Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Moldavien 2014

Inför ESC Moldavien 2016 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Moldaviens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2015. Moldavien hade startnummer 1 av 16 i semifinal 1. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Moldaviens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2015. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • TRM

 • Deltagandeår:
 • 11:e gången

 • Första tävlingsåret:
 • 2005

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2014 (16:e plats i semifinalen)

 • Bästa resultat:
 • 6:a i final (2005)

 • Sämsta resultat:
 • Sist i semifinal (2014)

 • Uttagningsprocess 2015:
 • O Melodie Pentru Europa 2015


Några moldaviska ESC-favoriter:

Zdob şi Zdub”Boonika bate doba” – År 2005 gjorde Moldavien debut med denna låt. Låten placerade sig sexa i finalen och är till idag den bästa placering som landet har tagit.

SunStroke Project feat. Olia Tira”Run Away” – Kanske Moldaviens kändaste bidrag genom åren. Den placerade sig inte högt i finalen 2010, men vem kan glömma Epic Sax Guy?

Nelly Ciobanu”Hora din Moldova” – År 2009 valde man att bjuda oss på lite mer traditionella rytmer med denna låt (som betyder Dans från Moldavien och inget annat!).

 

Vem tävlade för Moldavien 2015?

EDUARD ROMANYUTA är född den 23 oktober 1992 i Ternopil, Ukraina. Eduard är en sångare, låtskrivare, musiker, skådespelare och programledare. Han började sin konstnärliga bana redan som fyra åring. Och under sin barndom lyckades han vinna flertalet musiktävlingar runt om i Europa. 2004 tilldelades han diplom och medalj av Ukrainas premiärminister för sitt jobb i utvecklingen av ukrainsk musik kultur. Mellan åren 2011 och 2013 försökte han sig på att representera sitt hemland Ukraina i Eurovision Song Contest. På de tre försöken slutade han som bäst trea. Det är alltså först nu när han deltog i den moldaviska uttagningen som han vann och får uppfylla sin dröm om Eurovision.

För att skapa sin låt ”I Want Your Love” fick Eduard internationell hjälp. Med Erik Lewander från Sverige, Hayley Aitken från Australien och Tom Andrews från England fick han den hjälpen han behövde för att få till en vinnarlåt i den moldaviska uttagningen.

 

Så här såg Moldaviens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Moldavien och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.Moldavien är som vi alla vet Eurovisions egna lilla husclown, som alltid bjuder på udda och ibland rent episka uppträdanden. Vi minns alla mormodern som slog på stora trumman (Zdob şi Zdub 2005) och inte minst den så kallade ”Epic Sax Guy” (Eller rättare sagt: SunStroke Project & Olia Tira, 2010) som blev ett av det lilla landets mest sedda musiknummer på Youtube någonsin. Möjligtvis är den slagen av den gamla superhitten ”Numa Numa” som plågade internet 2004…

I år får Moldavien den stora äran att inleda hela Eurovision, och gör det med en av årets få upptempolåtar. Och inte nog med det, vi får även höra årets enda ukrainska artist – eftersom Ukraina (av förståeliga anledningar) inte ställer upp i år. Eduard Romanjuta är faktiskt ukrainare och dessutom försökt vinna den ukrainska melodifestivalen 3 gånger (!) – utan framgång. I Moldavien gick det bättre, vilket nog snarare kan förklaras av en ganska tunnsådd upplaga av den moldaviska Melodifestivalen i år.

Årets moldaviska bidrag sticker dock ut, tack vare alla ballader – ett faktum som jag tror kommer rädda den här något stereotypa danspoplåten med erotiska undertoner… Jag kan fatta att arrangörerna väljer att öppna hela tävlingen med det här, eftersom den iallafall skapar partystämning. Det är mer än vad man kan säga om resten av bidragen i semifinal 1, som mest passar på begravningar. Nåja, trots ett mediokert och lite krystat dansnummer ifrån Moldavien så lär de kunna ta sig till final i år, men det ska de nog tacka arrangörerna och alla balladländerna för.Jag gillar ju all sorts poppig, kommersiell popmusik, och därför faller den här mig verkligen i smaken! Han är relativt snygg, och låten är nog rätt så bra. Kanske inte en sådan där typisk esc-sång, men inte fel med lite o-eurovisionigt.Lite Justin Timberlake över denna låt. Snygg kille som framför en poppig låt. Det har vi sett förut och är en kombination som brukar fungera. Moldavien satsar dessutom på badboy-tema, spännande att se hur de får till det live i ESC. Jag tycker låten är helt okej, inget jag skruvar upp volymen för om jag hör den på radion.Jag vet inte riktigt vad jag tycker om denna låten. Den är ju inte jättedålig, men för mig blir det väldigt smörigt och påklistrat. Det får mig att tänka på pojkbandsmusik från 90-talet och tidiga 00-talet. Skillnaden är väl att detta är något sämre. Men det finns något uppryckande ändå som får en att gå igång.En ganska bra start på den första semifinalen. Jag tror nog att Moldavien kan ta det hela vägen till finalen i år (efter förra årets jumbo) men det här känns som en låt som nog där lätt glöms bort. Med ett bra framträdande (som måste vara mycket bättre än det som var i den nationella finalen) så går det nog till final.Jag upptäckte denna sångaren redan för några år sedan i den ukrainska uttagningen till ESC, med en låt som hette ”Berega”. Eftersom Ukraina inte är med i årets upplaga av ESC tog Eduard Romanyuta chansen att ställa upp i den moldaviska uttagningen och vann med sin uptempo-klubb-poplåt. Den har ett skönt beat, känns modern och rätt i tiden, men mina farhågor är liveframträdandet som kan låta lite surt p.g.a all dans och hastiga rörelser. Hoppas att det låter bra mycket bättre än i den nationella finalen, men anledningen att det lät så fruktansvärt då var p.g.a att akustiken är så fruktansvärt usel i studion som Moldavien använder till sin uttagning. Med ett lyckat framträdande kan den här mycket väl kvalificera sig, men jag är absolut inte säker.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »