« Inför ESC Bulgarien 2013

Inför ESC Bulgarien 2017 »


head_country

Bulgarien har deltagit i Eurovision totalt 9 gånger sedan debuten i Kiev 2005. Dock har landet bara lyckats kvalificera sig till finalen en gång, nämligen 2007 då landet slutade på en fin 5:e plats. Efter 12:e platsen i sin semifinal i Malmö 2013 så valde landet att avstå tävlan 2014 – 2015 p.g.a. den oroliga politiska och ekonomiska situationen i landet. I år gör de dock äntligen comeback!

 

Fakta & statistik

TV-kanal: BNT
Första tävlingsåret: 2005
Senaste tävlingsåret: 2013 (12:e plats i semifinal)
Bästa resultat: 5:a i final (2007)
Sämsta resultat: 19:e i semifinal (2005)
Uttagningsprocess 2016: Internval
Startnummer i semifinal 2: #12

head_nf

Bulgarien utsåg sitt bidrag genom internval i det bulgariska tv-bolaget BNT. Den 19 februari avslöjade man att Poli Genova skulle tävla för landet i Stockholm, men låten “If love was a crime” publicerades först en dryg månad senare, nämligen den 21 mars.

 

head_artist

esc16_artist_bulgaria

Foto: Kostadin Krustev.

Poli Genova är född den 10 februari i Sofia i Bulgarien. Poli studerade på den nationella musikskolan “Ljubomir Pipkov”, där hon tog sin examen med inriktning på klarinett. 2005 bildade hon tillsammans med två andra sångerskor gruppen “Melody” och ställde upp i den första bulgariska uttagningen till Eurovision samma år. Gruppen slutade 9:a med bidraget “Otkriy me sega”, men ställde sedan upp även 2006 – då under gruppnamnet “Melody Traffic” och slutade 4:a. Det skulle dröja till 2011 då Poli till slut fick representera Bulgarien i Eurovision. Hon vann den 19 bidrag stora nationella finalen, och fick därmed tävla i Düsseldorf med bidraget “Na Inat”. Där slutade hon dock på en 12:e plats i sin semifinal och kvalificerade sig alltså inte till finalen. Åren därpå kom hon att delta som sångerska i ett nationellt Unicef-projekt, men också som sångerska i olika tv-shower. Hon deltog även i första säsongen av bulgariska “Let’s Dance” och som domare i bulgariska “X-factor” 2011. Hennes främsta TV-insats skedde dock 2015 då hon var programledare för Junior Eurovision Song Contest i Sofia. Vid sidan av sina tv-framträdanden och sin sångkarriär så studerar hon även till filmregissör.

Låten “If love was a crime” valdes internt av tv-bolaget BNT och är skriven av ett internationellt låtskrivarteam bestående av Borislav Milanov, Sebastian Arman, svenske Joacim Bo Persson, men även Poli Genova själv. Joacim Bo Andersson har skrivit låtar åt så vitt skilda artister som Lady Gaga, Danny, Darin, Charlotte Perrelli och Smurfarna. Han är nog dock mest bekant för många svenskar som låtskrivaren bakom Velvets mellobidrag “Mi Amore” från 2006 och “The Queen” från 2009.

Lyssna på Bulgariens bidrag här nedanför:

 

head_omdome

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5.

Jag är en smula chockad över att höra att ett bulgariskt bidrag kan låta så här bra! Nu är det visserligen återigen svenska låtskrivare bakom bidragtet, vilket hörs tydligt, men Poli gör detta så himla bra! Låten blir någon form av Galantis/Zara Larsson mix, vilket jag gillar skarpt, men framförallt så är det radiokvaliteten som gör att detta går hem hos mig. Om inte detta hade varit ett Eurovisionbidrag för Bulgarien så hade detta kunnat bli spelat på radion när som helst, och det är faktiskt ganska anmärkningsvärt för ett land som Bulgarien. Nu har vi ju ännu inte sett detta live på scenen i Globen, och där avgörs ju allt ändå i slutändan, vilket gör att det är omöjligt att sia om utgången. Men oj oj, proffsigt och snyggt men framförallt vilket modernt val av Bulgarien – som i min bok kommer att komma högre än de någonsin varit!

esc_betyg4

 

listornamnskylt_alexander

Är det dags att börja packa väskorna  och köpa biljetter till Sofia i maj 2017? Sällan har man hört ett såhär bra bidrag komma från Bulgarien, och kan medge att jag tittade två gånger på headern för att se om det här verkligen är Bulgarien. Det känns på något sätt alltför internationellt både producerat och skrivet. Den fastnar i huvudet för resten av veckan den här, och har en text som verkligen låter ganska bra. Dessutom har den här låten potential till vad som helst då man talar om scenshow väl i Stockholm. Kan hända att det här blir Bulgariens första Eurovisionsvinst!

esc_betyg5

 

listornamnskylt_erik

Årets bästa bidrag! Bulgarien har verkligen slagit på stora trumman och skickat ett riktigt bra bidrag. Jag har fullkomligt älskat bidraget sen jag lyssna på det första gången. Bulgarien har bara varit i final en enda gång och det var 2007. Poli var med i ESC redan 2011 med låten “Na Inat”. Jag gillade henne redan då och tyckte låten var en självklar finalist. Då lyckades inte hon ta sig till final men i år kommer hon definitivt ta sig till final. Jag blir inte förvånad om ESC 2017 hamnar i Sofia.

esc_betyg5

 

listornamnskylt_haris

Bulgarien slår på stort i år. Från att varit ett land som skickar rätt tråkiga och dåliga bidrag så höjer man sig avsevärt och skickar detta mästerverk. Från första lyssningen var jag fast. Jag älskar den här låten. Jag kan lyssna på den hur mycket som helst utan att tröttna. Det är snyggt, välproducerat, modernt och låter så som popmusik ska låta 2016. Jag fastnade för Poli redan 2011 och “Na Inat” förtjänade en finalplats. I hennes återkomst har hon bytt stil och lämnat rocken bakom sig, men det är ännu bättre än sist. Poli är en grym artist och har i mina ögon “The It-Factor” som man säger. Hon sjunger bra, hon ser bra ut, hon är charmig och har glimten i ögat. Kan hon vinna? Jag hade absolut inte haft något emot det och i årets jämna startfält så är allt möjligt. Men hon borde åtminstone plocka hem Bulgariens bästa placering i tävlingen – en femteplats som innehavs av det bedrövliga bidraget från 2007.
Tillsammans med Cypern blir detta de enda femmorna jag delar ut i år.

esc_betyg5

 

listornamnskylt_hollac16

Personligen gillade jag Poli Genova redan när hon tävlade 2011 med “Na Inat” och i år gör hon ett lika bra framträdande. Jag tyckte hon skulle ha gått till final redan 2011 och därför hoppas jag hon får sin finalplats nu 2016. En låt som är för bra för att få stanna kvar i semifinalen. Och det kanske blir en morot för Bulgarien att inte hoppa av igen.

esc_betyg4

 

Bra låt, något skrikig i refrängen.

esc_betyg3

 

listornamnskylt_robban

Välkommen tillbaka Bulgarien och till sångerskan Poli Genova som alltså tävlade för landet i Düsseldorf i ESC 2011. Då minns jag att jag inte alls gillade hennes låt, men denna gången är jag störtförtjust. Detta sköna, supermoderna partybidrag är så bra och för första gången sedan år 2007 tror jag att Bulgarien har riktigt goda chanser att nå final för andra gången i historian. Blir det final kan precis allt hända och det kan mycket väl bli så att man  blandar sig in i toppstriden och utmanar de andra toppkandidaterna. Poli är dessutom en riktigt bra sångerska och ser bra ut. Hoppas att de kan få till samma stämning på scenen i Globen som de har i videon för det såg väldigt snyggt ut.

esc_betyg5

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen