret: 2015 (15:e plats i semifinal)
Bästa resultat: 2:a i final (1999 & 2009)
Sämsta resultat: 16:e i semifinal (2005)
Uttagningsprocess 2016: Söngvakeppnin 2016
Startnummer i semifinal 1: #16

head_nf

Island valde artist och bidrag genom Söngvakeppni Sjónvarpsins 2016. Uttagningen bestod av två semifinaler och en final. Totalt tävlade 12 bidrag i semifinalerna (6 i varje semifinal). Totalt hade 260 bidrag skickats in under perioden 2 oktober till 9 november 2015, som sedan sållats ned till 12 av en professionell jury. Semifinalerna hölls 6 och 13 februari och den avslutande finalen hölls 20 februari i Reykjavik. Semifinalerna avgjordes genom telefonomröstning varpå de 3 bidrag som fått flest röster i varje semifinal skickades till finalen. I semifinalerna framfördes alla bidrag på isländska, men i finalen fick de framföras på valfritt språk. Detta innebar att 5 av de 6 finalbidragen översattes till engelska inför finalen.

Finalen avgjordes genom två omgångar. Först framfördes bidragen och därefter röstade 6 jurygrupper tillsammans med tv-tittarna fram två bidrag till en avgörande omgång som helt bestämdes av tittarna. Efter den avgörande omgången stod det klart att Greta Salóme Stefánsdóttir vunnit med 61% av rösterna.

 

head_artist

esc16_artist_iceland

Foto: Olof Erla Einarsdottir.

Greta Salóme Stefánsdóttir är född den 11 november 1986 i Reykjavik, Island. Hon började spela fiol som 4-åring och som 13-åring blev hon antagen till Reykjaviks musikskola. Hon har sedan dess fokuserat alla sina studier på musik och är sedan några år tillbaka med i Islands symfoniorkester. 2012 fick hon, tillsammans med den tidigare eurovisiondeltagaren Jónsi, representera Island i Eurovision i Baku. Greta Salóme hade fått med två bidrag till finalen i Söngvakeppni 2012, men kunde bara framföra ett av bidragen. Valet föll på “Mundu eftir mér” som hon alltså framförde tillsammans med Jónsi – och till slut vann med. I Eurovision döptes bidraget om till “Never Forget” och slutade på 20:e plats i finalen. Samma år släppte hon sitt första album “In The Silence”.

Låten som Greta Salóme tävlar med i Stockholm heter “Hear them Calling”, men hette från början “Raddirnar” (“Rösterna”) i den isländska versionen som framfördes i semifinalen i Söngvakeppni. Greta Salóme har själv skrivit text och musik.

Lyssna på Islands bidrag här nedanför:

 

head_omdome

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5.

Oj vad svårt det är att kommentera detta bidrag! Jag kommer därför dela in det i två delar: Ljud och bild. Ljudmässig så kan jag bara säga att låten är dålig, billigt producerad och nästan amatörmässig. Den är för enkel, vilket irriterar mig då jag inser att om man hade lagt lite mer tid på produktion så hade detta kunnat bli bra. Men trummor och blås som huvudinstrument är dömt att misslyckas och detta förstör hela låten tycker jag. Bildmässigt är detta dock det bästa bidraget i årets Eurovision. Om Greta tar med sig detta scennummer till Globen kommer ingenting att kunna konkurrera med henne! Blandningen av Loreen, Måns Z och till viss del även Emmelie de Forest är strålande och inkorporerar därmed nästan alla vinnarstrategier som funnits de senaste åren. Wow! Som ni förstår är jag därför helt delad. Låten får 1 poäng av mig, men framförandet får helt klart en 5:a. Halvvägs däremellan är 3.

esc_betyg3

 

listornamnskylt_alexander

Skulle gärna skriva att det är skönt att Norden som vanligt levererar, men jag vet inte riktigt om jag kan säga det om årets bidrag från Island. Då man lyssnade på den här låten i den isländska uttagningen så kändes den riktigt bra, men nu när man ställer den emot den nivån som resten av tävlingen ligger på, så blir den betydligt svagare. Trots allt så finns det något i den här låten som får mig att gilla den så otroligt mycket. Jag är mycket tudelad.

esc_betyg3

 

listornamnskylt_erik

Man ser tydligt att Island har sneglat på Sverige när det tagit fram årets bidrag, både vad det gäller sång och övrigt framträdande. Jag tycker det är tråkigt att det inte kommit på något eget trots det går jag fullkomligt igång på denna låt. Låten var den bästa i den isländska finalen och jag tycker det är häftigt med de svarta händerna som försöker gripa tag i Greta. Island får gärna fortsätta kika på Sverige om de tar fram sådana här bra bidrag.

esc_betyg4

 

listornamnskylt_haris

Jag brukar vanligtvis berömma Island för dess originalitet och att de alltid är unika. Men i år känns det som man går den motsatta vägen. Det känns som man tagit Sveriges framgångsrecept från de senaste åren och kopierat det. En gnutta Loreen, en gnutta Måns och så har man fått fram detta scennummer. I kombination med en helt platt låt från en sångerska som levererade ren magi senast hon deltog. Jag är riktigt besviken på Island i år.

esc_betyg1

 

listornamnskylt_hollac16

Precis som med Estland har jag svårt att bedöma om det här är en bra eller dålig låt. Känns liksom mitt-på-tre även här och det stör mig, för antingen vill jag digga det till tusen eller avfärda det helt. Jag tror dock det som kan ligga Island i fatet i år är att det finns för många starka bidrag som tävlar. Å andra sidan sjunger Greta väldigt bra och låten har en mystik kring sig som är häftig om än lite smygkopierad från Måns ifjol.

esc_betyg3

 

Jag gillar Island. Det är så mysigt, jag hoppas att Island kommer till final.

esc_betyg3

 

listornamnskylt_robban

Island skickar återigen den musikaliskt begåvade sångerskan Greta Salome och jag är glad att återse henne i ESC. Deras finalsvit bröts ifjol när man inte lyckades ta sig vidare från sin semifinal. Man bör göra det i år, då både artisten och låten håller. Härlig mystik i låten. Ett maffigt scenframträdande, stabil sånginsats från Greta och en upplyftande kör i bakgrunden lyfter detta åtminstone till en stabil mitten/bottenplacering i ESC-finalen. Bästa nordiska ESC-bidrag i år enligt mig och hade jag fått bestämma hade den fått en mycket högra slutplacering än vad den förmodligen kommer få. Lycka till kära Island. Jag håller på er.

esc_betyg4-5

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen