« Inför ESC Estland 2015

Inför ESC Estland 2017 »


head_country

Estland gjorde sin debut i Eurovision 1994 och bara 7 år senare (2001) stod man som vinnare i tävlingen för första gången med artisterna Tanel Padar & Dave Benton & 2XL. Man blev då dessutom den första f.d. Sovjetrepubliken att vinna tävlingen. Sedan dess har Estlands resultat varierat kraftigt, från att komma 6:a (2009,2012) till att inte kvalificera sig till finalen alls. Ifjol lyckades dock Stig Rästa och Elina Born ta en 7:e plats i finalen i Wien.

 

Fakta & statistik

TV-kanal: ERR
Första tävlingsåret: 1994
Senaste tävlingsåret: 2015 (7:e plats i finalen)
Bästa resultat: 1:a i final (2001)
Sämsta resultat: 18:e i semifinal (2008)
Uttagningsprocess 2016: Eesti Laul 2016
Startnummer i semifinal 1: #13

head_nf

Estland valde artist och bidrag genom Eesti Laul 2016. Totalt tävlade 20 låtar genom två semifinaler och en final. Semifinalerna bestod alltså av 10 låtar var och hölls i Estonia teatern i Tallinn. Den första semifinalen gick av stapeln den 13 februari, den andra semifinalen gick av stapeln den 20 februari och finalen den 5 mars. Från varje semifinal gick 5 bidrag vidare till finalen som hölls i Saku Suurhall Arena i Tallinn.
I semifinalerna gick de fem låtar som fått mest poäng då man summerat juryns (50%) och tittarnas (50%) poäng vidare till finalen. Finalens omröstning skedde i två delar: först fördelades juryns och tittarnas poäng över de 10 bidragen, varpå de tre topplacerade bidragen presenterades och togs ut till en superfinal. Omröstningen i superfinalen skedde dock helt genom tittarröster och slutade med att Jüri Pootsmann stod som mycket klar vinnare.

 

head_artist

esc16_artist_estonia

Foto: Krõõt Tarkmeel.

Jüri Pootsmann är född den 1 juli 1994. Jüri fick sitt genombrott i estniska Idol 2015, där han vann en rafflande uppgörelse i finalen. Han släppte i november 2015 sitt debutalbum som blivit mycket uppmärksammat i hemlandet. Han vann exempelvis pris som bästa manliga artist 2015 i Estonian Music Awards. Inför deltagandet i Eesti Laul 2016 så hade han bildat sitt eget band under namnet Jüri Pootsmann Band, bestående av Jüri Pootsmann (sångare), Siim Avango (basgitarr), Joonas Mattias Sarapuu (keyboard), Pent Järve (gitarr) och Hans Kurvits (trummor). I Eurovision kommer de dock enbart att tävla under namnet Jüri Pootsmann.

Låten Jüri tävlar med heter “Play” och är skriven av Fred Krieger, Vallo Kikas tillsammans med förra årets estniske Eurovisiondeltagare Stig Rästa.

Lyssna på Estlands bidrag här nedanför:

 

head_omdome

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5.

Estland fick ett rejält uppsving ifjol när Stig Rästa och Elina Born kom 7:a med ett av de snyggaste bidragen landet någonsin skickat. Därför känns det lite fel när Stig nu också står bakom årets estniska bidrag som inte alls kommer upp i samma standard. Detta är en mellanmjölkskopia av “Goodbye to yesterday”, sjungen av en Gustav Fridolin-kopia som egentligen inte kan sjunga. Jag tycker inte att detta är finalvärdigt, även om låten har en cool stil. Jag köper vare sig artisten eller försöket att likna fjolårets bidrag och kan därför inte annat än att hoppas att landet missar finalen i år – så att man nästa år kan börja tänka lite nytt igen.

esc_betyg1-5

 

listornamnskylt_alexander

Esterna insåg att det de skickade förra året var så förskräckligt bra, så de tänkte att de bara skickar samma sång igen, ingen kommer säkert märka! Nåväl, jo förra året med Elina Born och Stig Rästa var ju otroligt bra, och det jag är mest överraskad över är att det verkligen fungerar två år i rad! Det här låten är ju, helt seriöst, riktigt bra. Inte tror jag den kommer vinna, men jag är rätt så säker på att den nog går vidare till final i alla fall.

esc_betyg3-5

 

listornamnskylt_erik

Efter att jag lyssnat igenom alla låtar en gång så var Estland det land som jag trodde skulle vinna hela tävlingen. Efter att lyssnat flertalet gånger så har jag bytt vinnarlåt fler gånger än jag bytt kalsonger. Med det ville jag ha sagt att det var ett väl jämt ESC-år och att flertalet länder kan ro hem denna tävling men Estland har jag nu släppt som en vinnarkandidat, jag tror att låten är för lik fjolårets bidrag och det missgynnar denna låt som inte håller samma höga klass.

esc_betyg3

 

listornamnskylt_haris

Det är något coolt med Estlands bidrag i år. Även om den inte är lika bra som förra årets bidrag så tycker jag den är bra på sitt sätt. Det mörka temat kring låten och hans stil går inte ihop och det kanske därför jag blivit så charmad av låten. Den kan få det tufft att ta sig till final, men jag hade inte haft något emot om den tog sig dit. Det finns många sämre låtar i år.

esc_betyg3

 

listornamnskylt_hollac16

Det här är för mig en sådan här typisk mitt-på-tre-låt. Känns varken bra eller dålig, högt eller lågt, kanon eller kalkon. Jag gillade låten i början, men nu har jag tröttnat på den. Har svårt att avgöra om den går vidare eller inte, för det är väldigt många bidrag i denna semifinal som kommer att slåss om de sista finalbiljetterna, åtminstone för mig.

esc_betyg3

 

Nej, Estlands bidrag är inte min cup of tea.

esc_betyg1-5

 

listornamnskylt_robban

Estland brukar alltid tillhöra mina favoriter i tävlingen och så även i år. Förra årets låt är fortfarande kvar i min spelningslista och spelas flitigt fortfarande. Årets låt påminner mycket om den förgående låten från ifjol, men jag tycker nog att fjolårets låt var snäppet vassare. Då kom man på en fin 6:e placering. Den här gången kan man nog inte räkna med en lika fin topplacering. Jag är tveksam om det ens blir final, och om så blir fallet så lär det vara precis vara på målsnöret att man kvalificerar sig. Sångaren Jüri har förutom utseendet också kapaciteten att framföra sin låt “Play” stilfullt, rent och enkelt. Låten är bra, men räcker inte riktigt till fullt ut. Jag ger den ändå högt betyg, för jag känner på mig att det är en “växare” och när jag väl är där på plats i arenan kommer jag fullkomligt älska detta bidraget och det kommer låta ännu bättre när det väl är dags.

esc_betyg4

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen