« Inför ESC Danmark 2015

Inför ESC Danmark 2017 »


head_country

Danmark var den första nordiska nation att debutera i Eurovision och gjorde det 1957 då man slutade på en fin 3:e plats. Sedan dess har danskarna vunnit 3 gånger – 2 av dessa skedde i Sverige (Stockholm 2000 och Malmö 2013). Faktum är att senast Eurovision hölls i just Globen (2000), så vann The Olsen Brothers med “Fly on the wings of love”. Nu hoppas man på en repris, så här 16 år senare.

 

Fakta & statistik

TV-kanal: DR
Första tävlingsåret: 1957
Senaste tävlingsåret: 2015 (13:e plats i semifinal)
Bästa resultat: 1:a i final (1963, 2000 & 2013)
Sämsta resultat: 19:e i semifinal (2007)
Uttagningsprocess 2016: Dansk Melodi Grand Prix 2016
Startnummer i semifinal 2: #13

head_nf

Danmark valde sin artist och sitt bidrag genom Dansk Melodi Grand Prix 2016. Danmark hade tio låtar med i sin final. Efter att alla låtar framförts genomfördes en omröstning för att utse tre bidrag som skulle gå till en “Superfinal”. Omröstningen bestod till 50% av telefonröster och 50% av en juryröstning. Efter att de tre superfinalbidragen korats och framförts igen genomfördes en ny omröstning, denna gång dock enbart genom telefonröstning. Vinnaren, Lighthouse X och låten “Soldiers of Love” vann med 42% av rösterna, vilket var 6% mer än tvåan Anja Nissen.

 

head_artist

esc16_artist_denmark

Foto: Mads Teglers.

Lighthouse X (Uttalas Lighthouse Ten) bildades 2012 av sångarna och skådespelarna Søren Bregendal, Martin Skriver och Johannes Nymark, som ett välgörenhetsprojekt till förmån för utsatta barn.

Søren Bregendal, född 1983, är både skådespelare och artist. Redan 1998 blev han lanserad som en av medlemmarna i pojkbandet C21, som fick flera hits och framgångar i Danmark och Sydostasien, i synnerhet i Thailand. Han kom senare att producera egna soloalbum, men sysslar i huvudsak numera med skådespeleri i tv-serier och filmer.

Johannes Nymark, född 1986, är utbildad musikalartist och har varit med i flertalet danska musikaluppsättningar. Mest känd för den danska allmänheten är han dock genom sitt deltagande i den danska versionen av “Let’s Dance” (“Vild med dans”) där han 2014 slutade på en andraplats.

Martin Skriver, född 1986, är även han en utbildad musikalartist som sedan 2008 har deltagit i åtskilliga uppsättningar i Danmark.

Låten de tävlar med i Stockholm, “Soldiers of Love” handlar om flyktingkrisen och de barn som blivit utsatta av den. Bandmedlemmarna har skrivit låten själva tillsammans med Sebastian F. Ovens, Daniel Lund Jørgensen och Katrine Klith Andersen.

Lyssna på Danmarks bidrag här nedanför:

 

head_omdome

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5.

Jag kan väl egentligen bara sammanfatta detta i två ord: Dansk mellanmjölk. Bättre än så är detta inte. Det fanns flera låtar i den danska finalen som hade kunnat skicka Danmark på vinnarspåret i Stockholm igen, men istället valde man alltså detta pojkband med osedvanligt ointressanta sångröster. Låten verkar vara en ren slentrian av alla tidigare danska bidrag som aldrig lyckades nå topp-5, och har vare sig brygga, höjning eller relevans. Tvärtom känns det som att låtskrivarna bara slängde ihop något över en kafferast och sedan satt sitt hopp till sin egna karisma. Jag kan bara trött konstatera att danskarna förlorat sin gnista och torde inte nå några större framgångar med denna gäspning till låt. De ska vara glada om de ens når finalen faktiskt.

esc_betyg1-5

 

listornamnskylt_alexander

Av något skäl har Danmark nu i flera år fastnat på den här boyband/snygg kille som sjunger en småsmörig låt. Men, men, vad kan man göra ifall det är det som fungerar. Det tråkiga i kråksången är ju det att förra året fungerade det i alla fall inte. Så man skulle ha trott att de skulle tänka om, och välja något lite annorlunda i år. Men icke sa Nicke. Samma recept prövar man en gång till, och även denna gången faller jag för tuggummipopen! Jag älskar det här! Allt! Precis allt!

esc_betyg4-5

 

listornamnskylt_erik

Danmark hade betydligt bättre låtar de kunde skicka men istället gjorde Danmark en stor tankevurpa och skickade detta bidrag. Det känns som att låten är väldigt tråkig och enformig. Danmark som vinit två gånger på raken efter Sveriges segrar får väldigt svårt att ta sig till final över huvudtaget.

esc_betyg2

 

listornamnskylt_haris

Jag kan börja med det enda positiva med det här bidraget och det är det fina budskapet. Det budskapet presenteras dock i en väldigt tråkig och enformig låt. Det händer ingenting här och det känns som att den aldrig tar slut. Det är inte första gången som Danmark har bra låtar i sin nationella uttagning men väljer istället att skicka något som är rätt tråkigt och platt. Det blir ingen seger för Danmark i Sverige denna gången och grabbarna ska vara väldigt glada om de ens krånglar sig vidare från semifinalen.

esc_betyg1-5

 

listornamnskylt_hollac16

Nej Danmark, det blir ingen favorit i repris i Globen. Det här är en helt OK låt men ni kommer försvinna i mängden av alla andra låtar. Dock är jag säkert på att det blir finalavancemang och sedan ett mitt-i-resultat.

esc_betyg2-5

 

Bra jobbat Danmark. Det är en bra låt med en bra refräng. Kan nog hamna högt i finalen.

esc_betyg3-5

 

listornamnskylt_robban

Nostalgisk pojkbandspop från danskarna. Jag gillar detta skarpt, men tror dessvärre inte att man når så långt i årets tävling. Med facit i hand så tycker jag nog att man borde valt Anja Nissen istället, som kom tvåa i den danska finalen. Hon hade en superfräsch och kraftfull låt som absolut lät som en potentiell ESC-vinnare. För er som är nyfikna på låten så kan ni se ett klipp här. Danmark har gjort en tradition av att vinna i Sverige på sistone. De lyckades med det både 2000 och 2013. Det gör de dock inte i år. I fjol tog de sig inte till final och frågan är om de gör det i år? Jag hoppas att man lyckas ta sig till final och får en hyfsat bra placering.

esc_betyg4

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen