« Inför ESC Belgien 2015

Inför ESC Belgien 2017 »


head_country

Belgien är en av de ursprungliga deltagarna i Eurovision då landet debuterade redan 1956. Dock har belgarna bara fått fira en seger sedan dess, nämligen 1986 då Sandra Kim vann med “J’aime la vie”. Under de sista åren har resultaten varit skiftande för dem, men i Wien ifjol lyckade Loïc Nottet ta landet till en hedersam 4:e plats i finalen.

 

Fakta & statistik

TV-kanal: VRT & RTBF
Första tävlingsåret: 1956 (Låt 1 och 2)
Senaste tävlingsåret: 2015 (4:e plats i finalen)
Bästa resultat: 1:a i final (1986)
Sämsta resultat: 17:e i semifinal (2009 & 2012)
Uttagningsprocess 2016: Eurosong 2016
Startnummer i semifinal 2: #18 (avslutande)

head_nf

Belgien valde sitt bidrag genom programmet “Eurosong 2016”, som denna gång arrangerades av det flamländska TV-bolaget VRT. Programmet bestod av 3 shower där de två första showerna utgjorde presentationer av artisterna och bidragen medan den sista showen utgjorde den slutliga finalen. Totalt tävlade 5 artister som alla presenterades i show 1 – där samtliga fick sjunga ett valfritt tidigare Eurovisionbidrag. I show 2 presenterades de officiella tävlingsbidragen då alla artister fick framföra var sin nyskriven låt, som de senare skulle tävla med i finalen. I show 3, som var den stora finalen, framfördes dessa bidrag på nytt. Denna gång poängsattes dock låtarna av en internationell jury som bl.a. utgjordes av Christer Björkman. Juryn utsåg två bidrag som sedan ställdes mot varandra i en avgörande telefonomröstning. Vinnare blev Laura Tesoro med “What’s the pressure”

 

head_artist

esc16_artist_belgium

Foto: Wim Van de Genachte/VRT.

Laura Tesoro är född den 19 augusti 1996 i den belgiska regionen Flandern. Hennes efternamn kommer ifrån pappan, som är italiensk. Mamman är dock belgare. Laura inledde sin karriär som barnskådespelare i flamländska TV-produktioner, bl.a. i kriminalserien “Witse” 2008. Sedan dess har hon varit en återkommande skådespelare i flera flamländska serier fram till 2014. Hon har dock även gjort flera betydande insatser i olika musikaluppsättningar, bl.a. “Annie”. Som artist gjorde Laura debut i barnartistturnén “Ketnetpop” 2009, men hon fick sitt stora genombrott i talangjakten “The Voice van Vlaanderen” 2014, där hon slutade 2:a. Sedan dess har hon släppt 2 singlar som nått plats 23 som bäst på de belgiska listorna.

Laura kommer tävla med bidraget “What’s the pressure” som är skriven av Sanne Putseys, Louis Favre och Birsen Uçar. Sanne Putseys är bättre känd under artistnamnet Selah Sue, och är en av Belgiens internationellt mer framgångsrika R&B-artister de senaste åren. Hennes debutalbum från 2011 sålde bl.a. platina i Frankrike, Polen och Nederländerna. Förutom detta har hon också spelat på det kungliga bröllopet i Luxemburg 2012, och vunnit pris på den europeiska gränsöverskridande musikgalan, “EBBA-galan”, både 2011 och 2012.

Lyssna på Belgiens bidrag här nedanför:

 

head_omdome

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5.

Belgarna föll tydligen för Guy Sebastians låt ifjol, för detta är riktigt likt – dock utan att angränsa till plagiat. Istället har man blandat in lite funk i det hela och lyckats få det till någon modern funkpop låt á la Bruno Mars. Men jag gillar det! Detta är ju lätt det gladaste bidraget i år, och det måste ju vara positivt! Konstigt nog så blir alltså denna glada danslåt något helt unikt i årets Eurovision, vilket bådar gott för avancemang. Jag kan även inflika att Laura kan sjunga den bra live, vilket dessutom gör att hon sticker ut ännu lite mer i just denna semifinal. Men även om jag tilltalas av låten och mycket annat talar för den, så är det ändå kanske lite väl klämkäckt för Europa och jag skulle inte ge den några större förhoppningar om att återupprepa Loïcs framgång ifrån ifjol. Men det är ju ändå skönt att få dansa lite också, emellan alla dystra ballader!

esc_betyg3-5

 

listornamnskylt_alexander

Det här känns helt som en låt jag hört tidigare. Eller egentligen ett tusental låtar jag hört tidigare. Men det stör mig inte alls! Jag gillar det ändå. Härligt med lite hederlig disco, det är länge sedan man hört något sådant här i tävlingen. Något med den här låten klingar så otroligt mycket 50-/60-tal, vilket i sin tur är lite gulligt. Det är en låt som växer, men inte under flera dagar, utan redan under låtens gång. Känns den lite svag i början så gillar du nog den allra senast då du kommit till slutet. Jag förstår på alla sätt varför de har valt den här låten för att avsluta kvällen på torsdag, för det här är nog absolut den låt man vill ha spelandes i ens huvud för resten av kvällen.

esc_betyg4-5

 

listornamnskylt_erik

Belgien är ett av mina favoritländer i ESC under 2000-talet och i år gör landet mig verkligen inte besviken när det skickar en riktigt glad låt som har blivit en stor fansfavorit. Jag hoppas bara att hennes röst håller live då jag tyckte att rösten svajade lite under uttagningen då kan Belgien ta sig riktigt långt för Belgien sticker ut i detta modtempo-träsk som har blivit i år.

esc_betyg4-5

 

listornamnskylt_haris

Detta är så klämkäckt att det blir obekvämt. Laura hoppar och spretar omkring alldeles för mycket när hon framför den live. Låten påminner om massa andra låtar och det finns både basgångar och andra partier i låten som är tagna från andra låtar. Man har inspirerats från alla möjliga håll och fått ut denna soppa. Att säga att Laura inte är någon märkvärdig sångerska är att vara snäll, hon är rent ut sagt dålig. Jag som hade förhoppningar på Belgien efter förra årets succé. Nu är de istället tillbaka där de har varit tidigare. Med ett fåtal undantag (2002, 2010, 2015) så har Belgien, i mitt tycke, skickat helt bedrövliga bidrag sedan millennieskiftet. Hon kommer få en poäng eftersom förmedlar någon form av glädje, vilket alltid är positivt.

esc_betyg1

 

listornamnskylt_hollac16

Min första fråga är om Laura är släkt med Jedward? I nationella finalen var det som att se ett av deras uppträdande – där hon speedade omkring i 180 km/h medan låten bara höll 90 km/h. Typ i jämförelse med att köra bil alltså. I övrigt har jag mycket svårt för denna låt. Ända sedan det blev klart att Belgien ska skicka Laura till Stockholm så har jag stört mig på att hon dels sjunger dåligt, har för mycket energi för låtens skull och att det därmed bara blir platt fall i intryck. Sedan blir det inte bättre av att de stulit basgången från Queens låt “Another One Bites the Dust” samt stulit i princip allt från Fleur Easts låt “Sax”. Nej, för mig är det här absolut årets kalkon i samma genre som Georgien och Ukraina. Tyvärr tror jag ändå att det kan gå ganska bra för Belgien i år. Dels för att SVT satt de sist ut i semifinalen och att det säkert finns en publik för den här typen av låtar. Personligen får jag bara iskalla och hemska Lena-vibbar á la 2010. Fruktansvärt dåligt är det här om jag ska ge ett sammantaget intryck.

esc_betyg1

 

Heja, heja Belgien! Jag gillar den. Låten känns fräsch och nutid.

esc_betyg5

 

listornamnskylt_robban

Ett riktigt “mellanmjölksbidrag” från Belgien i år. Efter att ha vaskat fram tre personligen tilltalande bidrag de senaste tre åren tar favoritskapet stopp för mig. Laura är energisk på scen och gillar att underhålla sin publik, det syns tydligt, det ska hon ha plus för. Jag är kluven om det blir final för Belgien eller ej, för detta är ett sånt där “på-gränsen-bidrag”.

esc_betyg2

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen