Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Portugal 2014

Inför ESC Portugal 2017 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Portugals artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2015. Portugal hade startnummer 7 av 17 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Portugals tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2015. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • RTP

 • Deltagandeår:
 • 48:e gången

 • Första tävlingsåret:
 • 1964

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2014 (11:e plats i semifinalen)

 • Bästa resultat:
 • 6:a i final (1996)

 • Sämsta resultat:
 • 18:e i semifinal (2011)

 • Uttagningsprocess 2015:
 • Festival da Canção 2015


Portugal är Eurovisionens nog mest otursamma land. De har deltagit sedan år 1964 och har endast en sjätteplats från 1996 som bästa resultat. Men det finns mycket guldkorn bland de bidrag som Portugal har tävlat med genom åren som…

 

Vem tävlade för Portugal 2015?

LEONOR ANDRADE är född den 13 september 1994 i Quinta do Anjo i Pamela, Portugal. Hon är sångerska och skådespelerska. Musiken har hon haft varmt om hjärtat då hon som fyraåring började spela piano och sedan övergick hon till sång när hon, hennes bror och två vänner startade rockbandet Mariacaffe.

Leonor gjorde sig mest känd i hemlandet genom sitt deltagande i The Voice Portugal förra året, där slutade på sjätte plats i den säsongen (åkte ut i semifinalerna). Efter detta började hon skriva låtar och gjorde några konserter samt så började hon även skådespela i den portugisiska såpoperan Água de Mar.

Den låt som Leonor ska tävla med heter ”Há Um Mar Que Nos Separa” (svensk översättning kan vara ”Det finns ett hav som skiljer oss”). Låten har text och musik av Miguel Gameiro som till vardags sjunger i gruppen Pólo Norte.

Så här såg Portugals musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Portugal och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.Portugal är utan tvekan Eurovisions sorgebarn. Trots att landet troget varit med sedan 1964 har man bara lyckats med en 6:e plats som bäst (1996) och 2013 valde landet att inte delta p.g.a. ekonomiska svårigheter. Landet, som för det mest aldrig lyckas kvalificera sig till final, hade en framgångsperiod mellan 2008-2010 då man faktiskt tog sig till finalen varje år – och 2008 rent av kom 2:a i semifinalen! Sedan 2010 har de dock missat kvalificeringen och dessvärre ser väl inte årets tävling ut att bli mycket bättre.

Leonor Andrade vann den portugisiska uttagningen i år, men är väl egentligen mest känd som såpaskådis i serien ”Água da mar”. Hon deltog visserligen i portugisiska The Voice 2014, men åkte ut innan finalen. Utan att bli för hård så kan man ju iallafall säga att Leonor ska vara glad att hon har jobbet som såpaskådis att falla tillbaka på, för sångerska är inget yrke som verkar passa henne. Medan låten i sig är väldigt tråkig och intetsägande, så sjunger Leonor stundtals förfärligt och rent ut falskt. Att denna låt kunde vinna den portugisiska uttagningen säger mer om kvaliteten i den portugisiska uttagningen än om låten i sig.

Detta är nog den bästa kandidaten till sistaplatsen i semifinal 2, och frågan är om Portugal kommer att vilja komma tillbaka till Eurovision nästa år. Landet har de mest konservativa och strikta reglerna för sin uttagning, där enbart låtar på portugisiska tillåts, och enbart portugisiska låtskrivare och artister – något som starkt håller tillbaka kvaliteten. Ska landet någonsin igen ha chansen att nå toppen, så måste landet internationalisera sin uttagning – tillåta artister att sjunga på engelska och tillåta internationella låtskrivare. Tyvärr ser jag ingen annan lösning just nu, för den inhemska musikproduktionen i Portugal är helt enkelt inte bra nog för Eurovision i nuläget.Portugal kommer att få vinna någon dag. Men inte idag. Och inte imorgon. Och inte i år. Den här låten är i mitt tycke alldeles för svag, och ren ut sagt dålig.Portugal är den fula ankungen som aldrig har vunnit ESC men deltagit nästan 50 gånger. Något åt kommer Portugal att få bli den vackra svan de alltid har varit, dock inte i år då de måste ha gjort en rejäl tankevurpa när de konstruerade denna låt.Tråkigt och typiskt Portugal. Det händer verkligen ingenting. Mer än så behöver inte sägas om den här låten.Jag får känslan av ett dåligt nattklubbsgig klockan halv fyra på morgonen. Och hade jag varit på den krogen hade jag bara velat gå hem. Problemet är att numret är totalt överspelat och låten känns som den var modern… på 70-talet. Och i videon känns artisten allt annat än bekväm på scenen. Får lite känsla av att hon vill gå i 180 men låten går i minus 180. För att tala klarspråk – detta är årets sämsta låt!Leonor är en jättesöt tjej och låten känns både tilltalande och behaglig att lyssna på. Men som ovan nämnda kommenterat så är den alldeles för svag, dessvärre. Den tuggar på utan att det händer speciellt mycket. Inte ens tonartshöjningen är särskilt hög eller spännande. Portugal kan nog inte räkna med någon ESC-final i år heller. Senast man kvalade in till final var år 2010.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »