« Inför ESC Finland 2015

Inför ESC Finland 2017 »


head_country

Finland har sedan debuten 1961 kommit sist inte mindre än 10 gånger, vilket gör att landet har näst flest sistaplatser i Eurovisionhistorien – endast en mindre än Norge. Trots att Finland fram tills för 10 år sedan aldrig slutat i topp-5, lyckades landet genom Lordi 2006 vinna tävlingen för första gången. Då dessutom med poängrekordet 292 poäng. Sedan dess har man dock inte placerat sig bättre än 11-plats (2014) och ifjol kom man sist i sin semifinal med punkbandet Pertti Kurikan Niimipäivät och deras rekordkorta bidrag “Aina mun Pitää”.

 

Fakta & statistik

TV-kanal: YLE
Första tävlingsåret: 1961
Senaste tävlingsåret: 2015 (16:e plats i semifinal)
Bästa resultat: 1:a i final (2006)
Sämsta resultat: sist i semifinal (2015)
Uttagningsprocess 2016: UMK 2016
Startnummer i semifinal 1: #1 (allra först ut)

head_nf

Finland valde artist och bidrag genom UMK (Uuden Musiikin Kilpailu) 2015.
Tävlingen bestod av 18 bidrag fördelade jämnt över tre deltävlingar (á 6 bidrag var). De tre semifinalerna sändes 6, 13 och 20 februari och leddes av Krista Siegfrids och Roope Salminen. Varje semifinal avgjordes genom tittaromröstning varpå de tre bidrag som fått mest poäng gick vidare till finalen. I finalen, som sändes den 27 februari, tävlade således nio låtar. Omröstningen i finalen bestod till 50 % av juryröster och till 50% av tittarröster. Jurygrupperna var totalt 10 stycken och utgjordes av olika specialgrupper i finska samhället, bl.a. “Youtubeprofilernas jury”, “HBTQ-juryn”, “bloggarejuryn”, “asfaltsläggarjuryn”, “parlamentsledamotjuryn” och “finlandssvenskarnas jury”. Efter att jurygrupperna avlagt sina röster så ledde Sandhja ganska stort, men då tv-tittarnas röster fördelades visade det sig att Sandhja bara fått 14% av deras röster och därmed bara blivit 3:e favorit hos tittarna. Trots detta så lyckades Sandhja vinna med 6 poäng före totaltvåan, tack vare sin stora vinst hos jurygrupperna.

 

head_artist

esc16_artist_finland

Foto: Kai Kuusisto.

Sandhja Kuivalainen föddes den 16 mars 1991 i Helsingfors. Hennes mamma är invandrare från Guyana i Sydamerika och tillhörde där ursprungsbefolkningen. Sandhjas pappa kommer däremot från en finländsk familj och är född och uppväxt i Finland. Sandhja inledde sin musikkarriär 2013 då hon skrev på för Sony Music och släppte sin första singel “Hold me” i november samma år. Debutalbumet “Gold” släpptes den 23 maj 2014. Under 2015 var hon med som featured artist på en singel med Brandon Bauer: “The Flavor”.

Sandhjas bidrag i Eurovision 2016 heter “Sing it Away” och är skriven av Sandhja själv tillsammans med Milos Rosas, Heikki Korhonen, Petri Matara, och Markus Savijoki.

Lyssna på Finlands bidrag här nedanför:

 

head_omdome

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5.

Efter en smått urspårad uttagningsprocess där jurygrupperna helt uppenbart var slumpmässigt utvalda och tämligen förvirrade, så måste jag säga att Sandhja känns som en kompromiss. “Sing it away” var knappast det bästa Finland kunde erbjuda Europa, men uttagsprocessen satte effektivt stopp för de bidrag som faktiskt hade kunnat klara sig bra. Nu slåss man istället med Belgien i en typ av glad “ska-funk-pop genre” som förmodligen inte kommer att se skymten av en finalplats. Nu tycker jag visserligen att det är en rätt skön låt, precis som Belgiens, men jag är ändå smärtsamt medveten om att det inte kommer att räcka i Globen. Men Sandhja går alltjämt varm i mina högtalare här hemma!

esc_betyg3

 

listornamnskylt_alexander

Finland får både äran, men samtidigt den otroligt svåra uppgiften att inleda hela årets Eurovision Song Contest. I och med att låten har den natur den har så förstår jag fullt ut varför Christer Björkman och gänget har valt att göra såhär, men det sätter ju en hel del press på stackars Sandhja, som sist och slutligen bara jobbar som en helt vanlig sjukskötare till vardags. Låten är en riktig partystarter, uptempo och glad till sinnet, så den kommer passa bra i början. Överlag är det en bra låt vi tävlar med från Finland i år!

esc_betyg3-5

 

listornamnskylt_erik

Finland hade en riktigt bra final i år men riktigt bra låtar. Jag hoppades på andra låtar men denna låten har växt för mig och jag tycker att det svänger om Finland i år . Hur långt det räcker? Jag tror de lär komma till final men där blir motståndet för tufft.

esc_betyg3

 

listornamnskylt_haris

Ännu en gång blir Mikael Saari slagen av en sämre låt i den nationella uttagningen. Varför Finland? Han hade klarat sig mycket bättre i tävlingen i min mening. Denna låt känns som en i mängden och det finns flera låtar i denna kategori som är mycket bättre. Tyvärr är detta inget speciellt för min smak. Det är upptempo och lite småcatchigt, men blir i slutändan rätt tråkigt.

esc_betyg1-5

 

listornamnskylt_hollac16

Det blir alltså Finland som får äran att inleda ESC 2016 (något de även fick göra år 2004, året då semifinalsystemet infördes) men det blir knappast med något större intresse från mitt håll. Jag har ganska svårt att greppa taget om den här låten. Främst för att jag tycker den är rätt entonig och ointressant. Jag vet faktiskt inte hur det kan gå för Finland i år, men de hamnar inte på min topplista över de 10 bidrag jag vill ska gå vidare. Det finns bättre låtar.

esc_betyg2

 

En upptempo låt, den är helt okej. Jag tror den kommer komma till finalen men hamna någonstans i mitten.

esc_betyg3

 

listornamnskylt_robban

Finland kommer till Stockholm med diskofunkig partylåt med 80-tals influenser. Helt okej låt. Rätt catchy, men inte mycket mer än så. Jag tror inte att man gör något större väsen av sig i årets Eurovision-tävling. Men det kan inte gå sämre än ifjol då man ställde upp med ett av de sämsta ESC-bidragen i historian, så visst är detta en klar upptryckning åtminstone, även om jag inte är helt nöjd med detta bidraget.

esc_betyg2

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen