« Inför ESC Azerbajdzjan 2015

Inför ESC Azerbajdzjan 2017 »


head_country

Azerbajdzjan gjorde debut i tävlingen 2008. Genom åren har landet tagit tävlingen på stort allvar och på så sätt blivit kända som landet där man alltid har internval för att kunna skicka det bästa bidraget som möjligt. De har också gjort sig kända för kopplingarna till Sverige, då alla deras bidrag förutom det första haft svenska upphovsmän inblandade. Man har aldrig missat en final och hade fem raka topp 5 placeringar mellan åren 2009 & 2013, där 2011 blev den största succén då man vann hela tävlingen. Året därpå när man arrangerade tävlingen är den mest påkostade tävlingen hittills.

 

Fakta & statistik

TV-kanal: ITV
Första tävlingsåret: 2008
Senaste tävlingsåret: 2015 (12:e plats i finalen)
Bästa resultat: 1:a i final (2011)
Sämsta resultat: 22:a i final (2014)
Uttagningsprocess 2016: Internval
Startnummer i semifinal 1: #14

head_nf

Azerbajdzjan valde artist och bidrag genom internval. Denna uttagningsprocess är inte konstig för Azerbajdzjan då alla deras bidrag valts internt. I januari 2016 avslöjade tv-bolaget ITV att det blir internval även denna gång och i mars stod det klart att landet skulle representeras av Samra med låten “Miracle”.

 

head_artist

esc16_artist_azerbaijan

Foto: Kate Kondratieva.

Samra Rahimli är född den 19 oktober 1994 i Baku, Azerbajdzjan. Hennes karriär inleddes 2015 då hon deltog i The Voice of Turkey och kom till kvartsfinal. Efter att hon åkt ut valde hon att ställa upp i The Voice of Azerbaijan, där hon tog sig till finalen som gick så nyligen som mars 2016.

Även denna gången tar man hjälp från Sverige, då bidraget “Miracle” är skrivet och komponerat av Amir Aly, Jakke “T.I Jakke” Erixson och Henrik Wikström. Amir Aly har skrivit låtar till några av Sveriges främsta artister och har även haft med fyra låtar i Melodifestivalen. Henrik Wikström är en veteran i dessa sammanhang. Han har tävlat i Melodifestivalen 33 gånger, där hans största framgång var seger 2006 med Carola och låten “Invincible”. Förutom det har han även haft med bidrag i både den Rumänska och Ukrainska nationella uttagningen.

 

Lyssna på Azerbajdzjans bidrag här nedanför:

 

head_omdome

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5.

Då har vi faktiskt kommit till min favoritlåt i årets ESC. Som brukligt är skickar Azerbajdzjan i år (för 8: året i rad) en svenskskriven låt – och dessutom som vanligt med en mycket hög standard. Sedan 2013 har resultaten sett lite dåliga ut för landet, men oj vad jag hoppas de vänder i år! Detta är den snyggaste, poppigaste och mest minnesvärda poplåten i år. Dessutom klingar den an på moderna toner som tydligen ännu inte nått grannlandet Ryssland – som många annars har lyft fram som årets poplåt. Jag kan verkligen inte säga något annat än att detta förtjänar en ny topplacering för Azerbajdzjan, även om det verkligen behövs ett starkt framträdande med en iögonfallande scenshow för att detta ska gå ut genom tv-rutan.

esc_betyg4-5

 

listornamnskylt_alexander

På något sätt blir jag ärligt sagt lite ledsen över att det här låter så typiskt svenskt, och då samtidigt azerbajdzjanskt. Men samtidigt finns det något inuti mig som bara vill hoppa upp och dansa hejvilt omkring! Usch så välproducerad den är, och usch så mycket pengar det ligger bakom den här. Inte vinner de med den här, men oj vad den kommer spelas på samtliga nattklubbar i Stockholm då det börjar närma sig, bara för att den är så bra!

esc_betyg4

 

listornamnskylt_erik

Det här är bra, det här gillar jag. Azerbajdzjan leverar som vanligt och det är kul att de tar tävlingen seriöst.  Jag tror till och med att Azerbajdzjan kan komma riktigt högt kanske till och med vinna.

esc_betyg4

 

listornamnskylt_haris

Hade jag lyssnat på låten utan att veta vilket land det är och sedan försökt gissa vilket land det tävlar för hade jag sagt Azerbajdzjan direkt. Det känns som ett typiskt bidrag för dem i dessa kretsar. Som vanligt är det svenskproducerat, vilket är föga förvånande då deras bidrag ständigt är det. Det är inget fel på låten egentligen, men jag går inte alls igång på det. Jag tycker den är riktigt tråkig och en av de låtarna som jag ständigt glömmer bort. Jag brukar kunna nynna på varje låt år efter år, men varje år finns det ett bidrag som jag alltid glömmer bort och detta är det bidraget för mig i år. Den kanske vänder Azerbajdzjans trend med låga placeringar och placerar sig högt, men det är inget jag kommer lyssna på när tävlingen är över.

esc_betyg1-5

 

listornamnskylt_hollac16

Det är något som stör mig med den här låten och det är att det känns för perfekt tillagt, allting. Hela produktionen känns fullständigt felfri, finns inget fel att hitta någonstans. Sedan tycker jag också att det saknas känsla i låten som i alla fall känns genuin. Det här är precis som Azerbajdzjan alltid har gjort – pengarna går före känslan. Och därför blir det minus för mig. Som vanligt är jag helt övertygad om att landet ånyo tar finalplats men det känns som att nu får det faktiskt vara nog!

esc_betyg2

 

Samras röst är verkligen så fin. Låtmässigt, nja. Jag kommer nog glömma bort den. Den lämnar inget avtryck.

esc_betyg2-5

 

listornamnskylt_robban

Azerbajdzjan levererar alltid intressanta bidrag i Eurovision, mycket tack vare låtar som duktiga, svenska upphovsmän står bakom kombinerat med en lokal artist som utses internt. Detta har blivit en tradition för landet i öst – som kammade hem tävlingen för fem år sedan. Årets bidrag är helt okej, men känns aningen slätstruket och överproducerat. Något mirakel är det absolut inte tal om det blir final, då landet tillhör ett av de länder som har hundraprocentig kvalifikationsstatistik.

esc_betyg3

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen