Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Polen 2014

Inför ESC Polen 2016 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Polens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2015. Polen hade startnummer 17 av 17 (sist ut) i semifinal 2 och sedan startnummer 18 av 27 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Polens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2015. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • TVP

 • Deltagandeår:
 • 18:e gången

 • Första tävlingsåret:
 • 1994

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2014 (14:e plats i finalen)

 • Bästa resultat:
 • 2:a i final (1994)

 • Sämsta resultat:
 • 19:e i semifinal (2011)

 • Uttagningsprocess 2015:
 • Internval


Tre favoriter från Polens ESC-bidrag genom åren:

Anna Maria Jopek – ”Ale jestem” (1997)

Ich Troje – ”Keine Grenzen – Żadnych granic” (2003)

Ich Troje feat. Real McCoy – ”Follow My Heart” (2006)

 

Vem tävlade för Polen 2015?

MONIKA KUSZYŃSKA är 35 år gammal, och kommer från Łódź. Trots ett gediget musikintresse ända sedan barndomen var det först 2000 hon fick sitt genombrott då hon hoppade in i gruppen Varius Marx. Tillsammans med gruppen vann hon otaliga priser, bl.a. på ”Festival of Baltic states” och producerade även tre album.
2006 råkade dock hon och de andra bandmedlemmarna ut för en allvarlig trafikolycka, där Monika blev förlamad från midjan och är sedan dess rullstolsbunden. 2010 ersattes hon av en annan sångerska i bandet, då Monika har arbetat med rehabilitering. Monika har emellertid aldrig slutat sjunga och har givit ut flera låtar efter olyckan, då för musikbolaget EMI Music Poland. Dessutom deltog hon som lagledare i den polska versionen av Körslaget, där hennes lag placerade sig på femte plats. 2013 fick Monika ta emot hedersmedaljen guldkorset av Polens president, för sina insatser för handikappade personer i landet.

Årets Eurovisionslåt är skriven av Kuba Raczyński och Monika Kuszyńska själv.

Så här såg Polens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Polen och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.Polen gjorde sin comeback i Eurovision ifjol, när Donatan & Cleo vände upp och ned på schlagervärlden med den porrmässiga raplåten ”We are Slavic”. Jösses vad kritiken om sexism haglade ifrån Sverige, ändå fick Polen iallafall 2 poäng ifrån Sverige! Man hade dessutom kunnat sluta total 5:a i slutresultatet om alla poäng hade följt telefonomröstningen! I det fallet hade Polen dessutom fått 12 poäng ifrån Norge!

Med ökat självförtroende, men förmodligen också skamkänslor, så har polackerna i år valt att skicka något helt annorlunda till Eurovision. Detta är i princip så långt ifrån porrig hip-hop som går att komma. Monika Kuszynska heter artisten – som kommer att bli den första rullstolsburne artisten i Eurovisionhistorien. Monika är nämligen förlamad från midjan och ned efter en trafikolycka sedan några år tillbaka – men har trots det fortsatt att sjunga, vilket gjort henne mycket omtyckt i Polen. Nu kan vi givetvis fundera på om detta kommer påverka röstningen på något sätt – det är ändå första gången en rullstolsbunden tävlar i Eurovision. Samtidigt är låten helt enkelt bara jättetråkig, och hade med någon annan artist slutat långt bak i resultatlistan.

Nu är Monika dock den hon är, och hon har en mycket gynnande startplacering som sista bidrag i semifinalens startfält. Kan hon greja finalplatsen? Oerhört svårt att säga på förhand, men jag vill i alla fall konstatera att låten är enormt tråkig och har inget att göra i finalen – men Monika kan mycket väl ha det. Tveksam om Polen blir finalland i år, men tack vare Monika har de nog en chans i alla fall.Kunde nu inte EBU hittat något intressantare slut på det här. Att avsluta semi 2 på det här viset kommer bli tråkigt och intetsägande, lite som Polens låt. Riktigt tråkigt, tyvärr.Vi avslutar semifinal 2 med en ballad som är rätt tråkig och menlös tyvärr. Nu är det bara att vänta tills den 19:e maj och den första semifinalen i årets ESC!Letar Polen efter sympatiröster när man sänder en rullstolsbunden sångerska? Från mig får de ingenting. En av de absolut tråkigaste låtarna i årets tävling. Dessutom är det den enda låten av årets låtar som jag alltid glömmer bort.Semifinalen avslutas sömnigt. Det är inte dåligt, bara tråkigt. Ungefär som när Polen skickade sångerskan Isis Gee med låten ”For Life” 2008, en sömnig ballad – men med en bra sångerska. Nu har förvisso Polen fått ett bra startnummer och historiskt så har det varit få gånger som sista numret ut ej har gått vidare. Så möjligen att Polen ändå tar sig till final. Men det räknar jag dessvärre inte med i år.Håller helt och hållet med Haris. En av de absolut tråkigaste låtarna i årets tävling. Det är absolut inget fel på Monikas sångröst. Hon är lätt en av årets bästa sångerskor, men dessvärre inte låten.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen