head_country

Frankrike är en av Eurovisions forna stornationer, med totalt 5 vinster och 18 topp-3 placeringar. Senast Frankrike vann var dock så lång tillbaka som 1977 då Marie Myriam sjöng “L’oiseau et l’enfant” i London. Sedan dess har det gått sämre och under de senaste 10 åren har man som bäst slutat på en 8:e plats (2009). 2014 kom man faktiskt på sista plats med “Moustasche” framförd av TwinTwin. Ifjol var man bara 4 poäng ifrån att sluta sist igen, så i år lär fransmännen vara mycket sugna på revansch i Stockholm.

 

Fakta & statistik

TV-kanal: France 2
Första tävlingsåret: 1956 (1 och 2)
Senaste tävlingsåret: 2015 (25:e plats i finalen)
Bästa resultat: 1:a i final (1958, 1960, 1962, 1969 & 1977)
Sämsta resultat: 26:a i final (2014)
Uttagningsprocess 2016: Internval
Startnummer i finalen: Avgörs den 13 maj!

head_nf

Frankrike valde artist och bidrag genom internval hos tv-bolaget France 2. Ansökningstiden varade mellan 30 september-31 oktober 2015. Låttexterna skulle vara skrivna till minst 80% på franska, men övriga 20% kunde vara på valfritt språk. Artisterna fick ha vilken nationalitet som helst så länge de är fransktalande. 280 bidrag togs emot totalt. Trots att TV-bolaget meddelat att bidraget skulle avslöjas den 12 mars, läckte vinnaren ut i media redan den 25 februari. Därför beslöt man den 29 februari att offentliggöra att Amir skulle representera Frankrike med “J’ai cherché”. Bidraget framfördes live officiellt för första gången den 12 mars i pratshowen “The DiCaire Show”.

 

head_artist

esc16_artist_france

Foto: Renaud Corlouër.

Amir Haddad är född den 20 juni 1984 i Paris, Frankrike. Amirs föräldrar kommer dock inte från Frankrike – hans pappa kommer från Tunisien medan hans mamma är spansk-marockansk judinna. Hela familjen flyttade dock 1992 till Israel, där Amir huvudsakligen växte upp. I Israel lärde han sig sjunga och redan som barn gjorde han många framföranden i lokala synagogor. 2006 kom han med i Israeliska idol, “Kokhav Nolad”, där han dock inte tog sig till finalen. I programmet hade han framfört alla sina sånger på franska, vilket blev uppmärksammat. Han fick därför skivkontrakt kort därefter med ett franskt skivbolag. 2014 kom han med i franska “The Voice” där han slog igenom på allvar och slutade 3:a i finalen. Han har sedan dess arbetat på sitt första studioalbum på franska.

Låten som Amir ska framföra i Stockholm heter “J’ai Cherché” (översättning: “Jag har letat”), och är skriven av Amir Haddad själv tillsammans med Nazim Khaled och Johan Errami. Låten är producerad av Nazim Khaled, Silvio Lisbonne och producenten Skydancers.

Lyssna på Frankrikes bidrag här nedanför:

 

head_omdome

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5.

Frankrike har haft några rejält svåra år nu sedan 2010 och jag är inte helt säker på att Amir ska kunna göra något åt den saken. Franskan är inte längre ett gångbart språk i Eurovision och det ska mycket till innan en medeltempoballad på franska hamnar i topp-5. Det spelar i detta fall ingen roll hur bra Amir än sjunger, låten är och förblir en irrelevant parentes i tävlingen. På ett personligt plan tycker jag nog ändå att detta är Frankrikes snyggaste låt på många år, men slås samtidigt av hur tråkig den faktiskt är. Man glömmer tyvärr bort den för lätt, vilket är en dödssynd i Eurovision.

esc_betyg2

 

listornamnskylt_alexander

Åh, vad skönt att Frankrike äntligen insett att franska inte är ett språk som de kan köra på mer i den här tävlingen längre, vilket det verkligen inte är. Tycker det känns lite töntigt att allt ska gå på båda engelska och franska fortfarande, men okej… Frankrikes låt tycker jag är riktigt bra i år! Framför allt så känns den jäkligt modern. Jag gillar det här!

esc_betyg3-5

 

listornamnskylt_erik

Jag tycker att min bloggkollega Adrian beskriver Frankrikes bidrag på ett riktigt bra sätt. En helt okej låt, med en bra sångare men vem ska rösta på det här? Det är lite mellanmjölk över det hela. Jag tycker personligen att låten är bra men inget mer.

esc_betyg3

 

listornamnskylt_haris

Jag blir glad av den här låten, och det är viktigt för mig när jag bedömer en låt. Det är inte så att vi kommer åka till Paris nästa år, men jag tycker det är något behagligt i låten. Och den känns inte som de typiska franska bidragen på senare år, den känns mer seriös som låt. Och sen vill jag avrunda med att jag tycker det är häftigt att fransmännen skickar en kille med mellanöstern-bakgrund. Det behövs fler sådana inslag i tävlingen.

esc_betyg4

 

listornamnskylt_hollac16

Jag håller med tidigare talare om att denna låt känns som riktig mellanmjölk. Finns risk att det faller platt på scenen, just också för att det är en radiolåt. När jag hör låten utan att se videon så tycker jag att låten är ganska bra, men när videon sätts igång tappar jag intresset totalt. Att låten nu seglat upp på toppen bland oddsen det undrar jag hur det står till där. Jag tror inte det blir Frankrike vi åker till 2017.

esc_betyg2-5

 

Jag gillar Frankrikes bidrag. Och speciellt när de sjunger yoouououo. Haha!

esc_betyg3-5

 

listornamnskylt_robban

Amir sjunger fint och låten är både medryckande och härlig att lyssna på. Jag tror fransmännen har ett vinnarmaterial med den här låten som har seglat upp som en av storfavoriterna att ta hem det hela. Fin kombination med både engelska och franska här. Efter flera år med dåliga placeringar är det hög tid för Frankrike att få en topplacering i ESC.

esc_betyg3

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen