Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Tyskland 2014

Inför ESC Tyskland 2016 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Tysklands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2015. Tyskland var direktkvalificerad till finalen där de hade startnummer 17 av 27.

Först ger vi en faktaöverblick om Tysklands tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2015. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • NDR

 • Deltagandeår:
 • 59:e gången

 • Första tävlingsåret:
 • 1956 (Låt 1 & 2)

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2014 (18:e plats i finalen)

 • Bästa resultat:
 • 1:a i final (1982 & 2010)

 • Sämsta resultat:
 • 24:a i final (2005)

 • Uttagningsprocess 2015:
 • Unser Song Für Österreich


Det finns flera ESC-klassiker från Tyskland, landet som har rekordet på antal deltaganden i tävlingen. Sedan starten år 1956 har man tävlat samtliga år, förutom år 1996 när man inte tog sig till final via ett så kallat förkval. Nedan följer några klassiker som Tyskland har ställt upp med i Eurovision Song Contest.

Dschinghis Khan”Dschinghis Khan” (4:e plats i finalen 1979)

Wind”Für alle” (2:a plats i finalen 1985)

Lou”Let’s get happy” (11:e plats i finalen 2003)

 

Vem tävlade för Tyskland 2015?

ANN SOPHIE DÜRMEYER (här under artistnamnet Ann Sophie) är född den 1 september 1990 i London i Storbritannien, men hon bor sedan barnaåldern i Hamburg i Tyskland. Som fyraåring började hon hålla på med balettdans men vid fjorton års ålder började hon stället ägna sig åt sången istället. Sex år senare flyttade hon till New York där hon utbildade sig till skådespelare, samtidigt som hon skrev låtar och framträdde som singer-songwriter. 2012 släppte hon sitt första album. Efter studierna flyttade hon tillbaka till Hamburg där hon till vardags framträder med sitt band. Hon skickade sedan in en ansökan om att bli wildcard i Tysklands ESC-uttagning, som hon sedan också blev.

Bidraget ”Black Smoke” är skrivet av Michael Harwood, Ella McMahon (Ella Eyre) och Tonino Speciale.

Det ska tilläggas att Ann Sophie bara blev tvåa i den nationella finalen som utsåg Tysklands representant det här året. Istället hette vinnaren Andreas Kümmert och vinnarlåten hette ”Heart of Stone”. Men så snart han var korad till segrare valde han att ge bort Eurovision-biljetten till Ann Sophie, och detta trots att han vunnit med drygt 70 procent av rösterna.

Så här såg Tysklands musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Tyskland och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.Tyskland har börjat återhämta sig efter vinstchocken med Lena Meyer-Landrut får några år sedan, och de senaste åren sakta blivit nedtagna till jorden igen. Förra årets bidrag med Elaiza förpassades till 18:e-platsen i Köpenhamn, vilket kanske också återspeglar hur bra det bidraget faktiskt var. Emellertid har tyskarna fortfarande självförtroende och i år blev den tyska uttagningen ett spektakel av sällan skådat slag. Medan den oerhört karismatiske Andreas Kümmert vann den stora finalen (med en fantastisk låt), valde han innan finalreprisen att lämna walkover till förmån till tvåan Ann Sophie. Publiken buade och programledaren gjorde allt för att övertala Andreas att ångra sig. Men Andreas är en, ”annorlunda” artist (lite som Susan Boyle) med ett annorlunda lynne, så han gick inte att övertala. Istället fick en något förvånad Ann Sophie ta biljetten till Wien.

Nu är det inget fel på Ann Sophie eller låten ”Black Smoke”, tvärtom är detta en snygg och mörk poplåt som inte alls är långt ifrån ”Satellite” med Lena Meyer-Landrut. Men låten saknar det där lilla extra som Andreas Kümmert hade i sin låt ”Heart of Stone”, och som antagligen gjorde att den vann. Men nu får vi inte höra den i Eurovision och i det faktumet försvann nog Tysklands chans till en hög placering. Trots det vill jag understryka att ”Black Smoke” nog är en av landets bättre bidrag de senaste åren – men detta kommer alltså antagligen inte märkas på resultatlistan. Det tyska hoppet står nog snarare till att Australiens Guy Sebastian vinner, eftersom Australien lovat att förlägga Eurovision i Tyskland ifall de vinner. Undrar vem som får Tysklands 12:a i år? Hm…Både lite spännande, men också lite tråkigt att det gick som det gick i Tysklands final. Nu skickade ju tyskarna en låt de inte gillade fullt ut… Nåja, hur som helst. Jag tycker faktiskt att Ann-Sophies låt är bättre än den låten som egentligen vann tävlingen. Så enligt mig så vann rätt låt!Tyskland har i år skickat ett bidrag som de egentligen inte ville skicka. Jag tror att det misstaget kan löna sig. Jag gillar ”Black Smoke” mycket mer än jag gillar ”Heart of Stone” som egentligen var tänkt att representera Tyskland. Hennes röst ger mig lite Lena-vibbar.Även om jag tycker att båda Andreas Kümmerts låtar var bättre än denna i den tyska uttagningen så säger inte det att detta är en dålig låt. Det svänger bra. Ann Sophie sjunger bra och ser bra ut. Låten kan sticka ut i ett år där vi har många ballader. Det är en låt som växt lite på mig sedan jag hörde den första gången.Jag tycker Tyskland skickar en stabil och bra låt i år, något som fungerar ganska bra. Lite chockartat under finalen att vinnaren inte ville vinna men jag tror att Ann Sophie säkert kan nå åtminstone topp 12 i finalen. Det sticker också ut med hennes röst och utstrålning samt att det är upptempo!Det som skedde i den tyska nationella finalen i år var bland det märkligaste jag någonsin upplevt i ESC-sammanhang. Jag är dock nöjd med Tysklands ESC-bidrag. Tycker att Ann Sophie och hennes låt har allt jag söker. Den är riktigt medryckande och fartfylld och Ann Sophie har en fantastisk röst och bra styling. Jag tror att det kommer gå bra för tyskarna eftersom låten är en av få upptempolåtar och att den sticker ut. Tyskland har deltagit samtliga år som Eurovision har funnits. Dock kvalificerade man sig aldrig till final år 1996 när det var förkval till själva tävlingen. Men man kan stoltsera med att ha deltagit flest gånger i ESC.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen