« Inför ESC Grekland 2015

Inför ESC Grekland 2017 »


head_country

Grekland debuterade i Eurovision 1974 men fick sparsamma framgångar i början. Fram till 2001 hade landet fortfarande inte lyckats nå någon pallplats. Men mellan 2001-2008 ändrades detta radikalt då grekerna kammade hem hela tre tredjeplatser och en vinst. Svensk-grekiska Elena Paparizou fick äran att ta landets första vinst 2005 med “My Number One”. Sedan 2009 har Grekland dock missat pallen och ifjol blev det bara en 19:e plats i Wien. Landet har dock alltid lyckats kvalificera sig från sin semifinal – en egenskap som bara de och två andra länder delar (Ryssland och Rumänien).

 

Fakta & statistik

TV-kanal: ERT
Första tävlingsåret: 1974
Senaste tävlingsåret: 2015 (19:e plats i finalen)
Bästa resultat: 1:a i final (2005)
Sämsta resultat: 20:e i final (1998 & 2014)
Uttagningsprocess 2016: Internval
Startnummer i semifinal 1: #2

head_nf

Grekland utsåg artist och bidrag genom internval hos det grekiska TV-bolaget ERT. Detta är första gången sedan 2004 som man inte använder sig av en tv-sänd final för att utse sin artist och sitt bidrag. Den 9 februari meddelades att bandet Argo skulle representera landet i Eurovision och den 10 mars släpptes bidraget “Utopian Land”.

 

head_artist

esc16_artist_greece

Foto: Costas Pappas/Beetroot Design.

Argo är ett grekiskt hip-hop/folkband bildat 2006 i Thessaloniki. Gruppen hette ursprungligen “Europond”, ett namn som dock ändrades till Argo inför Eurovision 2016. Bandet består av: Christina Lachana (sång), Maria Venetikidou (bakgrundssång), Vladimiros Sofianidis (sång), Kostas Topouzis (luta), Ilias Kesidis (bakgrundssång och slagverk) samt Alekos Papadopoulos (davul – en typ av trumma). Gruppen har gjort sig kända för att de framför sina låtar på grekiska med pontisk dialekt och därtill brutit ny mark mellan traditionell grekisk folkmusik, hip-hop och ska-punk. Bandet har dock inte släppt något album sedan man bildades 2006.

Låten som Argo tävlar med i Eurovision heter “Utopian Land” och handlar, enligt chefen för ERT Dionisis Tsaknis, om den grekiska finanskrisen och flyktingkatastrofen. Låten sjungs på grekiska med pontisk dialekt, vilket är gruppens signum. Bandets förstesångare Vladimiros Sofianidis har skrivit text och musik till låten.

Lyssna på Greklands bidrag här nedanför:

 

head_omdome

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5.

Återigen så kommer Grekland med ett högst politiskt bidrag till Eurovision, som har blivit deras protestkanal mot Europa. Och även om detta inte på långa vägar är bland de bättre bidragen i årets startfält så kommer man garanterat nå finalen igen. För budskapet, etnotonerna och de lustiga kläderna kommer göra detta bidrag till unikt bland alla nummer, plus att det ju faktiskt är Grekland vi pratar om. Grekland missar ju aldrig finalen. Men i min bok är detta det sämsta vi har hört från landet på mycket lång tid – kanske rent av i paritet med Michalis Rakintzis urusla bidrag 2002. Denna omelodiösa propagandamarschsång är mest bara jobbig att höra på.

esc_betyg1

 

listornamnskylt_alexander

Nåja, i alla fall så kan man ju inte säga att man på något sätt skulle kunna tro att något annat land än just Grekland skulle tävla med ett sådant här bidrag. Och det fina i kråksången är ju det att ifall du glömt något snacks till tv-soffan så är bidrag nummer två en ypperlig chans för dig att springa till köket och hämta popcornen du inte hann få med. Nähörni, det här tycker jag är riktigt bedrövligt. Låten är tråkig, gnällig, jobbig och motbjudande. Jag gillar inte alls det här.

esc_betyg1

 

listornamnskylt_erik

Grekland detta fantastiska land som dominerat ESC de senaste 10 åren. Börjar deras storhetstid vara över? Ja, jag är rädd för det, ifjol skickar det en menlös ballad och i år skickar det säckpipshiphop! Jag har aldrig gillat hiphop men även om jag gjorde det skulle jag nog tycka det här var värdelöst. Tyvärr Grekland ni har  nog årets sämsta låt.

esc_betyg1

 

listornamnskylt_haris

Varför känns det som att jag är den enda människa som faktiskt gillar den här låten? Inte bara här i panelen, utan i Eurovision-svängar överhuvudtaget. Protestbidrag eller inte, jag var helt fast första gången jag hörde den. Jag har flera kriterier som jag går utifrån när jag bedömer ett bidrag, och några av dessa bidrag är glädje, första intryck och känslomässigt intryck. (Jag vet, jag är en komplicerad person) Men jag blir glad av den här låten. Jag hänger med i etno-rytmerna och kombinationen av grekisk rapp och den oerhört catchiga refrängen fick mig direkt. Jag inser också att detta kommer få svårt att ta sig vidare, men det trodde vi senast Grekland skickade rappare också. Eller har alla glömt att Stereo Mike vann sin semifinal? Jag hoppas Grekland tar sig till final. De har ett bidrag som är originellt och sticker ut och jag gillar det!

esc_betyg4-5

 

listornamnskylt_hollac16

Åh vad jag hoppas att Grekland för första gången missar finalen i år. Detta bidrag är bara en protestbidrag där de övertydligt säger: vi vill inte vinna i år! Så varför ställer man då upp? Nu är ju Grekland Grekland och troligen lär de gå till final ändå. Men denna semifinal är så pass stark att de kommer få slåss om sin finalplats. Om de går vidare lär de göra det bland de sista platserna, det är jag helt övertygad om. Helst hoppas jag de inte går vidare.

esc_betyg1-5

 

Jag gillar början av låten, de grekiska tonerna. Men det är nog också det enda som är bra i låten. Tveksamt om den ens kommer till final.

esc_betyg1

 

listornamnskylt_robban

Grekland är alltid en självklar finalist i Eurovisionen. Men ursäkta, det här är inte alls bra. Det är så oinspirerat och tråkigt att jag bara vill stänga av. I år lever de farligt tror jag. Ska man för första gången missa finalen? Detta har inte hänt någonsin sedan semifinalerna infördes. Finns flera andra låtar i den första semin som förtjänar att gå vidare före Grekland. Poäng för sköna beats och etnotonerna.

esc_betyg1

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen