Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC San Marino 2014

Inför ESC San Marino 2016 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar San Marinos artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2015. San Marino hade startnummer 3 av 17 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om San Marinos tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2015. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • SMRTV

 • Deltagandeår:
 • 6:e gången

 • Första tävlingsåret:
 • 2008

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2014

 • Bästa resultat:
 • 24:a i final (2014)

 • Sämsta resultat:
 • 19:e i semifinal (2008)

 • Uttagningsprocess 2015:
 • Internval


San Marinos Eurovisionhistoria är kort och det är svårt att ta ut tre bra bidrag. 2011 ställde de upp med låten ”Stand By” som slutade på en 16:e plats i sin semifinal. 2012 var det stor uppståndelse kring San Marinos bidrag då låten hade ett företag med i sin refräng. Låten hette ”The Social Network Song”. Sångerskan hette Valentina Monetta och skulle återkomma både 2013 och 2014. Ifjol Ställde hon upp med låten ”Maybe” och San Marino tog sig äntligen till final för första gången. Där slutade låten på en 24:e plats.

 

Vem tävlade för San Marino 2015?

ANITA SIMONCINI & MICHELE PERNIOLA är en duo som i år representerar San Marino i Eurovision Song Contest. Bägge två har tidigare deltagit i Junior Eurovision Song Contest för landet. Anita är endast 15 år gammal och blir först 16 år den 15:e april i år. Hon är därmed tävlingens yngsta deltagare (bortsett från Sandra Kim 1986, men om man räknar från när 16-årsgränsen infördes). Anita var med i JESC 2014 med gruppen The Peppermints och tävlade med låten ”Breaking My Heart” Låten slutade på en 15:e plats.

Michele är också 16 år gammal och är från Italien. Han representerade San Marino I JESC 2013 med låten ”OoO Sole intorno en Me”.

Låten ”Chain of Light” är skriven av veteranen Ralph Siegel, mannen bakom den tyska ESC-vinnaren 1982 och dessutom John O’Flynn.

 

Så här såg San Marinos musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från San Marino och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.Eurovisions numera minsta land är det lilla San Marino, som ju är mest känt för att förlora stort i fotboll, samt för att skicka Valentina Monetta till Eurovision med en Ralph Siegel-låt. Valentina Monetta gjorde, som ni minns, ett rejält avtryck i Eurovision 2012 när hon sjöng låten ”Social Network Song” (alias ”Facebook oh-ah”) till en välförtjänt 14:e plats i semifinalen. Låten har sedan dess fått något av en kultstatus, tack vare sin otroligt dåliga text och nästan farsliknande framförande. Valentina kom dock att göra comeback två gånger, på jakt efter en finalplats – som hon tog ifjol med ”Maybe”. Sen var hennes livsgärning tydligen uppnådd.
I år får därför två helt nya förmågor ansvaret, med betoning på NYA. Medan både Michele och Anita är 16 år, har de tidigare lyckats representera sitt land i Junior Eurovision Song Contest – Michele 2013 och Anita 2014 (som medlem i gruppen ”The Peppermints”). Anita, född i april 1999, blir således den yngste deltagaren i årets Eurovision.

Den äldste deltagaren är dock utan tvekan låtskrivaren bakom ”Chain of Lights” – vem om inte Ralph Siegel? Bidraget blir hans 22:a och tillika hans fjärde raka för San Marino. Och då pratar vi en låtskrivare som debuterade 1974 för Luxemburg (Ireen Sheer – Bye Bye I Love You), och nådde toppen av sin karriär 1982 när Nicole vann för Västtyskland med ”Ein Bisschen Frieden”. Det var 33 år sedan. Nu skriver han alltså låtar för artister vars föräldrar knappt ens var påtänkta när han startade sin karriär. Det är egentligen helt absurt… Men det absurda har blivit San Marinos signum och även om musikvideon mer blivit en turistfilm om San Marino så är låten en klassisk schlagerballad enligt konstens alla regler. Man blir faktiskt lite glad av det… Samtidigt kan vem som helst förstå att detta aldrig kommer räcka till final, trots de två väldigt unga men väldigt duktiga sångarna. När landet dessutom har sämst odds av alla länder, kan vi sätta spiken i kistan. Ingen ny skräll för San Marino i år…Tuggummipop, I love it! San Marinos deltagare har ju deltagit i liknande tävlingar tidigare, så det känns ju som om de skulle kunna det här med TV och sånt. Hoppas på den!Det är unga artister som står på scenen från San Marino i år. I JESC lät det inget vidare från någon av dem så jag skulle gissa på att det blir rätt mycket falsksång när de ska upp på scenen. Refrängen har satt sig som ett tuggummi på min hjärna och just nu nynnar jag för fullt på den även fast jag inte tycker är något vidare.Det är nästan så att jag saknar Valentina Monetta. Och i ärlighetens namn så låter det här som något hon skulle kunna sjunga. Jag tycker inte om det här. Visst finns det något litet i refrängen som är fint, men resten är så platt och tråkigt. Dessutom tycker jag att de här två unga sångarna är rätt usla sångare.Efter att ha lyssnat på var och en i deras JESC-uppträdanden så ger det inte så mycket alls. Det lät trist och falskt. Så jag hoppas att de har gått på sånglektioner sedan dess. Låten tycker jag är helt OK, något svag men känns ungefär som att de skulle kunna gå till final som nummer 9 eller 10, dvs. som förra året. Det finns för många ballader i semin och eftersom att det är något mer upptempo här så varför inte. Tror dock att det finns stor risk för flopp i finalen.En dramatisk ballad i klassiskt Eurovision-anda. Det behövdes inte många lyssningar för att jag skulle gilla denna låten. Och ja, gissar rätt. Det är återigen (för fjärde året på raken) Ralph Siegel som står bakom årets låt för San Marino. Den lär vara chanslös i tävlingen, det är ett som är säkert. Låten är alldeles för klyschig och billig om man ska vara lite kritisk. San Marinos medverkan är mycket tack vare den tyske låtskrivaren/kompositören som säkerligen sponsrar lilleputtlandet till att kunna vara med. Det ska han ha stor eloge för.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen