Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Schweiz 2014

Inför ESC Schweiz 2016 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Schweiz’ artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2015. Schweiz hade startnummer 14 av 17 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Schweiz’ tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2015. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • SRG SSR

 • Deltagandeår:
 • 57:e gången

 • Första tävlingsåret:
 • 1956 (Bidrag 1 & 2)

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2014 (13:e plats i finalen)

 • Bästa resultat:
 • 1:a i final (1956, 1988)

 • Sämsta resultat:
 • 23:a i semifinal (2004)

 • Uttagningsprocess 2015:
 • Die Grosse Entscheidungsshow


Några av våra favoriter från Schweiz:

 

Vem tävlade för Schweiz 2015?

MÉLANIE RENÉ är född den 1 september 1990 i Genève i Schweiz. Hennes släkt har rötter i Mauritius. Hon har sysslat med musik sedan barnaåldern och det har varit hennes stora intresse i livet. 2009 deltog Mélanie i George Grigoriufestivalen i Rumänien som hon vann och 2010 flyttade hon till Storbritannien för att fortsätta sin musikaliska utbildning vid Academy of Contemporary Music och Brighton Institute of Modern Music.

Det bidrag Mélanie ska tävla med i ESC heter ”Time to Shine” och det bidraget har hon gjort själv (både text och musik). Låten skrev hon under sin studietid i Storbritannien.

Så här såg Schweiz’ musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Schweiz och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.Schweiz vann den allra första upplagan av Eurovision 1956 (Lys Assia – Refrain), men sedan dess har det mest bara gått utför för den lilla alpnationen. Sedan 1993 har de aldrig varit i närheten av en ny pallplats och deras bästa placering sedan dess är 8:e platsen med ”Vanilla Ninja – Cool Vibes” (2005). Den gruppen kom för övrigt också egentligen från Estland… Sedan det nuvarande semifinalsystemet infördes har landet bara kvalificerat sig till finalen två gånger – senast ifjol med Sebalter. Landet har alltså haft lite svårt att hänga med sina grannar Tyskland och Österrike som båda har tagit en vinst var de senaste 5 åren.

Årets schweiziska bidrag sjungs av 25-åriga Mélanie som har mauritisk bakgrund. Hon har faktiskt också studerat musik i Brighton – en stad som vi svenskar givetvis har en speciell musikalisk anknytning till. Men det verkar inte hjälpa, iallafall om vi kikar på vad experter, odds och fans verkar säga om bidraget. Landet återkommer bland favoriterna till att komma sist. Detta har jag lite svårt att förstå – i mina öron låter detta bra. Mélanie kan dessutom sjunga live och får hon dessutom bara rätt hjälp på scenen i Wien så har jag inga problem med att se detta i finalen. Detta är en suggestiv halvtempoballad, i ”Euphoria”-genren, även om Mélanie givetvis inte kommer upp i samma klass som Loreen. Men i jämförelse med Lettlands liknande bidrag, så känns denna betydligt vassare och snyggare. Varför gillar inte folk det här? En solklar finalist i min bok!Det här var ju en intressant låt. Den tror jag kommer dela känslor i Europa, lika som den delar mina känslor. Jag har ingen aning om vad jag ska tycka om den…Jag är rätt kluven till Schweiz låt i år. Ena stunden gillar jag den och i andra tycker jag att det känns som en typisk radiopoplåt som vi har hört alldeles för många gånger. Kul om Schweiz får gå till final nu när ESC hålls i grannlandet.Det här är en låt som gått lite upp och ner för mig. I början tyckte jag att den var riktigt bra och sedan mindre bra. Nu hamnar jag någonstans i mitten. Men jag unnar den här låten framgång för sångerskan är duktig och låten svänger riktigt bra.Jag gillade Timebelles låt i den nationella finalen bättre, men med tiden har jag lärt mig uppskattat Mélanies låt också framförallt efter att musikvideon tillkom. Det är också bra att Sverige får Schweiz efter sig i startordningen för det blir en ganska bra kontrast än exempelvis om vi hade fått Azerbajdzjan/Cypern precis före eller efter. Jag tror att det kan gå ganska bra för Schweiz i år och det vore kul om det gjorde det efter några mellanår som Schweiz har haft i tävlingen. Förhoppningsvis växer låten mer under liveframträdandet i Wien. Betyget blir ett medelbetyg eftersom att jag som sagt hellre hade sett Timebelles låt i årets ESC.En riktigt grym sångerska, men en för mig helt ointressant och tråkig låt. Varken bra eller dåligt blir helhetsbedömningen. Schweiz har sedan semifinalerna infördes alltid ställt upp med något som har fallit mig i smaken, enda tills i år. Med det sagt så tror jag ändå att det kommer att gå bra för Melanie och Schweiz i år.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen