Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Belarus 2014

Inför ESC Belarus 2016 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Belarus’ artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2015. Belarus hade startnummer 11 av 16 i semifinal 1. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Belarus’ tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2015. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • BTRC

 • Deltagandeår:
 • 12:e gången

 • Första tävlingsåret:
 • 2004

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2014

 • Bästa resultat:
 • 6:a i final (2007)

 • Sämsta resultat:
 • 22:a i semifinal (2006)

 • Uttagningsprocess 2015:
 • Nationell final


Belarus är landet som alltid ger allt oavsett. De hittar på nya tricks för att ge Eurovision bra hits. Ett sådant exempel är Dmitry Kolduns ”Work Your Magic” från 2007, låten som tog Belarus till en sjätteplats i finalen (för övrigt landets hittills högsta slutplacering). En annan belarusisk favorit är 2013 års bidrag ”Solayoh”, framförd av Alyona Lanskaya. Samma Lanskaya vann den belarusiska finalen 2012 med låten ”All My Life”, men då det framkommit att fusk förekommit blev det istället tvåan Litesound med ”We are the heroes” som åkte till ESC i Baku – där de inte tog sig vidare till finalen! När Lanskaya sedan ställde upp igen året därpå och vann (igen) fick hon nu åka till ESC i Malmö…dock fick hon byta ut sitt vinnarbidrag ”Rhythm of Love” till ”Solayoh” först. Många turer där alltså!

 

Vem tävlade för Belarus 2015?

UZARI & MAIMUNA är den duo som kommer att representera Belarus med låten ”Time”. Uzari är en belarusisk singer-songwriter, och Maimuna är en violinist. Uzari är inte någon nykomling inom den belarusiska Eurovisions-världen. Redan år 2011 var han med som bakgrunssångare till Anastasia Vinnikova, då hon uppträdde i Düsseldorf. Dessutom har han deltagit i uttagningen till Eurovisionen två gånger tidigare. År 2012 kom han på femte plats med låten ”The Winner”, och 2013 kom han på åttonde plats med låten ”Secret”. Dessutom skrev han Belarus’ sång till Junior Eurovision Song Contest 2014.
Maimuna är då violinist, född i Sankt Petersburg i Ryssland. Dock är hennes föräldrar allt annat än ryska. Hennes mamma är från Belarus, och hennes pappa är från Mali. Snart efter födseln flyttade hon med sin familj till Mali, men hon hade svårt att anpassa sig till den varma klimatet där, så hon flyttade tillsammans med hennes mormor till Belarus.
Ingen av parterna i duon har egentligen sysslat med så hemskt mycket musik, i alla fall inget som finns sparat för omvärlden. Nu ska de ändå tillsammans uppträda i Wien.

Låten är både skriven och komponerad av Yuri Navrotsky och Svetlana Geraskova.

Så här såg Belarus’ musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Belarus och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.Då var det dags för en av Europas tuffaste diktaturer att ta plats på scenen – Belarus. Genom åren har detta land mest gjort sig kända för att välja ett bidrag – och sedan dra tillbaka det då ”höga chefer” inte tyckte det var bra nog för Eurovision. Redan 2005 fick Angelica Agurbash byta sin vinnarlåt ”Boys and Girls” mot ”Love Me Tonight” efter diskussioner med det statliga TV-bolaget. Därefter har mönstret upprepats ett antal gånger. I år behövde man dock inte byta låt, eftersom den belarusiska uttagningen ändrat röstningsreglerna så att allmänhetens telefonomröstning bara utgjorde drygt 10 % av den totala röstningen. Resten av poängen sköttes av juryn. Detta innebar att även om Uzari & Maimuna enbart kom på tredje plats i telefonomröstningen och därmed bara fick 8 poäng av folket, så fick de 68 poäng av juryn och fick därför en ganska behaglig seger.

Det belarusiska bidraget är en hyllning till fiolen och följer ett mönster som vi är väldigt vana vid i Eurovision. Det blir pianoballad, som sen övergår i någon halvtempo danslåt med fiolslingor. Och självklart får vi en dyr musikvideo som innehåller en vacker kvinna instängd i ett timglas med sin fiol och en mjölksnok. Lägg till lite vindmaskin, rökmaskin och pyro så har vi en typisk klyschig Eurovisionsmusikvideo. Orkar Europa med sånt här fortfarande? Tydligen. I vanlig ordning lär vitryssarna lägga halva sin statsbudget på scennumret – även om jag inte är säker på att det kommer att räcka. Alls. Visst har låten lite högre tempo än övriga låtar, men det lär inte räcka för att sticka ut. Inte på långa vägar…Belarus kommer som tur är med något som är rejält bättre än förra året. Men det är väl inget som är svårt att uppnå. Förra årets Cheesecake i Eurovisionen var ungefär i klass med ”Hello Hi” i årets Mello. Låten Belarus tävlar med i år är ju helt okej. Den känns stundtals aningen gnällig, men i slutändan så tror jag den kan placera sig helt okej.En bra poplåt med en otroligt snygg musikvideo, spännande att se hur de ska få till det på scen med timglaset. Belarus kommer säkert att gå till final och där kan vad som helst hända.Efter den nationella finalen hittade jag inget positivt med den här låten. Men efter en liten omredigering, en snygg musikvideo och en studioversion så blir jag mer och mer imponerad. I ett år med många ballader sticker det här ut och svänger rätt schysst måste jag säga.Den här låten har växt för mig, särskilt efter den nationella finalen. Det var bra att de gjorde om låten en del och gjorde en snygg musikvideo. Jag gillar årets version av Belarus’ diktaturpop. Med tanke på att det är ett slow-år i år kan det nog kanske bli topp 10!Från början när låten valdes fram så kände jag, jaha. Ytterligare en medioker låt från Belarus. Men låten har verkligen lyft sig och växt till sig. Med en kraftfull refräng, snygga tidur på LED-skärmar i bakgrunden och violin-stråkar vill Belarus återigen ta sig till finalen och få en bra placering. Jag tror de har goda möjligheter.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »