Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Ungern 2014

Inför ESC Ungern 2016 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Ungerns artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2015. Ungern hade startnummer 10 av 16 i semifinal 1 och sedan startnummer 22 av 27 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Ungerns tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2015. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • MTVA

 • Deltagandeår:
 • 15:e gången

 • Första tävlingsåret:
 • 1994

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2014 (5:e plats i finalen)

 • Bästa resultat:
 • 4:a i final (1994)

 • Sämsta resultat:
 • 19:e semifinal (2008)

 • Uttagningsprocess 2015:
 • A Dal 2015


Panelens ungerska ESC-tips genom tiderna:

NOX”Forogj világ!” (2005) – Så inhemskt och så bra. Lätt ett av Ungerns bästa bidrag till Eurovsion Song Contest. Man borde fått en bättre placering än en 12:e plats i finalen. Det lät lite surt under liveframträdandet, men det var både maffigt och snyggt scennummer.

Kati Wolf”What About My Dreams?” (2011) – Vilken fanfavorit Kati blev med sin dansgolvsdänga ”What About My Dreams”. Stor förhandsfavorit inför tävlingen år 2011, men kom i botten av finalen. Återigen var det liveframträdandet som inte höll hela vägen ut. I årets ungerska nationella uttagning försökte hon nå ESC i Wien med ”Ne engedj él” som tog sig till den nationella finalen och väl där placerade sig utanför topp fyra.

ByeAlex”Kedvesem” – Cool, annorlunda sångare & låt. Tog Ungern till en topp 10:e plats, inte illa.

 

Vem tävlade för Ungern 2015?

Boglárka Csemer – BOGGIE är född den 30 november 1986 i Budapest i Ungern. Hon gjorde sig känd år 2013 då hon släppte sitt första soloalbum, men det var först året därpå som hon blev känd över hela världen. Detta genom musikvideon till hennes låt ”Nouveau Parfum” som har visats mer än 30 miljoner gånger världen över. Låten gav en hel del medieuppmärksamhet samt att hennes debutalbum blev mer känt också. Under 2014 släppte Boggie sitt andra album All is one is all in.

Boggies musikstil är en blandning av bl.a. pop, jazz och country. Hon har valt att använda sig av sitt smeknamn som artistnamn för att det inte har någon motsvarighet i något annat språk.

Låten Boggie ska tävla med heter ”Wars for Nothing”. Den har musik av Boggie och Áron Sebestyén, medan Sára Hélène Bori har skrivit texten.

Så här såg Ungerns musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Ungern och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.Ungern har länge varit Eurovisions ”coola snubbe”, som sedan 1994 levererat coola alternativa låtar till tävlingen. Framförallt har man dock fokuserat på ballader genom åren och redan debutåret 1994 slog man till med en fjärdeplats (Friderika Bayer – ”Kinek Mondjam El Vétkeimet?”) som också är landets bästa placering hittills. Eftersom balladgenren funkade så bra för ungrarna fortsatte de på detta spår ett bra tag – gärna med lite inslag av jazz, hipsters eller pojkband. Dock har vi på senare tid även fått se lite etnodans och lite modern discodans från dem, men alltid i moll. Av någon anledning har nämligen de ungerska bidragen alltid varit lite sorgliga. Vi minns ju ifjol då Andras Kallay-Saunders sjöng om familjemisshandel, så pass duktigt att det räckte till femteplatsen.

I år kör ungrarna återigen på samma linje – dock bär årets bidrag många likheter med landets allra första kvalificerade bidrag från 1994. Vi har en ballad med en tjej med en gitarr, som givetvis sjunger något sorgligt. Svårare än så tycker ungrarna tydligen inte att det behöver vara. Årets artist heter Boggie, fast det gör hon egentligen inte utan hon heter ju Boglárka Csemer. Men Boggie är ju helt klart enklare att uttala… Så mycket Boggie är det dock inte över denna tjej, tvärtom är detta en mycket inåtvänd och samhällskritisk tjej. Hon gjorde sig känd över världen genom Youtube under 2014 då musikvideon till hennes låt ”Parfüm” spreds som en löpeld över nätet. I videon (och låten) kritiserade hon skönhetsidealen i skönhetsindustrin genom att bilden av henne sakta retuscherades tills hon nått oigenkännlighet.

I Eurovision är det dock inte skönhetsindustrin som står i skottfånget, utan världens politiker. Förmodligen har hon ett visst land i öster i åtanke, *HOST HOST RYSSLAND HOST*, men detta förblir tursamt nog inte uttalat med tanke på att det skulle leda till diskvalificering. Nåja. Gillar man fredstörstande gitarrtjejer så lär ju detta gå hem, men inte hos någon annan. Visserligen så slår detta den andra fredsballaden från Ryssland med hästlängder, eftersom detta faktiskt känns äkta och inte statligt ordinerat av Putin, som ryssarnas låt. Men trots detta – ännu en ballad i mängden – och ännu en kisspaus…Vad är det här? Jo, årets kisspaus! Inte alls bra. Tråkig hela låten igenom tyvärr.Usch vilken tråkig och seg låt. Ungern hade betydligt bättre låtar de kunde välja på bland annat ”That’s How It Goes”. Det är många ballader med i årets startfält och det här är en av de tråkigare balladerna som jag tror kommer glömmas bort och inte göra något större väsen av sig.Av någon anledning gillade jag låten första gången jag hörde den. Men efter flera lyssningar inser jag hur smörigt detta faktiskt är. Det faller också bort totalt i sammanhanget. Konkurrensen är stor och det finns många bättre ballader än detta. Känns som att detta gjorts innan utan större framgång. Ungern har varit en personlig favorit de tre senaste åren och varit på min topp fem varje gång, i år får man dock befinna sig i botten.I den nationella uttagningen tog jag till mig låten på ett helt annat sätt än vad jag gör nu när jag har lyssnat på alla 40 bidrag som ska tävla. Tyvärr faller låten för mig ganska rejält, framförallt efter att ha sett musikvideon som gör låten 100% urtrist. Även här är det ett fint men alldeles för övertydligt budskap som gör att det bara blir dåligt. Dessvärre tror jag Ungern åker ut i år.Det blir en finstämd ballad i år från Ungern. Låten griper verkligen tag i en och fångar mitt intresse. Jag tycker inte alls att låten är smörig och tråkig som mina kollegor tycker ovan. Det känns äkta och framträdandet kommer säkert bli minst lika pampigt som i den nationella uttagningen. Helt klart en av de bästa balladerna i år. Boggie var långt ifrån mina personliga favoriter i den ungerska uttagningen i år, men betyget nedan bevisar ju ändå på vilken grym uttagning Ungern har, med så många bra låtar att välja på, när t.om en icke-favorit får betyget fyra.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen