« Inför ESC Cypern 2015

Inför ESC Cypern 2017 »


head_country

Cypern debuterade i Eurovision redan 1981 och har sedan dess deltagit varje år med ett fåtal undantag. 2014 tvingades landet ställa in sitt deltagande p.g.a. den ekonomiska krisen men återvände igen 2015. Då lyckades Giannis Karagiannis bara ta landet till en 22:a plats i finalen. Cypern har som bäst slutat 5:a i finalen (3 gånger), men det bästa resultatet under de senaste 10 åren kom 2012 med Ivi Adamou och låten “La la Love” som slutade på 16:e plats.

 

Fakta & statistik

TV-kanal: CyBC
Första tävlingsåret: 1981
Senaste tävlingsåret: 2015 (22:a plats i finalen)
Bästa resultat: 5:a i final (1982, 1997 & 2004)
Sämsta resultat: 15:e i semifinal (2013)
Uttagningsprocess 2016: Internval
Startnummer i semifinal 1: #11

head_nf

Cypern valde artist och bidrag genom internval i tv-bolaget CyBC. Den 4 november 2015 offentliggjordes att gruppen Minus One skulle framföra landets bidrag i Stockholm. Den 22 februari släpptes bidraget “Alter Ego”.

 

head_artist

esc16_artist_cyprus

Foto: Minus One/EBU.

Minus One bildades i Nicosia på Cypern i mars 2009. Bandet består av medlemmarna Francois Micheletto (sångare), Harrys Pari (gitarr), Constantinos Amerikanos (gitarr och sång), Antonis Loizides (elbas) och Chris J (trummor). Ursprungligen hette bandet “Marianne’s wish” och var mycket influerat av det amerikanska rockbandet “Methods of Mayhem”. Vid sidan om sin egen musik försökte man också etablera sig som coverband. Det var emellertid först i februari 2012 som bandet fick sitt stora kontrakt, då med bolaget Infinity12records. Deras första album, “Add to Wishlist” släpptes senare samma år. Bandet satsade hårt på sin lansering i USA och deltog under 2013 – 2014 i ett antal stora rockfestivaler och tävlingar där, bl.a. “Hard rock rising 2013”. 2014 släppte man sitt andra album, “Mind your head”, varpå man turnerade i USA och framträdde i bl.a. New York och Los Angeles. Året därpå var man tillbaka på Cypern igen och ställde upp i den cypriotiska uttagningen till Eurovision. Bidraget “Shine” hamnade på 3:e plats, trots att man fått flest poäng av juryn.

Bidraget som Minus One tävlar med i Stockholm, “Alter Ego” producerades och spelades in i Nordic Sound Lab i Skara i januari i år, såsom en del i ett samarbete mellan Minus One, Thomas G:son och producenten Thomas Plec Johansson.

Låten är skriven av Minus One och Thomas G:son – som tidigare vunnit Eurovision som låtskrivare till “Euphoria” framförd av Loreen 2012. G:son är en av Eurovisions största låtskrivare då han haft inte mindre än 11 bidrag med i tävlingen sedan 2001. Totalt har han skrivit bidrag för 6 länder (Sverige, Norge, Danmark, Spanien, Georgien och nu Cypern) men har också deltagit i de nationella uttagningarna i Finland, Polen, Rumänien, Belgien, Malta och Lettland under denna tid.

Lyssna på CYPERNS bidrag här nedanför:

 

head_omdome

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5.

Cypern skickar nu för första gången ett tungt rockbidrag till Eurovision, vilket är en mycket vågad satsning. Hårdrocken har ju inte varit särskilt framgångsrik sedan 2006 när Lordi tog hem segern och sedan Turkiets rockframgångar i slutet av 00-talet. Så, med tanke på detta var jag ganska skeptisk till Cyperns bidrag först – detta kan väl inte funka i Eurovision va? Men jag måste erkänna att detta nog faktiskt är det bästa landet har kommit med på mycket, mycket länge och jag tror faktiskt att landet kan ta sig till en 10:e plats i finalen med lite flyt! Det är en snyggt producerad låt som sticker ut i mängden i år. Med rätt scenshow och kanske lite pyro så kan detta bli en finalist att räkna med! Men det är ju inte en vinnare på något sätt och knappast heller en av mina favoriter. Men det blir iallafall 3 poäng för landet som vågar bryta trenden!

esc_betyg3

 

listornamnskylt_alexander

De av er som följde med Finlands uttagning UMK i år, kan säkert hålla med om att Minus One kan jämföras med Barbe-Q-Barbies på sitt sätt. Redan då jag hörde låten första gången var jag säker på att den här låten skulle kunna klara sig riktigt bra i årets tävling, och jag håller kvar min åsikt.  Fram tills nu i tävlingen har vi inte ännu hört något sådant här, och det att den ligger mitt emellan två stycken långsamma ballad-aktiga låtar gör att den står ut ännu mer! Tror att den här låten, med rätt scenshow kommer bli hur bra som helst!

esc_betyg5

 

listornamnskylt_erik

Flertalet av medlemmarna håller detta bidrag väldigt högt. Jag tycker bidraget är bra men de har funnits bättre hårdrocksbidrag i ESC. Wig Wam 2005 för Norge är min personliga favorit. Som Adrian säger så har hårdrock haft svårt att ta sig hela vägen fram undantaget Lordi som hade roliga masker. Jag skulle gladeligen se Cypern i en final men frågan är om övriga Europa vill det?

esc_betyg3-5

 

listornamnskylt_haris
Från första gången jag hörde bidraget så blev det en automatisk favorit. Och med tiden har den utvecklats till den absoluta favoritlåten i tävlingen i år. Med ett leende på läpparna för den mig tillbaka till den där vårnatten 2010 då Turkiet borde vunnit hela tävlingen. Tyvärr tror jag inte detta når lika högt som maNga gjorde då, men jag kan alltid hoppas. Och hade det inte vart underbart med Eurovision i Nicosia 2017? Samtidigt vet jag att rocken historiskt haft det svårt i Eurovision. Förutom Lordis seger och maNgas andraplats är det inte mycket att hurra för, men jag hoppas verkligen Cypern tar en hög placering. Jag kan ösa låten med beröm, allt ifrån dess originalitet, till den snygga produktionen. Men faktum är att detta är ett av de mest unika bidragen i år och jag är helt såld. Varje gång jag hör låten vill jag bara hoppa av glädje och jag hoppas de bjuder till på scen i Globen och levererar en riktigt snygg show. De som känner mig och har följt mig genom åren vet att jag är rätt snål med betygen och framför allt toppbetyget, men jag har två i fickan att dela ut i år. Och denna ska givetvis ha ett av dem. Heja Cypern!

esc_betyg5

 

listornamnskylt_hollac16

Precis som Haris har Cyperns bidrag varit min stora favorit sedan jag hörde låten första gången i vintras. En rocklåt som blandar pop och rock på ett så otroligt härligt sätt, jag blir nästan stum av beundran. Om det är några som är värda att vinna i år så är det Cypern. Jag gör som Haris och öser allt beröm som finns. Bättre låt går knappt att hitta. Och jag håller även med om att maNga borde ha vunnit 2010!

esc_betyg5

 

Cypern kommer med en upptempo låt som ändå är lite rockig. Och jag gillar det!

esc_betyg4

 

listornamnskylt_robban

Efter att ha avstått ett år gjorde Cypern förra året comeback, med en avskalad och finstämd ballad som kanske inte riktigt fick den slutplacering som den förtjänade. Det blev 22:a plats i finalen ska tilläggas. I år lägger de in en ännu högre växel och ställer upp med ett rockigt bidrag som är både snyggt, lättsmält och medryckande och det är kul med sån här sorts musik i tävlingen för att bredda genren en aning. Cypern borde ha goda chanser till att få en ännu bättre placering än i fjol. Detta är förövrigt en låt som vår svenske låtskrivare Thomas G:son har varit med och skrivit tillsammans med bandmedlemmarna själva.

esc_betyg4-5

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen