Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Makedonien 2014

Inför ESC Makedonien 2016 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Makedoniens* artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2015. Makedonien hade startnummer 8 av 16 i semifinal 1. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Makedoniens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2015. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

* Sedan 2019 har republiken Makedonien fått namnet Nordmakedonien. Här har vi dock valt att behålla det gamla namnet på landet eftersom det var så de presenterades 2015.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • MRT

 • Deltagandeår:
 • 15:e gången

 • Första tävlingsåret:
 • 1998 (Dock försökte man kvala in 1996)

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2014 (13:e plats i semifinalen)

 • Bästa resultat:
 • 12:a i final (2006)

 • Sämsta resultat:
 • 16:e i semifinal (2011)

 • Uttagningsprocess 2015:
 • Skopje Festival 2014


Här kommer några av panelens makedonska favoritlåtar genom tiderna:

Toše Proeski – ”Life” – Givetvis bjuder jag på den fantastiska låten Life av den bortgångne Toše Proeski. Detta är i min (Haris) mening Makedoniens bästa bidrag. Med en fantastisk röst och mystisk melodi sjöng sig Toše in i Europas hjärtan. När den tävlade i hemlandet gick den under namnet ”Angel si ti” (Du är en ängel), och var en kärlekslåt. Men till Eurovision valde man att ändra texten helt och man sjöng om livet. Låten fick en oerhört stark innebörd på engelska.

Karolina Gočeva – ”Mojot Svet” – Glömmer aldrig Sir Terry Wogan kommentar till låten, ”This one has legs”. Och visst stack både Karolina och hennes ben ut genom rutan. Men inte bara är hon öerhört vacker, hon hade dessutom en riktigt bra låt.

Kaliopi – Crno i belo – Med fantastiska skalor sjöng sig till Makedoniens näst bästa placering i tävlingen. Dock tycker jag att låten mycket bättre än den som faktiskt plockade hem landets bästa placering. Kaliopi sjunger så otroligt fantastiskt i denna rockiga låt och man kan inte låta bli att ryckas med.

 

Vem tävlade för Makedonien 2015?

DANIEL KAJMAKOSKI är född 1983 i Struga, Makedonien. Som liten pojke flyttade Daniel och hans familj till Wien. Daniel växte upp i Wien och deltog i ett flertal musiktävlingar i tonåren. Men det var som vuxen som Daniel valde att flytta hem till Makedonien och satsa på musiken på riktigt. Han deltog på olika festivaler runt om i regionen och skrev även musik till andra artister.

Men det var inte förrän 2013 som omvärlden fick se Daniel på riktigt. Då ställde han nämligen upp i den första säsongen av X-Factor Adira. Efter en lång process och tävlanden från Bosnien, Serbien, Montenegro och Makedonien lyckades Daniel vara en av fyra att placera sig i 27+ gruppen. Hans mentor blev ingen mindre än Željko Joksimović. Nio veckor senare, i mars 2014, stod Daniel där som segrare av hela tävlingen. Han hade gått ut genom skärmen och med sin fina röst vunnit hela Balkans hjärta. Tyvärr har X-Factors egna Youtube-kanal raderat alla videos från förra årets tävling. Istället finns det ett fåtal klipp som diverse användare lagt upp från tävlingen, däribland Daniel själv. Här kan ni se när han tolkar Toše Proeskis fantastiska låtar ”Jedina” under auditionen, och ”Čija si” under en av veckofinalerna.

Låten till Eurovision Song Contest 2015 skrevs av artisten själv i samarbete med Aleksandar Mitevski and svenske Joacim Persson. Låten kommer framföras på engelska, men sjöngs på makedonska under Skopje Fest.

Så här såg Makedoniens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Makedonien och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.Makedonien är utan tvekan Balkans minst framgångsrika land – iallafall sett ur perspektivet att landet tävlat totalt 15 gånger sedan debuten 1998, men aldrig slutat bättre än 12:a i finalen. Sedan 2007 har landet dessutom bara nått finalen EN gång, nämligen 2012 (Kaliopi, 13:e plats i finalen). Onekligen berodde detta på de regeländringar som infördes 2008 som skulle motverka blockröstning – vilket gjorde att landet som tidigare alltid hade kunnat räkna med stödröster från sina grannländer på Balkan plötsligt hamnade på fel sida om kvalifikationsstrecket i semifinalen. Emellertid är det heller inte omöjligt att den låga kvaliteten på de makedonska bidragen spelade viss roll, med tanke på att man satte det i system att skicka medelålders gubbrockband till Eurovision ett tag. Detta har man senare varierat med 70-åriga romska divor, hipp-hopp i fedorahatt, och inte minst rockopera.

I år bryter Makedonierna dock sin egna norm och skickar något modernt, snyggt och riktigt radiomässigt till Eurovision. Och som dessutom har en svensk upphovsman, Joacim Persson, som bland annat skrivit låtar åt Agnes och Darin tidigare. Daniel Kajmakoski är x-factorvinnaren som sjunger bidraget, som redan i November ifjol utsågs att representera landet. Makedonska Melodifestivalen har ett röstningssystem i finalen där man, precis som i Sverige, har olika internationella jurygrupper samt en tittaromröstning som delar på 50% av poängen. Ironiskt nog så hade man valt ut internationella jurygrupper utan att ha koll på vilka länder som faktiskt ställer upp i Eurovision längre – bland de 7 jurygrupperna som röstade i finalen så representerade bara 4 av dem länder som faktiskt deltar i årets Eurovision. Att länder som Turkiet, Kroatien och Bulgarien numera alltså inte deltar i Eurovision verkade ha gått Makedonierna helt förbi. Att dessutom vinnarlåtens enda 12-poängare från juryn kom från just Kroatien och Turkiet måste därför svida rejält så här i efterhand.

Men ”Autumn Leaves” fick faktiskt högsta poäng av folket och vann därmed tävlingen helt rättvist. Man lyckades, trots ett illa genomtänkt juryupplägg, välja ut det bästa makedonska bidraget på oerhört många år – och jag känner på mig att det kommer att räcka till final. Visserligen är pianoballaderna även de många, men få håller samma klass som denna låt. För en gångs skull – grattis Makedonien!Vet inte riktigt vad jag ska tycka om den här. Å ena sidan, så är den jäkligt fin och känslig, men å andra sidan så har den den absolut tråkigaste refrängen jag har hört på länge. Tyvärr. Därför får den det betyg den får av mig.Makedonien har en sorgesam ballad i år. Jag tycker att den griper tag i mig och fångar mig i känslan han försöker förmedla. Videon till Makedoniens låt är den bästa i år med en kille som ritar teckningar till musiken. Se den!Här har vi en fin ballad. En låt som tilltalar mig. Den är en av årets bästa ballader i år. Refrängen är världsklass. Och det är något oerhört behagligt med rytmen. Tyvärr tror jag den får svårt att sticka ut i mängden. Och det som hade fullbordat betyget helt hade varit om de hade behållit den makedonska versionen.Har svårt att få grepp om den här låten. Fint budskap, men allt faller i refrängen tyvärr. Ska bli intressant hur han framför låten på scenen. Velar en del med betyget.Det har gått sådär för Makedonien i ESC och jag tror att det kommer fortsätta att gå tufft för dem. Från början var jag inte så förtjust i denna låten, men den har växt till sig och känns tilltalande. Den uppdaterade versionen är något lugnare än originalversionen samt att man bytt till en engelsk låttext och titel. Daniel har en skön sångröst. Håller tummarna för en finalplats.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen