Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Österrike 2014

Inför ESC Österrike 2016 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Österrikes artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2015. Österrike var, i kraft av värdnation, direktkvalificerad till finalen där de hade startnummer 14 av 27.

Först ger vi en faktaöverblick om Österrikes tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2015. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • ORF

 • Deltagandeår:
 • 48:e gången

 • Första tävlingsåret:
 • 1957

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2014 (1:a plats)

 • Bästa resultat:
 • 1:a i final (1966 & 2014)

 • Sämsta resultat:
 • 27:a i semifinal (2007)

 • Uttagningsprocess 2015:
 • Wer singt für Österreich?


Värdlandet Österrike har många låtar som fallit i glömska. Det är väl framförallt vinnarbidragen (se länkar ovan) som gjort störst avtryck, men det finns många härliga ESC-klassiker som 1977 års bidrag från gruppen Schmetterlinge med låten ”Boom Boom Boomerang”, som placerade sig näst sist i tävlingen. Vidare har vi en flitig ESC-representant i Gary Lux, som tävlade 1983, 84 (som kör), 85 och 87. Bidraget som vi tipsar om är från 1985, när tävlingen gick i Göteborg. ”Kinder dieser Welt” hette bidraget och kom på en 8:e plats. 1989 var Österrike favorittippade att vinna tävlingen med låten ”Nur ein lied” av Thomas Forstner. Låten kom på en 5:e plats och sångaren var även tillbaka som ESC-representant två år senare och floppade totalt.

 

Vem tävlade för Österrike 2015?

THE MAKEMAKES är en österrikisk musikgrupp från Flachgau och Vöcklabruck. Gruppen bildades år 2012 och består av de tre medlemmarna Dominic ”Dodo” Muhrer (sång), Markus Christ (bas) och Florian Meindl (trummor). Samma år som gruppen bildades släppte de singeln ”The Lovercall” som placerade sig som bäst på sjätte plats på österrikiska topplistan. Två år senare släppte de andrasingeln ”Million Euro Smile” som hamnade tvåa på samma lista. Det är sedan lite oklart vad de har sysslat med däremellan, men nu kommer de att synas över hela Europa då de får efterta tronen från Conchita!

Låten de tävlar med i ESC heter ”I Am Yours” och är skriven av gruppmedlemmarna själva samt Paul Estrela och amerikanen Jimmy Harry. Av den senare kan sägas att han har jobbat som låtskrivare och musikproducent (med mera) sedan 1993 med artister som Madonna, Kylie Minouge, Kelly Clarkson och Santana med flera. Han har även arbetat med österrikiska Anna F. som satt i juryn i Österrikes uttagning.

Så här såg Österrikes musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Österrike och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.Värdnationen Österrike blev förra året helt tagna på sängen av sin plötsliga Eurovisionvinst i Köpenhamn. Landet, som tidigare bara vunnit EN gång (1966), höll sig borta från tävlingen mellan 2008-2011 och sedan dess kämpat med att alls ens ta sig till finalen – vann plötsligt hela tävlingen med skäggig transvestit och en riktig klassisk Bondlåt. Österrikarna förstod ingenting, men helt uppenbart har vinsten återuppväckt schlagerintresset i landet igen. Plötsligt blev den inhemska uttagningen ett riksintresse igen och det vinnande bidraget ”I am Yours” blev den näst mest spelade låten på Österrikisk radio i mars.

Gruppen som representerar landet är The Makemakes och är ett poprockband av den mer klassiska skolan. I princip kan årets bidrag sammanfattas som ett modernt Beatles-bidrag, eventuellt med lite Coldplay-inslag. Allt i ett behagligt lågt men stadigt tempo. Detta innebär samtidigt att bidraget inte sticker ut för fem öre, tvärtom kan vi ganska lätt lägga detta på den stora högen av relativt ointressanta ballader i år. Trots att man gör det snyggt och välproducerat så kommer det helt att försvinna i konkurrensen. Vi som kan statistiken vet också att värdnationerna numera också har väldigt svårt att följa upp sina vinster i Eurovision. Österrike lär inte bli ett undantag för den regeln.Eftersom förra årets vinnare är lite svår att göra en billig kopia av, så har rätt så många artister i år valt att rikta sig in mer på förra årets tvåa, ”Calm after the Storm”. Även Österrike! För övrigt så låter det precis som något som Italien skulle kunna skicka. Helt okej låt, känns sådär lite feelgood.Österrike skickar en skäggig man även denna gång. Jag tycker låten är bra och trallvänlig. Ett medelbidrag som inte gör något större väsen av sig.Jag verkar vara en av de få som verkligen går igång på det här. Jag tycker det är en bra låt och är något jag hade kunnat lyssna på utanför dessa sammanhang också. Det är enkelt, men jag finner en ro när jag hör låten och sångarens röst gör ju upplevelsen bara bättre.Jämför jag med ”Rise Like A Phoenix” är den här låten dötrist (det går faktiskt inte att jämföra), men jag tror ändå att Österrike kan plocka hem några poäng i alla fall. Dock gissar jag att det finns risk att den här rockballaden blir bortglömd i finalen, särskilt ifall många andra ballader tar sig till finalen. Jag skulle idag därför gissa att Österrike lär hamna på nedre halvan av resultattavlan i år.Värdlandet ställer upp med en avskalad rockballad. Varken superbra eller jättedålig. Precis som Hollac16 ovan nämner att om man jämför med Conchitas ”Rise Like A Phoenix” är detta bara en blek dussinlåt. Tror dock att den kommer klara sig hyfsat bra i ESC-finalen och ge österrikarna en bra placering återigen. Någon vinst blir det dock inte.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »