Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Slovenien 2014

Inför ESC Slovenien 2016 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Sloveniens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2015. Slovenien hade startnummer 16 av 17 i semifinal 2 och sedan startnummer 1 av 27 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Sloveniens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2015. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


  • TV-kanal: RTVSLO

  • Deltagandeår: 21:a gången

  • Första tävlingsåret: 1993

  • Senaste tävlingsåret: 2014

  • Bästa resultat: 7:a i final (1995)

  • Sämsta resultat: 21:a i semifinal (2004)

  • Uttagningsprocess 2015: EMA 2015


Några av våra favoriter från Slovenien genom åren:

Nuša Derenda”Energy” (2001)

Anžej Dežan”Mr Nobody” (2006)

Alenka Gotar”Cvet z juga” (2007)

 

Vem tävlade för Slovenien 2015?

MARAAYA är en duo från Ljubljana i Slovenien, och består av Marjetka Vovk & Aleš ”Raay” Vovk. Paret är gifta sedan 2010 och har två söner. Båda har dock långa musikaliska erfarenheter på var sitt håll. Aleš ”Raay” är en av Sloveniens mest framgångsrike låtskrivare och producenter, som 2014 stod bakom det slovenska bidraget i Eurovision ”Round and Round” med Tinkara Kovač. Han har även samarbetat med Nuša Derendo och den slovenska alpina världsstjärnan Tina Maze. Han har också deltagit 7 gånger som låtskrivare i EMA (den slovenska Eurovisionuttagningen), och även suttit i expertjuryn (2012).

Marjetka hade tidigare sysslat med musik i olika konstellationer, men började 2005 i bandet Turbo Angels där hon träffade Aleš. Bandet spelade tillsammans i 4 år, och deltog under den tiden i EMA 2008 där de dock slutade 6:a. Sedan ett år tillbaka utgör de två dock duon Maraaya, som är en ihopslagning av deras namn Marjetka och ”Raay”. Maraaya betyder dessutom ”Hon har Raay” på slovenska. Duon släppte sin första singel under 2014 ”Lovin Me” som blev en hit bl.a. i Österrike, Italien och Spanien.

”Here for you” skrev duon tillsammans med Charlie Mason – samme låtskrivare som stod bakom ”Rise Like a Phoenix” ifjol och Serbiens bidrag i år: ”Beauty never lies”.

Så här såg Sloveniens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Slovenien och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.Det lilla alplandet Slovenien har sedan sin debut 1993 skickat bidrag av närmast skandinavisk karaktär till Eurovision. Tyvärr är det sällan som detta uppskattas av resten av Europa, och deras bästa placering är två 7:e-platser (1995 & 2001). Jag kan inte riktigt förstå denna avsaknad av framgångar, då låtar som ”Cvet z Juga” (2007) och ”Verjamem” (2010) tillhörde de årens absolut bästa låtar enligt mig – och ingen av dem kom i närheten av en bra placering.

I år har landet dock, iallafall enligt mig, sin bästa chans kanske någonsin. Duon Maraaya valdes ut att representera landet – en duo som faktiskt har haft lite internationella framgångar. Marjetka och ”Raay” är gifta och har 2 barn, men producerar sedan några år tillbaka inte bara barn utan även musik tillsammans. Bidraget ”Here for You” är kanske det starkaste upptempobidraget i semifinal 2, och försöker sammanföra influenser från både ”Euphoria”, lite traditionell slovensk etno, och modern dance. Även om det kan låta som en konstig blandning så tycker jag att det funkar bra och blir ett fullkomligt perfekt avbrott från balladerna ett tag. Jag kommer bli väldigt arg om detta inte tar sig till final, för här har Slovenien faktiskt hittat ett guldkorn. Bra sångerska, bra låt – och förhoppningsvis ett scenframförande som är spektakulärt. Helst dock utan danserskan som spelar luftfiol.Både bra och dåligt hittar jag i den här låten. Ena stunden känns det som om det här är något helt nytt och fräscht, och nästa stund känns det som burkmat. Det faktumet gör att jag inte alls kan koncentrera mig på att gilla låtens fräscha delar.Det svänger om Slovenien och jag gillar det! När jag lyssnar på låten känns det som jag lyssnar på något nytt som jag inte har hört förut. Hennes röst är fantastisk och stråkpartierna lyfter hela låten! Slovenien är ett land jag önskar det ska gå bra för på grund av att de har haft bra låtar med tidigare och floppat. De har bara varit i final tre gånger de senaste 10 åren och förtjänar verkligen en finalplats med denna superlåt!Jag tycker inte det här är dåligt. Men det är heller inget jag skulle välja att lyssna på utanför dessa sammanhang. Slovenien försöker verkligen i år och jag tror faktiskt det kan gå bra för dem. Det är lätt att ta till sig låten och tycka om den. Den sätter sig på hjärnan och framför allt så är den unik. Men jag förstår inte grejen med hörlurarna.Slovenien tävlar nog med årets mest udda bidrag och frågan är hur det ska gå då. Bägge artisterna bär stora hörlurar (varför kan man undra, dessutom på i princip alla bilder) och sångerskan låter mer eller mindre som Duffy när hon sjunger. Jag undrar om det är kanon eller kalkon, för Slovenien har tävlat med udda fåglar förut som blivit kalkoner. Det svänger om det i alla fall den saken är klar.Slovenien tillhör en av de dolda favoriterna i årets tävling. När alla pratar om b.la Australien och Sverige som storfavoriterna till segern, så sticker det här bidraget fram som en farlig outsider. Sångerskan har en udda röst och låten är medryckande och bra och kan säkerligen kan ge Slovenien sin bästa placering i modern tid. Jag tycker helt klart att detta bidraget är intressant.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen